Battle Mountain 2018: altijd weer die wind

Gepubliceerd op

Als er iets onvoorspelbaars is tijdens de World Human Powered Speed Challenge in Battle Mountain is het wel de wind. Na een rustig ochtend zou het heel hard waaien in de avond. Het waaide weliswaar in het begin wel, tot ineens de wind wegzakte om even later uit precies de andere richting terug te komen. Gek genoeg was daarom niet de laatste heat de beste, maar de tweede. Langzaam begrijpt niemand het meer.

Matthias König besluit niet te gaan rijden in de eerste ronde. In de tweede heat gaat als eerste Calvin Moes van start. Hij heeft dit jaar veel pech, het starten lukt niet zo goed en er zijn wat mechanische problemen. Dat is niet gewoon voor de Eta Prima. Deze avond heeft hij meer geluk en met de toegestane windsnelheid haalt hij zijn beste prestatie van dit jaar, 125,7 km/u.

Jennifer Breet heeft opnieuw pech met de wind. Zij start vlak na Calvin, maar bij de tijdmeting is er net een windvlaag en is de windsnelheid net te hoog. Het lijkt wat dat betreft op de wedstrijd die Aniek Rooderkerken vorig reed in Battle Mountain. Maar bij Jennifer is deze run meer aan de hand. De kettingspanner werkt niet goed en ze moet in een te zwaar verzet van start. Het kost haar veel kracht en ze kan daardoor niet goed het protocol afwerken. Het is balen voor het team. Desondanks rijdt Jennifer toch nog 114,38 km/u, wat zeker niet slecht is.

Als Jennifer bij het vangteam is aangekomen zoekt het team gelijk naar de oorzaak en een oplossing. Want Lieke de Cock start in de aansluitende heat, wat betekent dat er ongeveer vijftien tot twintig minuten zijn om het op te lossen. Minus de tijd die nodig is om de fiets van het vangteam naar de start te brengen. Normaliter zit er een heat tussen twee rijders van hetzelfde team. Wonderbaarlijk genoeg lukt het ze om alles keurig op tijd te repareren. Wat dat betreft staat dit team zijn mannetje. Ook na de val in de ochtend weten de techneuten de kappen perfect te herstellen.

De wind neemt in de derde heat wel toe. Vooral Andrea Gallo die als eerste in de heat van start gaat merkt dat goed. De Taurus is snel, maar met deze zijwind is een record niet mogelijk. De Franse Fabien Calan heeft pech. Hij denkt dat er een probleem met zijn fiets is, brengt de fiets tot stilstand en valt. Dan is het de beurt aan Lieke de Cock. Zij gaat goed van start tot ze een hobbel in het wegdek overgaat. De hoofdmonitor valt uit en ze moet op de tweede, minder gunstig geplaatste, monitor rijden. Als ze de sprint in moet zetten schiet de monitor weer aan, maar Lieke weet al dat ze niet echt zou kunnen sprinten. Daarvoor heeft ze teveel verloren. Boos stapt ze uit de VeloX 8. Opnieuw is het niet gelukt om harder te gaan dan begin van de week toen alles er nog goed uit zag. Met nog één dag te gaan zakt de moed langzaam in de schoenen. Maar opgeven zit er nog niet in, de wedstrijd is nog niet afgelopen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.