Battle Mountain 2018: Wereldrecord handbiken

Gepubliceerd op

Dat Karen Darke het wereldrecord multitrack handbiken zou verbreken stond al na de kwalificaties vast. Toen reed zij al harder dan het record, alleen met teveel wind. Op woensdagochtend zijn de omstandigheden perfect. Niet te koud en compleet windstil. Althans in de eerste twee heats.

Als de Engelse Karen Darke bij het vangteam komt is het voor iedereen wel duidelijk. Het wereldrecord is gebroken. Of in ieder geval voor 99,99% zeker, want hoe het bij het de tijdmeting is weet je niet. Een klein vlaagje wind kan het record verpesten. Dat deed het voor Karen gelukkig niet en ze scherpt het record met zo’n 27 km/u aan tot 67,35 km/u. Een enorme prestatie! Ze komt zelfs in de buurt van het record voor de mannen.

Na de tweede heat gaan de rijders op de volledige afstand rijden. Het omzetten van het parcours gaat veel sneller dan gepland en de omstandigheden zijn werkelijk perfect. Toch wordt er gewacht voor de start omdat het Nederlandse studententeam nog wil inrijden. Zodra de lange afstand begint neemt de wind toe. Bij start waait het dan al flink, bij de tijdmeting en het vangteam waait het slechts een beetje.

Toch is het voor de meeste rijders te laat om met de toegestane snelheid te rijden. Lieke de Cock rijdt ongeveer net zo hard als gisteravond. Helaas niet met toegestane snelheid. Matthias König heeft onderweg veel last van de wind, maar heeft bij de tijdmeting het geluk van het stilvallen van een wind. Zijn snelheid is 117,8 km/u en hij weet dat hij nog harder kan. Dit jaar is voor Matthias vooral bedoeld om te wennen aan het evenement en de hoge snelheden.

Dan gaat het ineens hard waaien, heel hard waaien. In de tweede heat weet alleen Larry Lem bij de finish aan te komen. Calvin Moes en Fabien Canal laten zich op de baan vangen, het waait te hard. Uit veiligheidsoverwegingen wordt besloten om de laatste heat niet te laten starten. Dat is zuur voor Jennifer Breet, die opnieuw geen goede run kan rijden.

Reacties

RobH op wo 12 sep 2018 om 21:45

Should that be Karen Darke?

Roodpetje op wo 12 sep 2018 om 23:01

Correct

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.