Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

VR, Treinen, Keuken (1), Keuken (2), Need for Speed, Posters, 1-wieler, Frame, Eigenbouw, Test, Wind, Dynamisch, Vallen, Tot slot

Virtual Velox

Het fenomeen 'Virtual Reality' heeft dan eindelijk ook toegeslagen in de ligfietswereld. Op 5 september kun je tijdens de VR experience (fb) ervaren hoe het is om met 120km/h in de Velox te zitten. Het evenement vindt van 12:00 uur tot 14:00 uur plaats bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, op het basketbalveld op het VU Campusplein.

Fietsen en trein

In Trouw wordt het ontbreken van mogelijkheden om je fiets mee te nemen in internationale treinverbindingen aan de kaak gesteld.

Dat het ook anders kan, wordt in Azië bewezen.

Kijkje in de keuken (1)

Op Facebook gaf Velomobiel.ro deze week door middel van een aantal foto's een kijkje in hun keuken. Schrijver dezes dacht heel even dat zijn nieuwe fiets bijna klaar zou zijn, maar ondanks dat het de juiste kleurstelling was, bleek het toch een ander model fiets te zijn.

Kijkje in de keuken (2)

Tja, en als je dan net even geen werkplaats ter beschikking hebt? Dan kun je ook in de tuin aan je nieuwe fiets sleutelen, met het gereedschap dat je net toevallig bij de hand hebt.

SPEED pedelec

Waarom we het 'speed' van speed pedelec opeens met hoofdletters schrijven? Lees en huiver, wat de politie in het Duitse Felsberg van de weg heeft gehaald. In eerste instantie wist de fietser aan de patrouille te ontsnappen, maar hij en zijn 'fiets' werden later toch nog opgespoord.

Posters

Na de successen van het boe roepen, wil Rotjeknor de fietsers dwingend oproepen om voor rood licht te stoppen. Zou het deze keer helpen (die posters)?

Unicycle

en wij maar denken dat wij globetrotters zijn (in Nederland). Wat dacht je van Ed Pratt, die de wereld over fietst op een eenwieler? Hij deed er drie jaar over.

Space-frame

We hebben al een paar keer bericht over het Custom Aero project (fb) van Brett Turner. Deze week heeft hij het aluminium subframe (fb) klaar, dat de stalen testversie gaat vervangen. Daarmee wordt het geheel dan tot zo'n 21kg totaalgewicht gereduceerd.

Eigenbouw velomobiel

Op de redactie zijn we het er niet helemaal over eens of we het over deze fiets al eens hebben gehad, of toch nog niet. Maar we willen het jullie niet onthouden, dus voor de zekerheid...!

Test DF

Saukki test de DF.

Vooruit door wind

Afgelopen weekend waren er op de dijk van Den Helder weer de kampioenschappen Aeolus (bewaarder van de winden). De voertuigen worden met behulp van de wind voortbewogen.

Dynamische straat

Tijdens de (auto-)spits een extra rijstrook, en in rustiger tijden zou er zomaar een fietspad kunnen verschijnen, dynamisch dus. Een ideetje van Alphabet (=Google, of eigenlijk andersom). Wel verwarrend als je iets verwacht wat er soms niet is.

Of is het halfbakken? Langzaam verkeer moet niet langer tweederangs zijn, maar moet juist leidend zijn bij het opstellen van het beleid en het bedenken van verkeersoplossingen.

Vallen

Vanaf 65 jaar neemt de kans om van de fiets te vallen ieder (!) jaar met ruim 7 % toe. Althans volgens de onderzoekers van de universiteiten van Twente en Groningen.
Vraagje: wat het startpercentage? 50 %? Op welke leeftijd ben je op 100 % gekomen, dus de kans dat je zeker valt?
Ook de botten worden, na een bepaalde leeftijd, elk jaar brozer (zijn daar ook percentages voor?) tot boterzacht. Dus nu nog even uitrekenen wanneer die niet meer heel blijven.
Zo, wij nemen een ligfiets, want dan val je tenminste niet van zo hoog, en met een trike of velomobiel….

Weer een ander onderzoek geeft aan dat fietsen een bijdrage kan leveren aan valpreventie voor ouderen.
Zijn die ruim 7 % van bovenstaande nu niet wat aan de ruime kant?
Ja, we onderzoeken wat af!

Tot slot...

...kwam één onzer redacteurs nog het volgende bord in Assen tegen.

Reacties

twilwel op vr 31 aug 2018 om 19:33

"Langzaam verkeer moet niet langer tweederangs zijn" Fietsersbond Hilversum doet het goed. Hoog inzetten i.p.v. achterhoedegevechten leveren.

rowingvictor op vr 31 aug 2018 om 20:29

Afgelopen maand ben ik met de fiets op de trein gestapt naar Andermatt, Zwitserland om dat daar de Rijn-route, -Euro Velo 15-, begint en ik het wel een mooie uitdaging vond deze te rijden.
Via de treinreiswinkel heb ik tickets besteld voor mijn fiets en mij. Er niet bijgezegd dat het om een ligfiets gaat.

In Nl gaat het meestal prima; genoeg ruimte in onze treinen.
Dan Duitsland: in de meeste wagonnen van de Duitse Intercitytreinen is er plaats voor twee fietsen; hangend aan het voorwiel aan een haak in het plafond. Dát is dus met een ligfiets niet mogelijk omdat de neusbuis te ver uitsteekt, of hij is gewoon te lang.
Op dat moment kom je dus in de problemen omdat het balkon te klein is en als je de fiets overdwars bij de deur zet, kan er niemand meer doorsteken naar de volgende wagon. Gelukkig stond ik in de wagon pal achter de locomotief. Bij god's gratie mocht ik de fiets overdwars op het balkon laten staan, maar blij waren ze er niet mee.
Op de terugweg van Koblenz (Ik had geen zin meer) trof ik trouwens twee maal een trein met ruime fietsplekken. Ook konden ze daar gewoon op de wielen blijven staan.
Het blijkt dat je in Zwitserland al een jaar niet meer met (niet deelbare)tandams en ligfietsen de trein in mag. Gelukkig zag de conductrice het dit maal door de vingers en verwees mij naar een nét ruim genoeg balkon achter het hokje van de machinist.

Denk dat ik volgende keer een ouderwetse Hurry meeneem en deze voor het reizen met de trein zó compact maak dat ik hem kan ophangen op een gewone fietsplek; dat reist een stuk makkelijker.

G op ma 03 sep 2018 om 11:02

De ligfietspioniers knutselden ook zelf van alles in elkaar om er vervolgens erg hard mee te gaan rijden. Daar kunnen we niet geloofwaardig bezwaar tegen hebben.

die high speed knutselaar heeft een plaatje van een gewoon te koop 100km/u bromfiets boven de werkbank hangen, http://swind.life/products/swind-eb-01-tarmac/

Alleen is het resultaat behoorlijk lelijker, mogelijk onveiliger en waarschijnlijk wat goedkoper.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.