Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Nederland fietsland, verwarrend België, fietsen op het water, proppen in een Quest?, zitten op een velo, moderne hoge bio, de velocar, de Mercedes en meer.

Nederland is fietsland

Dat is Nederland niet zomaar geworden, daar is keihard voor geknokt (klik op: Eerst verder lezen).
Er is wel een waarschuwing op zijn plaats: wat we hebben, kan kapot. Zie ons volgende onderwerp:

Verwarrend België

Oftewel, trappen naar het Agentschap Wegen en Verkeer: omwille van de verkeersveiligheid verliezen fietsers voorrang als ze een drukke gewestweg kruisen. Fietspaden verliezen er hun rode kleur en er komen haaientanden om te tonen dat de fietser voorrang moet verlenen aan het doorgaande autoverkeer. Op één oversteekplaats en vlak naast elkaar: voetgangers voorrang op auto’s, auto’s voorrang op fietsers. Hoe leg je dat uit?!
België fietsland? Dat laat nu nog langer op zich wachten!
Zie ook de reactie van Jan hieronder.

Schroefaandrijving

De Riviera Water Bike Challenge is een fietsrace van ongeveer 21 km over water, en vindt plaats bij Monaco.
Goed, iedereen moet op hetzelfde type fiets, maar moet deze er dan ook volgens de UCI er zo uit zien? Niemand gedacht aan een ligfiets?

Inhalen mag...

...maar of het altijd zo moet...?!?
Vertaling: Schleicher - gluiperd, Oberlehrer - betweter, Linientreuer - lijntrekker, Stadzürcher - fijnsnijder, letzte Schaf - laatste schaap.

Volwassenbroek voor DF

Ian Perry vond de originele broek voor zijn DF wat krap zitten en heeft deze omwille van de bruikbaarheid in het dagelijkse gebruik maar wat vergroot (fb). Tja, als een broek knelt...!?

Het Regent Bijna Nooit

Ligfietser Gerard Poels stopt met hetregentbijnanooit(.nl). Op zijn eigen site geeft hij hierover tekst en uitleg, maar ook de media hebben dit nieuws intussen opgepikt, zoals onder andere hier bij Tubantia.

Prop(p)er

Arjen Haayman heeft geen zin in proppen in zijn Quest. Anders had ie het misschien ook niet allemaal mee gekregen?

QuattroVelo test 2

Saukki besteed in een tweede video aandacht aan de QuattroVelo.

Zitten op de velomobiel

De misschien wel grootste angst van elke velomobielrijder: er gaat iemand op de voorkant van je fiets zitten! Er is één velomobiel waarbij dit zeker wel kan (fb).

Quadyak

Wat is het? Een kayak op wielen? Een amfibische velomobiel? Of toch iets anders? (fb)

Moderne hoge bi

"Only crazy people will buy this bike", zegt de ontwerper. Ondanks de naam, is het geen ligfiets ;-), maar lijkt het meer op een moderne uitvoering van een heel oud model.

Die fietser toch!

Een fietser is een ramp voor de economie. Hij koopt geen auto en opent hiervoor geen leningen. Koopt geen benzine. Het maakt geen gebruik van de verschillende diensten aangeboden door de monteurs. Hij heeft geen verzekering en betaalt geen belasting. Hij betaalt niet eens voor parkeren. Hij slaagt er natuurlijk ook nog eens in om af te vallen en gezond te blijven, verdomme!
De economie heeft geen gezonde mensen nodig.

Ligtandem

Een stapelligfietstandem (fb), zou je het kunnen noemen.Nu nog driehoog, en vierhoog graag.

Velocar in Konstanz

Als je in Konstanz bent kun je dit fraaie stukje nostalgie op vier wielen (fb) tegenkomen. Mooi hoor zo'n velocar.

Mercedes

Het is een "one of the limitless proposals for the future of transportation, in an embryonic state" en het is een Mercedes én ook een beetje een velomobiel. Spannend.

Reacties

xanderniezing op vr 17 aug 2018 om 13:50

Inderdaad,ik ben net terug uit Belgie maar dit is absoluut geen fietsland. Om Brussel vanuit het zuidoosten richting Breda te rijden moet je helemaal via Leuven vanwege wegwerkzaamheden bij Zaventem. Pas na Turnhout wordt het rijden weer een feest. Verder veel wegen met fietsstroken met kuilen. Een ware opluchting om weer in Nederland te fietsen. Denemarken vorig jaar was ook OK.

CapoJan op vr 17 aug 2018 om 15:09

De verantwoordelijke minister in 'verwarrend België' heeft de maatregel meteen weer ongedaan gemaakt: de Fietsersbond en medestanders maakten teveel kabaal hierover. De fietsers worden dus toch niet meer uit de voorrang gehaald, maar wat het dan wel wordt, is nog even afwachten.

NoStress op za 18 aug 2018 om 15:10

Belgie? Als ik er over nadenk ken ik alleen maar lieve Belgen. Heb er mooie plekken bezocht (met de auto). Steden, landschappen. Maar fietsen? Ach het kan goed. Vooral in Vlaanderen over jaagpaden en over oude treinwegen in Wallonië, maar verder? Laat ik zeggen dat we verwend zijn in Nederland. Ik wens dat dit in België ook mag gebeuren.
https://www.youtube.com/watch?v=XuBdf9jYj7o

Laten we niet vergeten dat Nederland niet altijd zo was en als je je stem niet regelmatig laat horen al dat moois idd ook makkelijk weer verspeeld. De autolobby is zeer sterk. 130 km/u rijden. Meer Asfalt. Miljarden weggegooid geld waarvan bekend is dat het niets verhelpt aan de files en verminderen van ongelukken. En toch gaan we er met zijn allen in mee.

NoStress op za 18 aug 2018 om 15:22

Ooit in een ver verleden op de ligfiets kletslijst was er eens een draad over wat je allemaal kon vervoeren met een velomobiel.
Mijn grootste (en zwaarste) object was een 20 kg zak kippenvoer op mijn nek/muts.
Ik ken een geval van een vastgetapete lowracer aan een Quest en zelfs een complete wasmachine. Ach ja. Vroeger waren velomobilisten nog geen watjes maar ubermenschen ;-D

Toch kan ik die banaantassen aan een banaanfiets niet adviseren. Behalve evt. lakschade door schuren, het gewicht zit zeer ongunstig voor een velomobiel. Niet alleen aerodynamisch onvoordelig maar voor een verhoogt zwaartepunt. Dat ga je in de bochten beslist voelen. Vooral als er in de laadruimte helemaal niks zit.
Als het dan toch moet en snelheid is geen punt, dan is een aanhanger toch te adviseren. Veiliger, praktisch en merk je nauwelijks wat van in rijgedrag.
Bovendien zit is er in elke velomobiel meer pakruimte dan in die banaantassen.

NoStress op za 18 aug 2018 om 15:36

Valt dit onder een 5 persoonstandem? :-P
Er zit in elk geval muziek in :-D
https://www.youtube.com/watch?v=_7z1sjBY7Z4

nvanderwal op za 18 aug 2018 om 19:30

Dat van die Low racer was Hans Wessels; ik heb dat geïmiteerd toen ik mijn low bij de reparateur moest ophalen. 30 km met een vastgetapede m5 aan mijn Quest fietsen ging prima. Vastgetapede Vuilniszakken met schone kleren naar een vakantie-adres fietsen ging ook goed; geen bananentassen nodig.
De maatvoering voor een velomobiel was trouwens of er een kratje bier in kon. Iemand al ervaring mee met de Quatro? Is dit een zuipschuit?

CV op zo 19 aug 2018 om 16:23

@Niels van der wal;
Dat kratje bier is volgens mij uiteindelijk toch losgelaten bij het ontwerp van de QV (althans, de 4x6 kratten), maar qua sixpacks kom je een heel eind;
https://www.youtube.com/watch?v=mPRX8k4nzmw
Hier gaan 26 sixpacks van zes flesjes van 0,3L in het laadruim van de QV. Dat is toch het equivalent van zes en een half krat ;)

Totale ruimte in een VM en snel bruikbare ruimte zijn toch twee dingen. Ja, ik kan heel wat kleine zakken kleren in m'n Mango+ proppen, maar toen ik een Systainer 3 moest ophalen ben ik toch maar met de gewone fiets gegaan. Systainers formaat 1 en ook zo'n Fein Multimaster koffer gaan wel gewoon er in.

Wilco op wo 22 aug 2018 om 09:11

Er ligt een prachtig fietspad van Leuven naar Mechelen en verder richting Antwerpen langs het kanaal. Je zou een route kunnen maken via de Vlaamse fietsknooppunten site. Je rijdt niet altijd rechtstreeks, maar bijna altijd langs prima routes.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.