Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Snel asfalt, Finnish Recumbent Championships, geïmproviseerd zonnedak, binnenkort, Loopwheels, Ligfietscamper, MonoKote wieldoek, loeihard, The 21st Anniversary Curborough 7 pedal car race, Appverbod, Sun Trip, Handi Cap Nord, Tot slot

Snel asfalt?

Met ‘KonwéCity Rood’-asfalt heb je tien procent minder last van rolweerstand. Dat heeft de Universiteit Twente uitgerekend.
Dit nieuwe asfalt heeft een dichtere oppervlaktestructuur. Daardoor rijd je er soepeler overheen en gaat er minder energie verloren, omdat je band minder trilt.

Dit brengt deze redacteur op het volgende: op zijn traject (gemeente Aa en Hunze) was het gladde asfalt (zonder steentjes) van het fietspad kundig, zo goed als, ontdaan van kuilen en hobbels. Het reed weer fantastisch.
Kort daarop werd er een nieuwe asfaltlaag aangebracht, afgewerkt met dikke laag los steenslag: rollende stenen (gather no moss). Na ruim twee weken werd er een veegmachine overheen gehaald (en konden de borden met waarschuwing voor slipgevaar weer weg).
Resultaat: een slechter wegdek. En de nog overgebleven kuilen zijn 'perfect nagemaakt' in het nieuwe steenslagasfalt.
Wie heeft hier baat bij gehad? Waarom mochten de durfallen onder de fietsers twee weken lang dit steenslag inrijden?

Finnish Recumbent Championships 2018

Saukki heeft een video gemaakt van de races in Nokia. En een intermezzo van een QV die niet vrijwillig de schoenen wil afstaan.

Geïmproviseerd zonnedak

Deze zomer overdrijft de zon het. Als fietser wil je wel wat schaduw hebben (ook bomen komen slechter in het blad te zitten). Goede raad hoeft niet duur te zijn: het frame is trouwens van een Croozer fietskar (fb), en sjaaltjes houden de zon ook goeddeels tegen.

Binnenkort?

Goed, de werkelijkheid heeft ons weer ingehaald: er is inmiddels hier en daar wat (veel?) regen gevallen, na een lange tijd kurkdroog en gloeiendheet weer. Krijg je dit ook weer (fb).

Loopwheels op Sunrider

We hebben in 2013 al eens aandacht besteedt aan Loopwheels.
Richard heeft deze Loopwheels op zijn Sunrider (fb) gezet. Niet om er mee te racen, maar voornamelijk om te gebruiken in de stad. De aanwezige kuilen worden 'vlak gestreken'.

Ligfietscamper

Een ieniemienie mobiele atelierhuisje wordt door Anne getrokken met haar knalgele Azub T-Tris 26".
Omdat ze het kraakpand moet verlaten, heeft ze een, naar Amerikaans ontwerp, een fietshuifkar gebouwd om door Europa te trekken.

MonoKote wieldoek

Wil je eens een wat ander materiaal hebben als wieldoekje? Neem dan eens MonoKote (van Top Flite) in ogenschouw, een kunststof krimpfolie, welke in diverse kleuren verkrijgbaar is.
Op YouTube staan een paar filmpjes hoe je dit moet aanpakken (en niet): deel een en deel twee.

Loeihard

Met de QWIC RD10 kan je een topsnelheid behalen van 53 kilometer per uur. Je kan er ook mee fietsen, maar zoals in deze review beschreven, doe je dat liever niet. Waar we het (natuurlijk) pertinent mee oneens zijn, is de zinsnede "Hoewel het nooit oncomfortabel zal worden op deze fiets..."!

The 21st Anniversary Curborough 7 pedal car race

De Curborough 7 pedal car race (fb), zoals je in het kopje kunt lezen alweer de 21e editie, vindt plaats in het weekend van 6 en 7 oktober. Het is dit jaar de laatste in de serie wedstrijden voor het British pedal car championship.

Appverbod

De huidige minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, zet het plan voor een verbod op het handheld telefoongebruik op de fiets, het zogenaamde appverbod, door. Dit plan werd zo'n twee jaar geleden gelanceerd door haar voorganger, minister Melanie Schultz-van Haegen. Of dit zoden aan de dijk zet, zullen we moeten afwachten, zeker als handhaving uitblijft.

Sun Trip

Vorige week vrijdag arriveerde de Belg Raf van Hulle als eerste deelnemer in Guangzhou. Daarmee heeft hij de Sun Trip, een rit van zo'n 12.000 km voor zonaangedreven fietsen, in minder dan 45 dagen volbracht. Dit komt neer op een gemiddelde van pakweg 270 km per dag.
Update: beelden gemaakt door Guangzhou TV (fb), deels Engels gesproken, maar alles met Engelse ondertiteling.
Ook Mickaël Joguet (fb) is, als tweede, gearriveerd.

Handi Cap Nord

Een andere prestatie van formaat, waarover we ook al eerder berichtten, is die waar Patrick Gentilhomme momenteel mee bezig is. Hij is al een aantal weken vanuit de Noordkaap op weg naar Frankrijk en heeft deze week ook Nederland even aangedaan ('Nederlands'). Op het moment dat dit vrijdagbericht gepubliceerd wordt, zal hij het land wel al weer hebben verlaten, om langs de Rijn verder naar het zuiden af te zakken.

Tot slot

In Italië is men bezig om een (toeristisch) fietspad rondom het Lago di Garda aan te leggen. Wie het Gardameer al eens heeft bezocht, weet dat dit aan het noordelijk gedeelte geen eenvoudige opgave is. Hiervoor hebben de Italianen een oplossing bedacht, die het fietspad ronduit spectaculair zal maken ('Nederlands')!

Reacties

pietandringa op vr 10 aug 2018 om 16:12

De snelste man in Nokia was Tero Haapanen. In zijn DF met hosen, maar zonder kap een gemiddelde van 58 km per uur in de 1-uurs race. In het filmpje vraagt Saukki naar zijn geleverde wattage en dat is ca. 350 watt in 1 uur! Ik denk dat Tero hiermee in ligfietsland tot de absolute top behoort. Een goede kandidaat voor Battle Mountain.

twilwel op vr 10 aug 2018 om 17:52

Ik woon nu ook in die Drentse gemeente Hunze en Aa en ben nogal geschrokken van de puur slechte staat van onderhoud van de fietspaden. Mollengangen en boomwortels vervormen het asfalt, maar ook de rioleringsdeksels worden niet eens netjes vlak gemaakt. Ik zie een mooie gelegenheid om het in 1 keer goed aan te pakken met een goede fundering en lichtlopend asfalt of beton eroverheen. Tot die tijd hanteer ik maar de Duitse frase die zegt: dergelijke fietspaden zijn "nicht zumutbar". M.a.w. het kan van mij niet verwacht worden dat ik daarover fiets. En dus neem ik de rijbaan. Vreemd genoeg hebben de zwaar belaste wegen geen mollengangen en boomwortels en het asfalt loopt heerlijk licht.

TeJayLigFts op vr 10 aug 2018 om 19:27

Update, filmbeelden van Guangzhou TV bij Sun Trip-onderwerp.

Bentlage op za 11 aug 2018 om 12:03

In duitsland bestaat er al langer een verbot het mobieltje op de fiets te gebruiken. Eenige tijd geleden hebben ze de boete ervoor verhoogt op 55 Euro.
Tijdens het fietsen moet je niet op het mobieltje kijken of iemand een mail heeft gestuur of iets anders. Het is gewoon te gevaarlijk.

MaartenSneep op ma 13 aug 2018 om 12:53

622 km in 12 uur is ook best hard. Tero Haapanen is inderdaad iemand om in de gaten te houden.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.