Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Veertje, subsidie dakje en fietsstimulering, PostNL, Denemarken trip, overbrenging, geen knikje, Thys geëlektrificeerd, Para-cycling Road World Cup, op weg naar Friesland

Veertje

Niet alle veren zijn ruim bemeten, en zeker niet in de Finse archipel (fb).

Subsidie dakje en fietsstimulering

Voor de tweewieler liggers onder ons zal deze ‘paraplu’ weinig soelaas bieden. Maar voor velomobielen, met ondersteuning (!), is er duidelijk een alternatief: de race- of tourkap.
Het gaat om een subsidieregeling waarvan het voordeel kan oplopen tot € 800. Veloplu (€ 139) draait om deze fiscale bonus. De RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) heeft ‘in eerste instantie’ gezegd dat de ‘paraplufiets’, fiets met overkapping, in aanmerking komt voor subsidie.

Als het aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat van Veldhoven ligt moeten 200.000 automobilisten straks veel vaker de fiets gaan pakken naar hun werk. Ze heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor het versnellen van de aanleg van (snel-)fietsroutes en het innoveren en vergroten van de stallingsmogelijkheden bij stations. Werkgevers wil ze actief betrekken bij de nieuwe plannen.

PostNL

PostNL vervangt in Utrecht dagelijks autoritten met dieselbestelauto’s door een duurzamere bezorging, in eerste instantie zakelijke post, met elektrische bakfietsen en kleine elektrische voertuigen.

Denemarken trip

Vorige week hadden we al begrepen dat Gé op vakantie in Denemarken was. Hier het verslag en de route in één applicatie.

Overbrenging

Interessante dertien versnelling ceramische cardanasoverbrenging (fb) van CeramicSpeed (fb). Deze zou voor 99 % efficiënt zijn, en geeft 49 % minder frictie (er is geen berekening of bewijs toegevoegd).
Maar goed, hoe dit in de praktijk voldoet (vuil, vocht) moeten we nog maar zien. Maar op een ligfiets lijkt ons dit systeem niet te passen. Maar verbaas ons CeramicSpeed!
Update 15 juli: een video met uitleg.

Zelfs geen knikje!

Wanneer groet je een medefietser? Altijd toch?!
Als ligger wordt je soms genegeerd, omdat je zo gestroomlijnd mogelijk fietst. Tja, dat is gewoon kinnesinne, dat krijg je als je volgens de normen van de UCI wilt fietsen.
Maar hier lezen we toch een absurde reden waarom je niet zou groeten, nee, niet mag groeten. Zie: 5. Uitzondering #2.
Zouden we ook moeten weigeren om een fietser te begroeten omdat er geen bel op zit of een spiegeltje ontbreekt? We kunnen wel aan de gang blijven met negeren. Nee, onzin, begroeten hoort er bij.

Met dank aan Freddy, voor het opmerken van deze uitzondering in een verder positief verhaal over deze gehelmde ridders van de weg.

Thys geëlektrificeerd

Je kan er op wachten, maar Justin heeft het aangedurfd om een Thys 209 om te bouwen tot een met trap(?)ondersteuning: de TYHY 209. Zie Grin Technologies.

Para-cycling Road World Cup

Ligfietser Jenette heeft, afgelopen weekend bij de Para-cycling Road World Cup in Emmen goud behaald op de ligfiets.
Meer is te vinden op Twitter.

Op weg naar Friesland

In het kader van de Elfwegentocht gaan sommige roeiend naar Friesland, maar dan wel op het fietspad. Zie ook deze post.
Ook vanuit Flevoland komen ze aan fietsen.

Agenda

Ook nu staat de agenda (zie rechts op deze pagina) vol met ideetjes. We halen er een uit.
Zondag is er weer een ligfietstestdag vanaf Maia Mobiliteit in Zoeterwoude-Rijndijk.

Reacties

MaartenSneep op vr 13 jul 2018 om 13:48

Eén punt waar we voor CeramicSpeed hoop uit kunnen putten: de eigenaar is een Quest rijder: https://www.youtube.com/watch?v=WxtAOpts0Ew

Hoekie op vr 13 jul 2018 om 15:18

Ik zie racefietsers elkaar bijna nooit groeten. Een uitzondering als het wel gedaan wordt. Bij ligfietsers is het net andersom; een uitzondering als er niet gegroet wordt. En ja, een simpele knik of een vinger omhoog is al genoeg.

Theomez11 op vr 13 jul 2018 om 19:34

Racefietsers zijn te druk bezig om het asfalt te analyzeren, toch?

aerocam op vr 13 jul 2018 om 22:02

https://wimschermer.blogspot.com/2009/11/paraplu-in-de-praktijk.html
Niks nieuws onder de zon :)

lighans op za 14 jul 2018 om 13:44

Ehm, Ceramic speed barings is een beetje optimistisch over de verbeteringen: youtube filmpje over wattages

WimH op za 14 jul 2018 om 16:00

Je kan er op wachten, maar Justin heeft het aangedurfd om een Thys 209 om te bouwen tot een met trap(?)ondersteuning: de TYHY 209.
Hoezo kun je er op wachten? Ik begrijp niet precies wat hiermee bedoeld wordt.
En dan staat er ook nog dat hij het heeft 'aangedurfd'. Heb je dan durf nodig om er een E-bike van te maken? Hij heeft er gewoon een voorwiel met een motor ingehangen.

De 209 lijkt mij op geen enkele manier een fiets om een E-bike van te maken.
Het is een workout-bike. Waarom zou je dan een ondersteuning willen? Dit slaat echt helemaal nergens op. Als je geen inspanning wilt leveren, dan koop je toch geen Roeifiets. Dat is nou net de bedoeling van die fiets en dan ga je dat een beetje kansloos onderuithalen met zo'n achterlijk motortje. Heel vreemd.

De berijder maakt ook helemaal geen echte slagen meer. Hij zit gewoon een beetje rechtop aan dat stuurtje te trekken, terwijl er een enorm extern vermogen de fiets aan het voortbewegen is.

Freddy op za 14 jul 2018 om 16:48

Lijkt mij wel handig zo'n electrische roeifiets. Dan zet ik 'm in de woonkamer op een rollerbank en ga ik zelf lekker op de bank zitten TV kijken. Zakje chips erbij. Wat een uitvinding! ;)

MaartenSneep op zo 15 jul 2018 om 14:40

@ Wim H: Alles wat "vroeger" op menskracht ging, zal uiteindelijk voorzien worden van een motortje, ook als het betreffende voorwerp een ultiem "Human Powered Vehicle" is en de motor een zinloze toevoeging is (eerste wet van Sneep*).

Of om een variant op Loesje te gebruiken: "Je kunt met deze roeifiets nu veel harder naar de sportschool rijden."

Alle gekheid op een stokje: 1000 W is heel erg veel, in Europa valt deze fiets nu in de classificatie van een brommer. Wel aardig dat ze de firmware hebben aangepast voor de heen- en weer gaande beweging van een roeifiets. Ik kan me wel voorstellen dat je daar in berggebieden iets mee kunt, bijvoorbeeld vermogen leveren tijdens de teruggaande slag, zodat je niet volledig stilvalt of zelfs terug rolt op een echt steile helling. Maar dan met een veel kleinere motor. Op die manier kan je een roeifiets geschikt maken voor gebieden waar je nu lastig kunt komen (een en ander afhankelijk van de capaciteiten van de berijder, uiteraard). Dat is wel een beperkt toepassingsgebied.

Of je trekt de conclusie dat een roeifiets voor het gebied waar jij rijdt minder geschikt is, en neemt een fiets met cranks voor je workout.

* elke keer dat ik een wet van Sneep introduceer is het de eerste.

TeJayLigFts op zo 15 jul 2018 om 19:59

Bij CeramicSpeed (overbrenging) is een video toegevoegd. Met dank aan Jaap voor de link.

m66roepers op zo 15 jul 2018 om 23:57

Ik ben een draadje begonnen op www.ligfietsers.nl over de Elfmerentocht parade over de N31 met war video's en foto's die ik her en der gevonden heb: Klik!

CV op ma 16 jul 2018 om 03:28

Helm of niet; ik daag ze allemaal uit om een wedstrijdje met mij aan te gaan. Tot nog toe geven ze het allemaal heel snel op bij de 50 km/h. ?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.