Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Nat, NL-tour, Solex, Zadelpijn, TV, Beter, Fietspad, Cranks, Jas, Veren, Aero, Tot slot

Wet-Bicycle 1

De Wet-Bicycle lijkt op een surfplank, met een crankstel en een stoeltje. De schroef wordt aangedreven met een cardan. De maximale diepgang is 60 cm (hoewel in de beschrijving ook over de minimale diepgang wordt gesproken).

Alles bij elkaar dus eigenlijk een ligfiets te water. De aquamobiel of velomoboot onder de vaartuigen?

Helen in Holland

Auntie Helen gaat de komende 2 weken samen met Klaus een rondje Nederland doen. Wie zin en tijd heeft om een stukje mee te rijden, is van harte welkom!

E-Solex

De Solex (Vélosolex en Velosoliz) was een fiets met hulpmotor (je ziet ze nog sporadisch, meestal in clubverband: bedrijfsuitje). Het voorwiel werd m.b.v. een wrijvingswiel aangedreven.
Tegenwoordig hoort dat fossielarm (terecht!) te gebeuren, dus komt Rubbee op de proppen. En, innovatie, nu is de aandrijving op het achterwiel (fb), en is afneembaar. Nu maar hopen dat het niet regent (geen achterspatbord).

(Weer eens) zadelpijn

De Fietsersbond bracht deze week op Facebook de zadelpijn maar weer eens onder de aandacht, waarin verwezen werd naar nog steeds dezelfde tips van Testkees die we al vaker zijn tegengekomen. Eigenlijk is dit dus geen nieuws (of non-nieuws, of misschien zelfs fake...?!). Of zouden ze soms onlangs vertegenwoordigers van de fietszadelindustrie over de vloer hebben gehad...?!?

TV

Konden we vorige week nog melden dat Mooi Twente op TV was geweest, maakt deze week Chris Trines van Grensrijder.com weer eens reclame voor ons ligfietsers. Wie het Midden-Limburgs dialect machtig is, kan de aflevering van 'Sjpek mit Eier' van de lokale omroep OR6 hier nog eens terug kijken.

Fietsen is beter

Dat wisten wij natuurlijk al lang en ook bij de genoemde punten staat nauwelijks iets nieuws. Maar het is toch mooi om nog eens alles op een rijtje gezet te krijgen.

Fietspad

Het vergevingsgezinde fietspad, wat zou dat zijn? Er worden vijf ontwerpprincipes behandeld.

Ineens komt ook de ribbelmarkering in beeld, want die 'houdt de fietser op het rechte pad'. Optisch en voelbaar zijn de fietspaden dan weer stukken smaller.
Als ze maar niet de, al dan niet onderbroken, middenlijn ook zo ophogen. Voor een driewieler is een onderbroken middenlijn een martelmiddel, net zoals de eeuwige drup. Altijd raak je de middellijn met een van je wielen.

Trisled cranks

Ben Goodall van Trisled legt uit hoe deze geïndexeerde crank werkt. Het trapstel, crank, kan heen en weer bewogen worden. Op deze manier kunnen rijders van verschillende lengte plaatsnemen in dezelfde velomobiel (meer urenrace), zonder al te veel mechanische aanpassingen (stoeltje verplaatsen, inkorten/verlengen van de ketting).
Dit zou ook een mooi systeem zijn voor demo-velomobielen.

Jasje

Geen zin om je band te wisselen als het straks weer winter wordt? Retyre heeft een jas voor je zomerband ontwikkeld. Volgens deze review is het niet eens zo'n slecht idee en doet de band het helemaal niet zo slecht. Grootste problemen voor ons ligfietsers: dat de band alleen leverbaar is in maat 622 en dat, mochten er ooit versies in geschikte maten komen, het never nooit gaat passen in de wielkasten van een velomobiel!

En als ze je niet bevallen, kan je er altijd nog sandalen (fb) van maken.

Volledig volgeveerde fiets

Je hebt fietsen met een afgeveerde voorwiel plus afgeveerde achterwiel: de volgeveerde fiets. Maar deze mafkees maakt een fiets met veren.
En het gekke is, je kan er zelfs mee fietsen, bizar mee fietsen, maar fietsen doet ie. Nut? Weinig.

Project Aero

Eh, deze wordt nu Custom Aero (fb) genoemd (iets met eigendomsrechten van de naam).
Er valt, buiten de foto's van het prototype en de plug van deze velomobiel, nog weinig van te vertellen. Wel dat ie er bijzonder en veelbelovend uitziet.

Tot slot

Het waarschijnlijk kortste fietspad van Nederland ligt in Haaksbergen (fb).

Reacties

CV op vr 08 jun 2018 om 14:04

Oliver op vr 08 jun 2018 om 14:15

Oei... Hebben we iemand die ze allebei even kan gaan opmeten?

CV op vr 08 jun 2018 om 15:50

Met een paar km omrijden kan dat wel ja. Maar volgens mij zit er genoeg detail in zowel de foto uit Haaksbergen als de Streetview uit Doetinchem om op basis daarvan een afstand te bepalen.

MichielAdriaan op vr 08 jun 2018 om 16:59

Nee, de cranklengte verandert geen millimeter met het systeem van Trisled maar de lengte van de trapas (het bracket) tot de zitting!

Oliver op vr 08 jun 2018 om 18:10

Mick, waar staat dan dat de cranklengte verandert...?!? Volgens mij staat er toch echt precies dat wat jij ook schrijft!

MichielAdriaan op vr 08 jun 2018 om 21:44

@ Oliver "Geïndexeerde crank(s)" veronderstelt dat de lengten daarvan instelbaar zijn. Dat zijn ze dus helemaal niet, het heeft met de plaats van het traphuis te maken.

xanderniezing op za 09 jun 2018 om 22:35

Over die Rubbee: Dat achterlicht dat ingebouwd is in die hulpmotor.....slim idee. Ik denk dat ik ook een achterlicht ga inbouwen in mijn dwarsfluitkoffer. Hij was al zilvergrijs gespoten zodat de mensen denken dat ik een E-bike heb.

CV op di 12 jun 2018 om 01:34

Naar verluid is het "kortste fietspad" alweer opgeheven;
https://www.tubantia.nl/haaksbergen/bizar-kort-fietspad-in-haaksbergen-alweer-opgeheven~a069a059/
"Volgens de gemeente waren de borden vooral bedoeld om autoverkeer tegen te houden. Desondanks zijn ze alweer verdwenen. ''Wij vonden het óók onduidelijk, dus hebben we na een week het kortste fietspad van Nederland opgedoekt'', aldus de gemeente op Twitter."

twilwel op do 14 jun 2018 om 18:19

OR6 had van mij ook wel even mogen vermelden dat ze een paar gedeeltes van een YouTube filmpje van mijn hand hebben gebruikt en niet alleen van "Blik op de Weg". https://youtu.be/oPMfbFY7YH4 Hoe zal ik anders "viral" gaan, nietwaar ;-)

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.