SPEZI 2018, een feest voor fietsliefhebbers

Gepubliceerd op

Zaterdag 28 en zondag 29 april stond het Duitse plaatsje Germersheim voor de 23e maal in het teken van de Internationale Spezialradmesse, kort gezegd SPEZI. Ligfiets.net nam ter plekke een kijkje.

Iedere ligfietser heeft er wel eens van gehoord, de SPEZI. Velen zijn er ook al een of meerdere malen geweest. De beurs is dan ook een magneet voor mensen met een passie voor bijzondere fietsen.

Zo'n 170 leveranciers van ligfietsen en/of ligfietsonderdelen, waren dit jaar aanwezig in het immer zonnige Germersheim. Verdeeld over drie hallen, een buitenterrein en drie testparcours.

Naast de stands van de vele leveranciers werden er ook doorlopend lezingen gegeven. Met onderwerpen zoals 'beter leven zonder auto', 'met Velomobiel langs de Mississippi naar New Orleans', 'Hoe bedanken, lichaam, ziel en hersenen je?' of '4500 km door Frankrijk en Noord Spanje'. Niemand hoefde zich dus te vervelen.

Ook de kinderen niet. Springkussens, knutselhoekjes, funbikes. Meer als voldoende vertier voor de kids. Waardoor pa en ma even lekker rustig rond konden kijken.

Bijvoorbeeld naar de vele trikes die er aanwezig waren. Natuurlijk stonden ze er allemaal, grote merken als ICE, HASE Bikes, HP Velotechnik. Maar ook de kleinere grootheden zoals waren aanwezig, Trimobil, Veloks.


Dat de opkomst van de e-bike niet te stuiten is, was ook duidelijk merkbaar. Er was vrijwel geen ligfiets te vinden die niet voorzien was of kon worden van een elektrische ondersteuning. Veloks, claimde zelf een fietsafstand van zo'n 600 km met de door hun ontwikkelde fiets met zeer grote en laag geplaatste accu en dubbele aandrijfmogelijkheid.

Een primeur was er ook. Podbike toonde voor het eerst een model van de 'Velomobiel' waarbij je al 'fietsend' een generator aandrijft. Deze levert stroom aan de elektromotoren die de achterwielen aandrijven. Interessant met een prijs van rond de € 4.500. Een open rijdend model op het terrein zag er zeer soepel rijdend uit. Het model met body, was nog wat plastic-achtig. Er was veel belangstelling en iedereen wilde er even in zitten. Plastic koepel open en dicht dus. En steeds even de coolfan aan. Ben benieuwd hoe het klimaat in de fiets in de hand wordt gehouden tijdens warmere dagen. Maar al met al wel een bijzondere bike. Of is dit geen bike meer?

Op het testcircuit kon je uitgebreid kennis maken met de diverse velomobielen. Een stukje verder kon je trikes proberen en nog een stukkie verder e-bikes. En daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Met soms zeer enthousiaste reacties als gevolg. Mooi om te zien.

Bijzonder waren de bamboe fietsen van 'My Boo'. De frames worden in Ghana geproduceerd. Verdere afmontage vindt in Duitsland plaats. Met in hars gedrenkte lianen worden de bamboestukken aan elkaar gemaakt. Koppelpunten die net zo sterk, zo niet sterker zijn dan gelaste verbindingen, aldus de aanwezige bedrijfspanda.
Twee Peruanen van Qiru-Bike produceren houten (race)fietsen. Fietsen die passen als een maatpak! Dat is hun streven. Ik heb vol bewondering naar de prachtig afgewerkte fietsen gekeken.

Natuurlijk ook Nederlandse bedrijven op de SPEZI. Velomobiel.nl was er met een stand en meerdere fietsen, Alligt, Flevobike. Maar ook de Nederlandse bedenker en leverancier van de Ventisit. Allemaal met hun mooiste fietsen en soms nieuwigheden. Zo presenteerde Velomobiel.nl een Strada voorzien van een Rohloff-naaf.

Wie meer info wilde over banden, kon terecht bij de uitgebreide Schwalbe stand. Nooit geweten dat er zoveel verschillende banden te verkrijgen zijn. Helaas had men (nog) geen 'verloopje' dat je op een ventiel kunt schroeven. Zou handig zijn voor de QV. Daar kun je nu moeilijk bij om een band op te pompen.

Er is nog veel meer te vertellen, zoals hier op de blog van de Grensrijders te lezen valt. Meer links volgen in ons vrijdagbericht.

Nog nooit geweest? Volgend jaar is er weer een kans!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.