Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Ligfiets&, Mosquito, zijwindgevoelige fietsers, waw, bericht uit Vlaanderen, fantastische foto, brand bij Shimano, kunstig gespaakt, DuoQuest lijkt op de …, hijgen maar, hall of Fame BeND, proefrijden met de HP Scorpion FS 20 en 26, EuroVelo 6

Ligfiets&

Misschien is het je ontgaan, maar ons magazine Ligfiets& zit voortaan in een milieuvriendelijke verpakking!
De verpakking mag bij het groen in de groene bak, want is composteerbaar.

Mosquito

We blijven even bij duurzaam. In de Vakantiefietser.be wordt de Mosquito uit Frankrijk weer eens aan ons voorgesteld als duurzame lichtgewicht velomobiel. Deze tweede versie, nog in de testfase, is uitgerust met hydraulische schijfremmen, voor en achter, een Rohloff versnellingsnaaf met nu nog een gewicht van bijna 20 kg, wat in de toekomst 16 kg moet worden. De Mosquito komt als bouwpakket!

Wat ook heel interessant is, staat op de voorpagina van Mosquito Velomobiles: een deels uit hout gebouwde low racer met voorwielaandrijving en een gewicht van minder dan 9,5 kg!
Zie ook Vélorizontal ('Nederlands').

Zijwindgevoelige fietsers

Er blijkt dat 5 % van de fietsongevallen te maken zouden hebben met zijwind. TU Delft onderzoekt wat er nu precies gebeurt bij een windvlaag.
Zouden ze ook ligfietsers meenemen bij hun onderzoek? Het oppervlak van de tweewiel-ligfietser is om en nabij hetzelfde als een 'standaard fietser', alleen steken ze minder hoog boven het maaiveld uit (en vangen wat minder wind op). Hetzelfde geldt dit voor de trike, alleen hebben deze fietsers drie wielen om hen op het spoor te houden. Blijft over de, driewielige, velomobiel met hun enorme oppervlak, hoewel enigszins gestroomlijnd (wel is de zijwindgevoeligheid te dempen met stormstrips).

Waw!

In Des Moines, Iowa, steekt een, Katanga, WAW over. “Oh, my goodness. […] Dat was interessant. Jazeker!

Bericht uit Vlaanderen

Een bevlogen bewogen Belg besluit om een velomobiel te nemen. Daar moet heel wat uitleg over worden gegeven.
Komt dit bekend voor?

Fantastische foto

Dankzij de pas ingegane zomertijd was de zonsopkomst een uur later (de zon heeft daar geen erg in). Soms is zo'n zonsopkomst fraai, soms buitengewoon fraai. Je moet dan wel uit je velomobiel stappen, en de foto maken. Deze is bijzonder geslaagd (fb) (zie ook de reflectie in de velomobiel!).

Brand bij Shimano

Er was van de week een grote brand bij het hoofdkantoor van Shimano ('Nederlands'). Gelukkig zijn hierbij geen gewonden, of erger, gevallen.
Of dit gevolgen heeft voor de productie is niet bekend, wel dat de meeste productiecapaciteit elders in de wereld wordt uitgevoerd. De Sakai-faciliteit is verantwoordelijk voor een groot deel van het onderzoek en de ontwikkeling van het componentbedrijf.

Kunstig gespaakt

Laten we het daar maar op houden: kunstig gespaakt (fb).

DuoQuest lijkt op de …

Brütsch V2 (fb). Vermoedelijk omdat beide een tweezitter zijn. De ontwerper van de DuoQuest heeft gewoon twee Quest naast elkaar gezet en de lijnen in elkaar over laten lopen. Twee visies met een min of meer gelijk uiterlijk.

Hijgen maar

Waar blijft het feestdagen- en/of wintervet als je weer wat lichter wordt?
Vet wordt omgezet in energie? Nee! Omgezet in spierweefsel? Mis! Bij toiletbezoek raak je het kwijt? Weer mis!
Nee, je blijkt het uit te ademen. Dus in het voorjaar is er meer milieuvervuiling?!

Hall of Fame BeND

Op Droplimits staan foto's van de winnaars van de BeND van afgelopen jaren. Een mooi initiatief!

Proefrijden met de HP Scorpion FS 20 en 26

Onder natte en, hogerop, verijsde omstandigheden rijden John en Stuart, trapondersteund, de heuvel op, met grappen over honden. Halen ze het met één accupack?
Nog meer over HP met dit duo.

EuroVelo 6

Eén van de langste fietsroute (fb), in Europa, door tien landen: van Frankrijk naar de Zwarte Zee. Er zijn er nog veertien meer EuroVelo-fietsroutes.
Veel plezier met het Paastreffen!

Reacties

quattrovelootje op vr 30 mrt 2018 om 15:18

Wat betreft EuroVelo 6 : de landen waar de EuroVeloos doorlopen, krijgen daarvoor subsidies van de EU maar mogen dat naar eigen goeddunken besteden. Het begrip "fietspad' wordt helaas niet in alle landen geînterpreteerd zoals op het promotiefilmpje dat op FB wordt getoond ....

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.