We hebben wat te kiezen

Gepubliceerd op

Aanstaande woensdag mogen we, naast de ‘sleepwet’ (het ongericht aftappen *), voor de gemeenteraad kiezen. Wij maken niet uit wat er gekozen moet worden, langs de partijlijn, gezindten of overtuiging

Nee, we willen ook dat er even gekeken wordt welke partij aandacht heeft voor de fietser. Of dat er zelfs infrastructuur al is aangelegd door die ene partij, of er zelfs helemaal niets gedaan is.

Zwolle blijkt bij de positieve uitschieters te horen. Volgens een recent mobiliteitsonderzoek van de ANWB voelt 85 % van de fietsers zich veilig, en 94 % is tevreden. De partij verantwoordelijk voor het fietsbeleid is hier de Christen Unie, maar het fietsbeleid wordt door alle partijen gedragen. De andere partij (raad eens welke) gun je een betere doorstroming van het autoverkeer door tunnels voor fietsers te bouwen. Zwolle heeft de ambitie om het gebruik van de fiets over tien jaar met 25 % te verhogen. Er komt een overdekte en bewaakte fietsstalling, mét toilet!

Een andere stad is Delft. Overvolle fietspaden en te weinig stallingen, als gevolg van het negeren van de fietsers in de afgelopen jaren. Soms fiets je van de wal in de gracht, omdat de architect een hekje er tussen niet mooi vond. Bij het ANWB onderzoek staat Delft dan ook op een trieste plaats: 63, terwijl 37 % van de fietsers zich onveilig voelt. Oorzaak: smalle en/of slecht onderhouden fietspaden. Dit is niet altijd zo geweest: veertig jaar geleden was Delft koploper op het gebied van fietsbeleid.

Kijk eens bij uw lokale partij(-en) wat ze de komende jaren willen doen, en wat er de afgelopen jaren door de partij van uw keuze is gedaan op dit gebied. Natuurlijk zijn ook andere dingen belangrijk, dus mocht uw keuze toch bij die ene partij blijven, dan heeft u er toch over nagedacht!

Dit stukje is gemaakt m.b.v. van het artikel afgelopen dinsdag in de Volkskrant.
* Bedoeld wordt het referendum over de Wiv (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten).

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.