Banaan

Gepubliceerd op

De geruisloze banaan fascineert me. Soms zie ik er een rijden over de ventweg. Als ik er zelf ook fiets, hoor ik dat hij geluidloos is. Als ik met mijn auto op de hoofdweg rijd valt mij het hoofd van de bestuurder op. Het staat op de rug van de banaan. Ik weet niet hoe de banaan wordt aangedreven, mijn nieuwsgierigheid is zwak, mijn verwondering licht ontvlambaar. Ik heb ook jarenlang gedacht dat een ventweg alleen door mannen werd bereden [...]

Vanochtend, 11 maart 2018, was op Radio 4 weer het wekelijkse ZKV (Zeer Kort Verhaal) van A.L. Snijders te horen. Deze keer heeft hij zich laten inspireren door een ontmoeting met de voorzitter van de NVHPV, eerder deze week. Beluister deze aflevering via de website van Radio 4 (voor de snelle luisteraars: na 3 minuten).

Reacties

gj op zo 11 mrt 2018 om 11:11

De tekst:

De geruisloze banaan fascineert me. Soms zie ik er een rijden over de ventweg. Als ik er zelf ook fiets, hoor ik dat hij geluidloos is. Als ik met mijn auto op de hoofdweg rijd valt mij het hoofd van de bestuurder op. Het staat op de rug van de banaan. Ik weet niet hoe de banaan wordt aangedreven, mijn nieuwsgierigheid is zwak, mijn verwondering licht ontvlambaar. Ik heb ook jarenlang gedacht dat een ventweg alleen door mannen werd bereden. Vent (man) staat in mijn hersens vòòr het werkwoord venten. Door mijn zwakke nieuwsgierigheid ben ik tevreden met de eerste betekenis, ik zoek niet naar een tweede.
Gisteren heb ik voor het eerst een stilstaande banaan gezien. De berijder stond ernaast, het was voor het station van Zutphen, hij had een bosje bloemen gekocht. Ik praatte met hem omdat ik houd van praten met vreemde mensen, het eenmalige praten. Hij praatte ook graag met mij, want hij was voorzitter van de VVL, de Vereniging van ligfietsers (1100 leden). Een ligfietser is een zonderling, hij moet veel vragen beantwoorden, altijd dezelfde. De voorzitter deed het met graagte en uiterst deskundig, en hoewel hij een fanaat was kon je hem toch niet vergelijken met een Getuige van Jehova. God ontbrak, en dat maakt een Groot Verschil. Ik had mij net voorgenomen een ligfiets aan te schaffen, toen zich een derde gesprekspartner meldde, een buschauffeur in uniform. Hij zei dat de ligfiets vooral gevaarlijk was als hij vanachter een lage heg tevoorschijn schoot. De voorzitter hapte naar adem. Hij zei dat je als bestuurder zelf natuurlijk goed moest opletten, maar de ban was gebroken – een aangrijpend moment.

© A.L. Snijders/AFdH Uitgevers

NoStress op di 13 mrt 2018 om 09:47

De buschauffeur heeft natuurlijk volkomen gelijk. Je ziet ze makkelijk over het hoofd. Je hoort ze niet aankomen. Ze zijn zo laag. Ze schieten zomaar overal achter vandaan waar je het niet verwacht. Levensgevaarlijk!
Minstens allemaal verplicht met een vlaggetje uitrusten. Liever een wet dat ze verboden worden in het verkeer. Nee, uit het straatbeeld!

Uiteraard heb ik het over kleine kinderen. ;-P

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.