De cab bike hawk velomobiel als ebike

Gepubliceerd op

Op facebook vonden we de foto's die ook bij het artikel staan. Het is wel een heel bijzondere verschijning op de nederlandse wegen. In de reguliere versie zien we de cab bike al niet veel en deze versie heeft een mooie velomobielkap en luxe uitstraling.
Ook interessant is natuurlijk dat er electrische ondersteuning op is toegepast. We hebben de rijder wat vragen gesteld en daarop is antwoord ontvangen. Ook heeft de fabrikant wat meer technische details gestuurd over de ontwikkeling van cab bike in het algemeen. In het uitgebreide bericht staan de vertalingen van de teksten.

De cab bike heeft volgens de fabrikant een volledig nieuwe voorvering. Deze zou veiliger zijn en lichter. Het ontwerp is uitgevoerd en getest in computermodellen. Het ontwerp is gemaakt door een specialist die ook werkt voor een mercedes garage. De voorvering is uiteraard onzichtbaar maar beinvloed een groot deel van de rij eigenschappen van de velomobiel.

Wat ook de rij eigenschappen en de rij ervaring veel beinvloed zijn de versnellingen. Ook de aandrijving van de cab bike is bijzonder en wijkt af van de vele nederlandse velomobielen die nu in productie zijn. Het belangrijkste onderdeel van de versnelling komt van het poolse bedrijf Efneo.com een planatair systeem waarbij de schakeling in drie standen beschikbaar is. Met een joystick kun je kiezen voor versnellingen in een verhouding van 1:1 voor de eerste versnelling,1:1.43 voor de tweede en 1:1.79 voor de derde. Met de Efneo schakeling kun je vanuit iedere willekeurige versnelling terugschakelen in stilstand naar de eerste versnelling. Dat maakt het wegrijden vanuit stilstand en schakelen uiteraard uitermate praktisch. Met het planetaire Efneo systeem kan er een maximum van 78 tanden to 44 tanden op het voorblad worden bereikt. Meer informatie staat op efneo.com

Er zijn bij Cab Bike ook allerlei nieuwe interieuropties, alle onderdelen zijn gemaakt van Carbon. Volledige afschermingen, consoles en allerlei dingen om spullen in op te bergen en die het interieur uitbreiden. Er zijn ook veel dingen als bekleding van de ruimte, interieurverlichting, achteruitrijcamera met een monitor mogelijk in plaats van achteruitkijkspiegels. Op de fiets die nu is uitgeleverd zijn echter gewoon ook spiegels gemonteerd. Er is zelfs een audiosysteem met bluetooth handsfree functie voor je mobiele telefoon die in verbinding staat met de speakers die in de velomobiel zitten! Veel foto's zijn ook hier te vinden op dit facebook bericht.

Buitenom zitten er uiteraard koplampen in de fiets en led achterlampen. Bij deze versie van de Cab Bike is men erin geslaagd om de complete aandrijflijn af te schermen tegen weersinvloeden, die is nu volledig gesloten waardoor vocht en vuil er niet bij kunnen komen.

Bij de foto's valt op dat er ook een velomobielkap is gemaakt. Eenzelfde type zoals we ook zien bij vele andere velomobielen. De velomobielkap zorgt ervoor dat je beschermd de winter door kunt komen. De instroomopeningen zijn ook aan te passen naar wens en toe te dekken wanneer de rijder wat minder luchtdoorstroming wil. Zo kun je in ieder jaargetijde comfortabel fietsen.

Deze versie van de cab bike is dus eigenlijk een zeer speciale uitvoering met een enorme hoeveelheid veranderingen. Wat bijzonder is bij de fiets is dat de eerste versie ervan is uitgeleverd naar Nederland! Eigenlijk wel bijzonder dus om deze electrisch ondersteunde velomobiel te kunnen bekijken. Als motor is de Magic Pie 5 gebruikt die via bluetooth geprogrammeerd kan worden. Hij heeft een 48 volt accupakket met een capaciteit van 46 Ah. De fabrikant geeft aan dat de richtprijs voor verkoop 8999 euro is inclusief BTW.

Ook hebben we de rijder van de fiets gevraagd waarom hij juist voor Cab Bike heeft gekozen en niet voor een ander type velomobiel. Er zijn inmiddels namelijk uiteraard meerdere electrisch ondersteunde varianten van diverse velomobielen op de markt beschikbaar : "When I was looking at the available options, I considered the Sunrider, the Orca and the QuattroVelo. I tested the Orca and the QuattroVelo but I found them nice velos but much too expensive compared to what I was getting and the sound inside was quite loud.

In all the above mentioned brands, I found that the focus of the design was light weight, speed and a minimalistic interior. I was looking for comfort. The Cab Bike Hawk is super comfortable. The noise level is low. The finish is excellent. The battery for the motor assistance lasts for more than 70kms (That's the maximum I did till now on one charge) and the price is right. Also very important, the waiting time to get it is quite short compared to the other manufacturers. So overall, the value for money is excellent. I am confident that this Cab Bike Hawk will be a success for people who are looking for comfort instead of speed.


It is possible to visit and have a look at the Cab Bike Hawk. Please contact me for this. "Proef rijden" is another story, that will not be possible I love my velo too much...

Reacties

Wicos op za 20 jan 2018 om 12:24

Wie bij de Oliebollentocht 2017 in Rotterdam was, heeft deze Cab Bike kunnen zien. Na terugkeer bij het start- en aankomstpunt heb ik de vriendelijke eigenaar geholpen om deze (zware) fiets in de bus te tillen. Maar niet voordat hij mij alle details liet zien. Inderdaad, een heel luxe elektrisch ondersteunde velomobiel voor wie meer geeft om comfort dan om snelheidsprestaties. Wat nog niet genoemd is in de opsomming hierboven: een veiligheidsgordel zit er ook in. De eigenaar was blij om te zien dat mijn standaard velomobieltas er ook precies in past, zij het omgekeerd. Het interieur is niet geschikt om stevig te zweten. Naar mijn idee een waardevolle aanvulling op het bestaande aanbod van velomobielen. Wie een duurzaam en gezond alternatief wil voor de auto maar niet per se fietskleding aan wil en douchen bij aankomst, makkelijk wil in- en uitstappen, radio luisteren onderweg maar ook geen behoefte heeft om mee te doen aan LEL of Cycle Vision. Het lijkt mij dat kopers van deze 'fiets' ook niet zo snel behoefte zullen voelen om lid te worden van onze vereniging.

CBHWagih op za 20 jan 2018 om 15:05

Thank you Willem for your help... and thank you all for the positive comments!

CapoJan op za 20 jan 2018 om 17:01

46 Ah? Ben je zeker? Dat maakt er zeker een loodzware fiets van. Daarmee slechts 70 km kunnen afleggen is ofwel fout ofwel is het rendement heel laag. Ter vergelijking: met 13 Ah in de Orca haal ik tussen 80 en 200 km. Meer is ook mogelijk, zelfs met continu ondersteuning.
De Hawk lijkt me wel een mooi product, dat afwijkt van de meeste andere velomobielen. De prijs is ook aantrekkelijk voor wat je allemaal krijgt. Zoals Willem Jan het zegt: dit is voor een ander publiek, mogelijk zowat hetzelfde als bij de Orca, Leiba ...

Kledingcommissie op ma 22 jan 2018 om 18:57

Als de enorme accucapaciteit klopt en de aangegeven actie radius ook, dan is deze velomobiel qua aerodynamica een miskleun.

Bietrume op vr 26 jan 2018 om 14:26

Volgens een franse eigenaar van een wel uitgerust electrisch ondersteunde Cab Bike, weegt deze 65 kg! Dit kan de beperkte actieradius verklaren. Het basis model weegt al 39 kg...

Pimavelobike op vr 26 jan 2018 om 19:06

capojan and friends of the cab bike hawk whose owner is our customer from amsterdam is equipped with 23 ah batteries. in serial production for 2018, each vehicle at a price of 8999 euros will have 46 ah. let us remember important matters such as the conditions of moving the vehicle with the engine, the area on which we move, the amount of starting and braking, the speed with which we move and the program in which the engine works. and most importantly. whether the engine works with a maximum power of 1000 W and such has a customer vehicle from the Netherlands. + driver's weight 100 kg or whether we move with a 250-watt motor with a speed of 25 km / h and a driver weighs 70 kg. Please remember these few important points. from myself as a constructor. I will say. with our test vehicle subjected to a test run. with a vehicle weight of 65 kg, a speed of 25 km / h. and the driver's weight of 70 kg and the battery 23 ah we overcame more than 100 km / h on a single charge of the battery.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.