Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Fotogeniek, Veloputer, Besmet, Velonaut, Stroomlijn, WAW, Fietsrotonde, Patchwork, Overdenken

Fotogeniek

Het overkomt ons allemaal wel eens, met onze, voor de buitenwereld, bijzondere fietsen. Wij zijn dan misschien wel gewend aan ligfietsers en velomobielen, maar er zijn nog velen die dergelijke voertuigen voor het eerst zien.
Dus kan er zomaar een automobilist uit zijn auto hangen, met een camera in de aanslag, om jou en je bijzondere fietsen op de gevoelige plaat * vast te leggen.

Dit is een zogenaamde 360 graden video! Je kan dus de metalliek zilvergrijze cabriolet, voor de liefhebbers: een Mercedes, in het begin al zien aankomen. Jammer dat de bestuurder van deze auto zich blijkbaar niet realiseert, dat we ons voertuig toch echt zelf weer op snelheid moeten brengen...
* In (niet eens zo heel) oude tijden hadden we film om iets vast te leggen (foto of film: bijvoorbeeld dia's of negatieven). Ver daarvoor hadden we een plaat die in de camera geschoven moest worden: de gevoelige plaat. Maar zelfs op de dag van vandaag zijn er nog liefhebbers van deze techniek!

Betere elektriek in de velo

Ook al heb je een mooie velomobiel met goed functionerende elektronica dan nóg wil je een Veloputer. Maarten Sneep legt het haarfijn uit.

Een ander woord voor 'fietser'

Volgens de auteur van dit Engelstalige artikel is het woord 'cyclist' in de tweede helft van de 20e eeuw besmet geraakt.
Hij zoekt en vraagt naar een eigentijds alternatief. Maar of dat er is, en of dit in Nederland überhaupt een zinvolle vraag is...?

Velonaut in the Moonlight

Vanuit Flevélo werd op 1 januari een mooie vollemaanstocht van Lübeck naar Travemünde georganiseerd. Voor Oliver Meiske een uitstekende gelegenheid om er een paar mooie plaatjes van te schieten, zoals hij trouwens wel vaker doet.

Eigenzinnige stroomlijn

Op Vélorizontal is in een iets oudere bijdrage (2015) een op zich al interessante trike, type delta, te vinden. De zelfgemaakte, wel heel kleurige, stroomlijn maakt deze alleen nog maar bezienswaardiger: Pancho le penchat (Pancho de verslaving).

Wielpijpen voor WAW

Ook bij de WAW kan de stroomlijn beter. Dan maakt stroomlijn om de wielen: wielpijpen (fb). Ook te volgen op Bentrider Online.

Fietsrotonde

In Groningen is de eerste fietsrotonde in Noord-Nederland, die alleen toegankelijk is voor fietsers, in gebruik genomen.

Patchwork 2

Bert vond, na het zien van het artikeltje 'Patchwork', in het vorige vrijdagbericht, dat deze quilt van zijn vrouw Sietske er ook mocht zijn. En daar zijn we het volledig mee eens.

Overdenken

Belle overdenkt, rond de jaarwisseling, dat heel wat hobby's uit de hand dreigen te lopen. Het lijkt of ze meer en meer prestatiegericht worden. Zelfs bij de ligfietsers is er niet altijd een plek om te ontspannen. Het lijkt soms wel werk!

Het is maar hoe je zelf in je hobby staat, en of je je laat verleiden tot nog sneller, nog verder. Als er nog veel te lachen of glimlachen is, is het nog steeds een leuke hobby (en dit geldt niet alleen voor ligfietsers).
Dus eindigen we met Belle's opmerking: Not miles but smiles.

Reacties

Nyh op vr 05 jan 2018 om 13:34

Ik denk dat het wel grappig is dat de gevoelige plaat tegenwoordig weer meer passend is dan een tig tal jaar geleden. Het begon met een gevoelige plaat zilverjodide maar de langste tijd is er gefotografeerd met een stuk licht gevoelig film. Tegenwoordig gebruiken we weer een lichtgevoelige plaat silicium...

Nyh op vr 05 jan 2018 om 13:45

Fietsrotonde alleen toegankelijk voor fietsers nieuw?? Lijkt me niet. Je hebt bijvoorbeeld de zwevende fietsrotonde in Eindhoven en de levensgevaarlijke fietsrotonde in Arnhem.

CCGimmick op vr 05 jan 2018 om 14:30

Zo kom ik al jaren door de “berenkuil” in Eindhoven. Rotonde met twee etages, boven autoverkeer, onder fietsers. Met steeds wisselende graffitikunst.

TeJayLigFts op vr 05 jan 2018 om 15:04

@Hans: focusseer, stel scherp, op het woord Noord-Nederland. ;)

MaartenSneep op vr 05 jan 2018 om 15:09

Ach, Zwolle had er ook al een hele tijd eentje. Een rotonde voor fietsers dus. Noem ik Noord Nederland, al zegt dat misschien meer over mijn verblijfplaats.

CCGimmick op vr 05 jan 2018 om 15:51

Ach ja Theo, Noord-Brabant=Zuidnederland. Moet idd zorgvuldiger lezen.

Aiko op vr 05 jan 2018 om 22:23

Ook Leiden heeft al vele jaren een aantal (erg) gevaarlijke fietsrotondes, zoals deze, met van die leuke stoeprandjes...

PietV op za 06 jan 2018 om 07:07

Over fietsrotondes is nagedacht. Die rotondes vervangen voor een kruising in dezelfde beperkte ruimte levert veel meer risico op. Suggestieve onveiligheid verhoogt de aandacht en verlaagt de snelheid. Snelheid is de belangrijkste ongevalsfactor. Haastige spoed is zelden goed.

Martinius op za 06 jan 2018 om 11:33

Volwassen man met een gezonde hobby in het sneeuwrijk Noorwegen met ligfiets.

Het nieuwe vrijdagbericht is er weer in de bus en dat is fijn , ik verheug me als een kind. Ik voor de aandacht hebt ik mijn nieuwe NVHPV jasje aangedaan , wat het is erg mooi en erg Nederlands zonder leeuw erop!

Ik verteld mijn vrouw dat ik even geen tijd hebt om koffie te halen. Dit is heel heel.... belangrijk wat ik lees :-) De kachel brandt en het is mooi weer , 40 cm sneeuw in de tuin op de boerderij .

Erg staan zoveel interessante artikelen ook deze keer , over de WAW en de constructie , en een prachtig artikel over elektriciteit in een velomobiel met foto's van Maarten Sneep.

Ik vraag aan de vrouw of er nog koffie is , mijn ligfiets staan in de keuken te pronken want ik moet even wat doen, hij staat daar " the beauty " tot dat de zon hoog schijnt en dat de goede dag er weer is in het komende voorjaar.

Dan lees ik graag dan meerdere uitgaven van Vrijdagbericht ! Wat een prachtige hobby niet waar , met koffie erbij en de ligfiets in de keuken.

Groeten aan alle grote , kleine Nederlandse ligfietsers. Wat een heerlijke wereld is het in de keuken !!!

Martinius med sin Liggesykkel highracer.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.