Battle Mountain 2017: mooie race-ochtend en zware regenval

Gepubliceerd op

De lucht is donker boven Battle Mountain als de teams op weg gaan naar de weg waar geracet gaat worden. Het weer in het dorp kan echter fors verschillen van het weer bij de baan. Dat blijkt zowel ’s ochtends als ’s avonds het geval.

De condities bij de start in de ochtend zijn ideaal. Het is al lekker warm en het is nagenoeg windstil. Recordweer en dat wordt dan ook gereden. John Mumme scherpt zijn eigen wereldrecord handbiken aan tot 46,46 kilometer per uur. Dan gaat de wind toch toenemen en de rijders die de volledige acht kilometer aanloop hebben, hebben te maken met een stevige tegenwind.

De snelheden liegen er desondanks niet om. Zeker de dames rijden goed. Ellen van Vugt gaat nu wel goed van start, gisteren bleek haar stuur scheef te staan waardoor ze niet goed weg kon komen. Vandaag gaat het een stuk beter en haalt ze 104 kilometer per uur. Als het weer meezit kan ze wellicht deze week haar persoonlijk record verbreken. Een wereldrecord zit er niet in, daar heeft ze gewoon te weinig voor getraind en bovendien heeft ze haar focus verlegd naar de lange afstand in plaats van de sprint.

De strijd tussen de vrouwen gaat tussen Barbara Buatois, Yasmin Tredell en Aniek Rooderkerken en Iris Slappendel van het HPT. Voor Buatois verloopt de ochtend slecht. Aan de nieuwe fiets is wat aangepast en daardoor kan ze niet stabiel blijven blijkt. Ze valt bij de start en het lukt haar niet om daarna alsnog te vertrekken. Dat lukt Iris Slappendel wel. Het is spannend voor het HPT, want officieel moeten ze zich nog kwalificeren. Als Slappendel bij het vangteam aankomt is het eerste wat ze zegt met een grote lach: “dit kan nog veel sneller.” Ze is tevreden, het probleem van de kwalificaties is verholpen.

Ook Aniek Rooderkerken heeft een goede start en rijdt strak over de weg. Hier en daar een windvlaag, maar ze heeft de VeloX 7 goed onder controle. De rit verloopt uitstekend en Rooderkerken roept dat het echt gaaf was. De teamleden zijn opgelaten. Er is goed gereden. Slappendel haalt 89,25 kilometer per uur met een flinke tegenwind. Rooderkerken is nog sneller met 106,05 kilometer per uur. De wind is ook lager dan maximaal toegestaan.

Toch is ze nog niet de snelste vrouw, dat is Yasmin Tredell die in de Arion 3 107,27 kilometer per uur haalt. Voor het plaatsingssysteem is het resultaat van HPT wel gunstig, ze kunnen nu eerder een spot kiezen. Voor de avond kiezen ze dan ook heat drie voor Rooderkerken, Slappendel zal in de eerste heat van start gaan.

Althans, dat is de bedoeling. Want in het dorp is het nog goed weer, richting de baan doemen donkere wolken op. Bij het vangteam is het droog en waait het niet veel. Richting start zijn de regenbuien zichtbaar. Het dondert in de lucht en al snel regent en waait het flink bij de start. Alle runs worden afgeblazen. Even later trekken de buien ook over het dorp. Het voordeel is dat iedereen op tijd naar bed kan. Heel langzaam begint de vermoeidheid al toe te nemen.

Reacties

G op wo 13 sep 2017 om 12:33

Wat is eigenlijk het NL record bij de mevrouwen?

Roodpetje op do 14 sep 2017 om 07:29

Dat staat op 114 km/h

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.