Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Vals plat, Sun Trip Tour, Velomobielstudie, Vooraan, 2-spaaks wiel, Bijna, Ontslagen, Onderweg met Nasca's, Bont kwartet, Duitse TV, Flitsers, Geen doorkomen, Momentum, Flintstones, Krant, Afdaling, Stoomfiets, Opvoeding, Onderzetters, Helm

Op zoek naar vals plat?

Deze kaart geeft de hoogte in het landschap aan. Op een touchscreen kun je met twee vingers het bekeken gebied vergroten of verkleinen, maar ook verplaatsen. Op een PC kun je scrollen om in- of uit te zoomen en verplaats je de kaart door deze met de muis te verslepen. Of je voert gewoon de naam van de plaats waarnaar je op zoek bent in.

Sun Trip Tour 2017

43 Deelnemers, 37 zonne(lig)fietsen, net iets meer dan 1.000 km, een aantal van de mooiste landschappen van de Auvergne-Rhône-Alpes en de hoogste Alpenpassen. Bereid je voor op de Sun Trip Tour 2017!

Velomobielstudie

De studie autotechnologie aan Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen omvat (gelukkig!) meer dan alleen sleutelen aan auto's. Onder de naam 'Fastrada' gaan een aantal studentenprojecten rond duurzame mobiliteit schuil, waaronder de velomobiel in dit introductiefilmpje.

Vooraan

De ukkies (fb) vooraan in Taroudant in Marokko (Convoi de la Citoyenneté).

2-spaaks 2 sec sneller

Het M5 2-spoke wiel van Bram Moens werd al het snelste wiel ter wereld genoemd. Dit magazine, Kit Zone (?), heeft drie runs laten doen op een 7 km lange baan op een vliegveld met constant 300 Watt. En wat blijkt: de M5 2-spoke blijkt, ook constant, 2 seconden sneller.
Zie ook de site van 2-spoke.

Bijna...

Ontslagen

De bestuurder van dit busje kan op zoek naar ander werk. Ondanks een welgemeende spijtbetuiging, vond zijn baas dat hij een punt moest maken, en heeft de betreffende medewerker ontslagen. Als gevolg van deze actie krijgen zijn collega's binnenkort een cursus "alertheid voor bestuurders". Wat de cursus precies inhoudt durven we niet te zeggen, maar we zijn ervan overtuigd dat meer mensen (niet alleen automobilisten!) deze zouden kunnen gebruiken.

Onderweg met Nazca's

Deze fietser heeft dit voorjaar op zijn Nazca Gaucho door Japan gefietst.

Vanaf Edinburgh, via Nederland, rijden vader en zoon naar de Noordkaap op hun Nazca Fuego's:
We hebben dan wel de beste fietspaden in de wereld, maar die brengen je niet altijd waar je wilt zijn: verdwaald in Friesland!

Bont kwartet

Een koppel ligfietsvrienden rijden door Duitsland en trekken de aandacht van de Volksfreund.

Op de Duitse TV

Of het komt doordat de fiets dit jaar jarig is? Het lijkt alsof elke week wel ergens een fietsprogramma op een Duitse zender te vinden is.

In dezelfde regio als waar bovenstaand viertal werd gesignaleerd speelt dit programma over fietsen op de Duitse zender SWR zich af. En ja, hier komen ook ligfietsen en velomobielen aan bod (op plm. 12m30s)!

Helemaal mooi is de aandacht van bijna een half uur(!!!) die Helge en zijn Milan krijgen bij de Noord-Duitse zender NDR.

Wanneer krijgen we in Nederland eens zoveel aandacht op TV...?!?

Fietsers flitsen

In België moet je als fietser langzamerhand niet alleen op je tellen, maar ook op je snelheid gaan passen. De nieuwste flitsapparatuur die onlangs in Ronse in gebruik is genomen, is niet alleen in staat om fietsers te flitsen, maar men is ook van plan hiermee aan de slag te gaan!

Hoe zou dit kunnen gaan? Aan alle units: kijk uit naar een sterk gedrongen fietser m/v, zijn/haar voeten op de pedalen zitten net onder zijn/haar neus. Deze figuur heeft de maximum snelheid van 30 km/uur overschreden.
Bedenk zelf een Vlaams accent bij deze mededeling.

Bijna geen doorkomen aan

Als je op een 3-sporige fiets een single track gaat rijden, dan moet je niet vreemd opkijken als je voor onverwachte hindernissen (fb) komt te staan. Gelukkig heeft hij een nagelvijltje bij zich. Waarom? Nou, daarom.

En weg is het momentum!

In heuvelig landschap wil je gebruik maken van afdalingen om te profiteren van je momentum om de volgende helling weer op te komen. Daarbij ben je wel afhankelijk van die blikken vierwielers die soms geen idee hebben. Uitgerekend op zo'n moment besluit iemand zich aan de maximum snelheid te gaan houden.

Flintstones

Archeologen menen bewijs te hebben gevonden dat ligfietsen ook ten tijde van de Flintstones (fb) al populair waren.

In het nieuws

Ook in Zweden is er deze week weer aandacht voor de velomobiel. Dit keer heeft Urpo Taskinen de krant (weer eens) gehaald (fb).

Afdaling Col de la Forclaz

Niet geschikt voor tere zieltjes, de afdaling van de Col de la Forclaz (fb) bij het Meer van Annecy (Lac d'Annecy).

Stoomfiets

Waarom elektrische ondersteuning als het ook met stoom (fb) kan.

Opvoeden…

…kan niet vroeg genoeg (fb) gebeuren.

O.a. Onderzetters

Wat je niet al kan doen met fietsonderdelen (fb).

Helm af…

…voor Nickie Walde. Ze rijdt een record in haar DF, 1111km in 24 uur, dat niet wordt erkend omdat ze geen helm draagt.

Reacties

paulvanroekel op vr 12 mei 2017 om 13:56

De echte hoogtedata freaks moeten hier zijn voor nog detals http://www.ahn.nl/index.html

Oliver op vr 12 mei 2017 om 14:18

Ook zeer interessant, Paul, maar je kunt er zo te zien niet mee Europa in. Laat ik nou op minder dan 3 km van de Duitse en minder dan 20 km van de Belgische grens wonen. Je begrijpt welke mijn voorkeur krijgt. ;)
Maar los daarvan: bedankt voor de tip, want ik ben gek op kaarten!

gerritrol op vr 12 mei 2017 om 17:45

In aanvulling op de link van Paul kan je met de ahn-viewer https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/ rechtsboven een dynamische kaart kiezen (kies ahn2, ahn3 werkt niet overal) en inzoomen op het gebied. Je krijgt dan details tot op cm niveau en kan je echt vals plat vinden. Je kunt ook spelen met schaduw.

TeJayLigFts op vr 12 mei 2017 om 18:55

Leuke aanvullingen!
In de Topographic-map wordt de hoogte in kleuren dynamisch aangegeven. Dus in laagland is violet enkele tientallen meter en in de Alpen enkele duizenden meters. Niet alleen wordt Terrein vertoont, maar ook knooppunten voor fietsen (Cycle) of satelliet.

Theomez11 op vr 12 mei 2017 om 21:29

Hoe weerstaat een 2-spaaks wiel de zijwaartse krachten in een velomobiel? Fietsen hellen dus minder zijwaartse krachten, maar in een VM krijgt het wiel flink wat zijwaartse krachten?

Florence op za 13 mei 2017 om 08:48

De hoogtedata kloppen niet. Op mijn ww route passeer ik een hoogtepunt (nou ja) van 52 meter, althans volgens mijn hoogtemeter van de fietscomputer, en van mijn Garmin. De fietshoogtemeter heb ik dan thuis geijkt en is preciezer dan de GPS. Op de hoogtekaart wordt 77 meter aangegeven. Ik schat voorzichtig in dat de boomtoppen gemeten zijn, want de top ligt in een dicht bos. Deze info is voor de freak. Niet voor mij want dat ben ik niet, het viel me gewoon op....

AndredeBoer op za 13 mei 2017 om 11:46

Die hoogtedata: bij mij in Duckstad (Woerden - iedereen weet hopelijk wat een woerd is) geeft mijn topografische kaar -0,2m aan en deze websites -1,6 meter. Welke kaart (bron) moet ik nou geloven? Voor fietsen niet zo belangrijk, maar als je wilt weten hoe je huis er bij staat igv overstroming is het anders...

Oliver op za 13 mei 2017 om 17:16

V.w.b. de hoogte van een specifiek punt, zou ik op het Actuele Hoogtebestand Nederland (de AHN-site dus) vertrouwen.
Zoom maar eens op je huis in en klik er dan net naast en daarna op de punt van je dak (dan weet je ook meteen hoe hoog je huis is). Ik durf gerust te stellen dat die gegevens tot op een paar centimeter nauwkeurig zijn.

m66roepers op ma 15 mei 2017 om 15:03

Verdwaald in Friesland: Er is natuurlijk ook de LF 10 die gebruikt maakt van diverse fietspaden. Wil je een andere route voor een lange fietstocht en lekker veel fietspaadjes hebben en maal je niet om haakse bochten en km omrijden dan zijn ook de knooppuntroutes ook een optie. Gewoon de knooppuntnummers op een briefje, die in je zak stoppen en rijden maar en genieten. Dat heb ik vorige week ook gedaan van Loppersum naar de grens bij Aalten. In Twente is het netwerk behoorlijk gewijzigd en heb ik van Wierden bij Goor een eigen plan getrokken. Ook bij Haaksbergen was wat gewijzigd en ben ik maar ove de Oldenkotse Weg binnendoor gestoken, maar daarna bij Rekken was het netwerk weer subliem, ook qua landschap. Niet echt iets voor driewielers.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.