(G)een oplossing voor snelle ligfietsers op Strava?

Gepubliceerd op

Sinds afgelopen woensdag kun je je ritten op Strava verbergen in de klassementen. Hiermee kunnen snelle ligfietsers en velonauten voorkomen dat hun ritten voortdurend 'geflagd' worden.

Sinds afgelopen woensdag heeft fietssite Strava een optie toegevoegd.Je kunt bij het opslaan of bewerken van jouw ritten aanvinken dat die niet in de bekende ranglijsten verschijnen.

Dat kan zowel per rit als via de Instellingen voor alle nog te maken ritten. Kies om dit te doen de optie 'verbergen klassementen'. Ook al gemaakte ritten kun je zo bewerken.

Al jaren vragen ligfietsers en met name velomobielrijders om een eigen categorie in Strava. Om onderling hun prestaties goed te kunnen vergelijken, maar ook om te voorkomen dat snelle ritten door verontwaardigde racefietsers worden 'geflagd'.

Met deze nieuwe optie komt Strava helaas niet aan dat verzoek tegemoet maar het is daardoor wel mogelijk om je ritten met anderen te blijven delen zonder het risico van een 'flag'.

Niet iedereen zal daarom de optie 'verbergen klassementen' als een echte oplossing ervaren.

Reacties

Oliver op vr 24 feb 2017 om 14:25

En Hoe willen we dan als ligfietsers/velomobilisten onderling kunnen vergelijken? Dat is toch het hele idee achter deze ranglijsten!?
Wij schieten hier echt niks mee op. Dit lijkt me alleen gecreëerd om als Strava zelf (en de voor hen heilige bukfietsers) minder werk te hebben aan allemaal die geflagde ritten. Het moge duidelijk zijn dat ik dit een oplossing van niks vind.

RGerritsen op vr 24 feb 2017 om 16:37

Ik vind het een werkbare oplossing. Een eigen categorie zou leuk zijn, maar de hoeveelheid ligfietsers is dermate klein dat ranglijsten nietszeggend zouden zijn.
Ik vind de KOMs de minst belangrijke feature van strava, het bijhouden van eigen ritten en het sociale aspect vind ik interessanter.
Zo, nu kan ik straks onbekommerd hard naar huis fietsen!

pietandringa op vr 24 feb 2017 om 16:38

Strava is bedoeld voor wielrenners. Ik denk dat een aparte categorie voor velomobielen voor mij niet zoveel zou toevoegen, dat is dan toch een zeer beperkt groepje. In het open gebied in Groningen is een snelle velomobiel absoluut onvergelijkbaar met een racefiets. Ligfietsers die niet zo hard fietsen kunnen gerust blijven meedoen aan de klassementen. Als je voortdurend met gemak KOMs rijdt is het kunnen uitzetten van de klassementen wel een verademing.

MeH op za 25 feb 2017 om 08:20

Hét onderscheidende én enorme succes van Strava is natuurlijk de makkelijke en goede manier van vergelijken van snelheden en afstanden. Lijkt me een redelijk menselijke gedraging.
Mij lijkt deze nieuwe optie een makkelijke manier om in geval van KOM's, achteraf het vinkje te zetten. Zeker nu ik gezien heb dat de afstand-lijstjes niet lijken te worden beïnvloed. Nog beter dan de optie waarmee je heel makkelijk het KOM gedeelte uit de rit knipt.

cnar op za 25 feb 2017 om 10:45

Waarom breken jullie het hoofd over de commerciële strategie van Strava?
Lijkt me juist een mooie reclame voor ligfietsen en velomobielen als andere fietsers zien dat het veel sneller kan. Bovendien zeuren liegfietsers en velomobielisten toch ook niet dat we in de stad of off-road langzamer zijn. Wel raar om op UCI-manier zelf voor een eigen discriminaties te pleiten.

Christian - gooit graag het hele bos in het hondenhoek

pietandringa op za 25 feb 2017 om 18:11

@Christian. Voor sommige wielrenners is het rijden van KOM's een serieuze aangelegenheid. Als je daar met een snelle velomobiel tussen gaat rijden dan lijkt mij dat volkomen oneerlijk.

twilwel op di 28 feb 2017 om 21:17

Ik ben er wel tevreden mee. Een groot voordeel vind ik dat ik nu niet meer hoef uit te vogelen waarom iemand me wil volgen. Iedereen mag me nu weer volgen en zo kan iemand die oprecht in velomobielen geïnteresseerd is voor zichzelf zien wat er mogelijk is met een velomobiel. De tegenstellingen met racefietsers verdwijnt. Het enige nadeel is dat ik niet kan vergelijken met andere velomobilisten, maar eerlijk is eerlijk, ik kom op heel wat plekken maar op Strava kom ik maar heel zelden een andere velomobilist tegen in de KOM ranglijsten.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.