Horizontale rechte weg?

Gepubliceerd op

In Groningen wordt de eerste weg ter wereld aangelegd die van begin tot eind vlak is

Gedachte-experiment: neem in gedachten een waterpas. Eerst een standaard waterpas van, zeg, een halve meter, vooruit twee meter. Leg een weg aan met die waterpas. Pak nu een denkbeeldige waterpas van, zeg, 10 kilometer. De weg lijkt bol te zijn (een cirkel bestaat uit oneindig (!) aantal rechte stukjes), en volgt de kromming van de aarde.

Nu wil de kunstenaar, John Körmeling, in Groningen een weg aanleggen die, vanuit de ruimte gezien, ook vlak is. Dat er iets vreemd is aan deze constructie is te zien. Bij de start van de weg moet je eerst iets meer dan anderhalve meter klimmen om op starthoogte te komen, en na de 'finish' anderhalve meter dalen. Voor ons gevoel is deze weg, Hollandweg, hol.

Misschien is dit wel de ultieme racebaan voor de World Human Powered Speed Challenge (Battle Mountain), voor een laagland-snelheidsrecordpoging?! Als de, kleischelp, weg nu maar niet zo smal zou worden (120 cm), en niet op een dijk zou liggen (wind).

Illustratie: bewerkte uitsnede van de illustratie DvhN/LC 23012017 | AD | MR

Reacties

wakkermans op di 24 jan 2017 om 18:57

Zal me nogal een klus worden om dat recht te krijgen met al die aardbevingen in dat gebied. Of is het krijgen van aandacht daarvoor juist de achterliggende gedachte?

teuben op di 24 jan 2017 om 19:58

Wat een onzin...

Hilbert op di 24 jan 2017 om 22:54

Dat betekent aan het begin van de weg "bergaf" en aan het eind "bergop" fietsen.
Lijkt me niks voor een speedchallenge. Onzin project, gaat toch geen subsidie naar toe mag ik hopen?

m66roepers op di 24 jan 2017 om 23:12

Ik vind het een leuke manier om de kromming van de aarde in beeld te brengen. Ik had geloof ik voor echte wegverharding gekozen. Met asfalt voel je meer dat je weer omhoog fietst dan met kleischelp dat meer weerstand geeft.

wernerklomp op wo 25 jan 2017 om 15:12

Voor een goed wereldrekord moet je dan wel in de juiste richting fietsen ;-)
dus tegen de draairichting van de aarde :-)'
Hebben ze in groningen niets beter te doen?

TeJayLigFts op wo 25 jan 2017 om 15:42

Hadden we moeten wachten met het plaatsen tot eind maart? ;)

mavawa op wo 25 jan 2017 om 17:11

Ik ben het met Marco eens. Kom maar eens op zo'n idee! Laten we meer van dergelijke kunstwerken realiseren, dat brengt ons een niveau verder dan al het gewone en rationele dat in Nederland al zo veel voorkomt.

m66roepers op do 26 jan 2017 om 08:32

Ik ben het ook nog met mijzelf eens op 1 puntje na. Ik geloof niet dat je veel merkt van een helling met 1,5 meter hoogteverschil over 4,5 km, zelfs niet op het gladste asfalt. Ik denk zelfs niet dat je het merkte met een spoorlijn. Het spoorvoertuig zal niet spontaan naar het midden rollen. Hmm. Dat is eigenlijk helemaal geen gek idee. Er heeft in het verleden (in de jaren '50) een veldspoorlijn van Rijkswaterstaat op de dijk gelegen. Dit lijntje zou daar dan ook naar verwijzen en dan maak je er een draisinebaantje van met dit soort railligfietsjes.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.