Waw deflector

Gepubliceerd op

We vonden een interessant verhaal over de werking en functie van een deflector op een velomobiel op Fietser.be. Een deflector heeft bij alle weersomstandigheden een functie. Zeer lezenswaardig artikel!

Reacties

Bobslee op do 15 dec 2016 om 18:53

Lezenswaardig, dat zeker. Maar geen nieuw idee, het kleine schermpje voor het grote vizier bestaat al langer, en is zeker niet door Fietser.be uitgevonden......
Die hele discussie starte al langer geleden, hoe je regendruppels in je gezicht zou kunnen voorkomen omdat het vizier open moest bij vochtig weer om beslaan tegen te gaan. Paul Dijs en Quezzzt begonnen met een "hap" van het vizier te knippen, en dat hielp om het vizier dampvrij te houden en dan kon je goed door de ontstane spleet kijken.
Wel spatte er dan nog water binnen, vooral door het opspringen op de body. Dat werd opgelost door Wim Schermer, die het matte gedeelte voor het vizier beplakte met lusjesklittenband, zodat het opspatten veel minder werd. Deze oplossingen nam ik graag over, want ze werkten prima! Toch kwam er nog wel wat spatwater binnen, en naar aanleiding van een blogpost van Peter Beijes, die een klein viziertje voor het grote geplaatst had, besloot ik toen te proberen of een klein miniviziertje op het lusjesklittenband zou helpen om de luchtstroom met waterspatten over de "kijkspleet" heen te leiden.
Dat werkte inderdaad, en staat beschreven in een blogpost van mijn hand:

https://a3manh.blogspot.no/2015/12/kaptest-met-extra-viziertje.html

Een blogpost van een heel jaar geleden dus! Fietser.be mag de eer hebben, maar er waren er die het al hadden.......zonder patent aanvraag.....;-))

Groeten, Adri.

CapoJan op za 17 dec 2016 om 08:49

Adri, je moet maar denken: great minds think alike.

NoStress op wo 21 dec 2016 om 01:50

De uitvinder van de deflektor zal wel van ver voor onzetijd zijn vermoet ik. Ligfietser.be pretendeerd ook niet deze persoon te zijn. Ze ontwikkelen er een voor hunfietsen. Een prima zaak omdat daar vast behoefte naar is.

Mijnvroegste kennis van een dergelijke vorm en konsept gaat meerdere jaren terug. Flevobike heeft zoiets commercieel geexpirimenteerd op de toenmalige Versatile.
Ik ken het consept met zuignappen en minivorm van Peter H op zijn Evo K.
Juist de gewelfde vorm van de motokap zoals bij de Versatile/Orca, Evo K, WAW en recent de DF(xl) leent zich bij uitstek voor zo'n mini vizier. Ik heb er zelfook een gemaakt vorig jaar.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.