Boem!

Gepubliceerd op

Zo rijd je 's morgens naar je werk en zo ben je de liggende ligger geworden

Ergens tussen de woonplaats en werkplek in Groningen:
De auto die van rechts kwam en de voorrangsweg wilde oversteken reed gewoon door…Ik kon niet meer stoppen of uitwijken en kwam met meer dan dertig km per uur tegen de autodeur aan. Wat er daarna gebeurde weet ik niet meer maar aan de krassen te zien ben ik op de linker- en de rechterkant over het asfalt gebuiteld. Het ging allemaal in een flits. Toen ik nog in de Quest lag vroeg mij iemand of ze wat voor mij kon doen. "Bel maar met 112", zei ik.
Ik ben daarna de fiets uit gekropen en ik heb foto's gemaakt voordat ik de weg ging vrijmaken voor het ongeduldige autovolk wat er zo nodig langs moest. Toen kwam ook het besef dat ik wonder boven wonder vrijwel niets mankeer afgezien van wat kneuzingen en schaafwonden. O ja, als ik hoest doet het zeer. Maar ik heb zelfs geen schrammetje op m'n hoofd. Die velomobielkap was een goede investering! De ambulancebroeder vond het enkel nodig dat ik wat paracetamol zou nemen. Het kon in later instantie nog wel eens wat erger zeer gaan doen, als de adrenaline was uitgewerkt zeg maar. Hij had gelijk.
Om naar huis te komen heb ik de neus van de Quest iets naar voren getrokken zodat de trappers weer ruimte hadden en ik heb de ketting er weer omgelegd om vervolgens 12 km terug te rijden naar huis. Wel met een slag in het achterwiel, het linkerwiel rechtopstaand i.p.v. schuin, maar ik kon in elk geval nog rijden. Niet geheel tot mijn eigen verbazing.Ik prijs mezelf gelukkig dat ik dit stukje aan het inkloppen ben. De automobilist had de Quest niet gezien. Bijna 3 meter, knalgeel, vanaf de zijkant te zien. En dan niet gezien worden. Het kan, dus het gebeurd.

Reacties

rene op do 19 mei 2016 om 13:31

Onlangs is in Duitsland een velomobilist aangereden die in een Velayo reed, bijna 2x zo hoog en breed als een Quest. Commentaar was ook daar 'ik had je niet gezien'. Mogelijk meer aandacht voor WhatsApp dan voor het verkeer.
Sterkte er mee!

pietandringa op do 19 mei 2016 om 18:01

Nare ervaring, gelukkig zelf geen schade. Dat je net een aso treft die doorrijdt, terwijl hij gewoon verzekerd is, althans hoort te zijn.

NoStress op do 19 mei 2016 om 19:28

Uiteraard vervelend ongeluk. Niet stoppen is misdadig en zou veel zwaar gestraft moeten worden. Minimaal met een strafblad. Het is een vergrijp.

Gelukkig biedt een velomobiel(+kap) veel passieve veiligheid. Door de beschermende omhulsel, als ook door afmeting en kleur. Toch is dat geen reden overige wegbruikers op hun blauwe ogen te vertrouwen dat ze je zien. Er zijn gevallen bekend van nog grotere en opvallende objecten die 'niet gezien' zijn. (Treinen, vrachtwagens...)
Dan spreek ik niet van afleiding tijdens het besturen van een voertuig, maar over gewoon kijken met de ogen. Zien en ook opmerken. Dat gaat niet over afmeting, hoogte of kleur van een voertuig. (of vlaggetje, maar dat is een ander verhaal)
Dat is selectieve herkenning.
Automobilisten zien andere automobielen makkelijker dan b.v. motoren. De kans dat je die tegenkomt in veel minder als een andere auto tegenkomen. Fietsen zijn er wel veel van, zeker in een stad, maar als een automobilist zelf niets of nauwelijks iets met fietsen heeft, zit het simpelweg niet in zijn systeem van herkenning of inleving.

Een velomobiel is al helemaal een zeldzaamheid. Als iemand deze al op zijn pad vindt, is daar moeilijk betekenis aan te hangen voor een niet insider. Herkenning? Snelheid?
Ik spreek mensen die mijn fiets zien en zeggen dat ze voor het eerst zo'n ding zien. Terwijl ze er waarschijnlijk al eerder een zijn tegengekomen, alleen niet opgemerkt omdat ze er niet mee bezig hielden. Ik zeg dan altijd: 'Let op, vanaf nu ga je ze vaker zien dan voorheen, omdat je er nu een hebt kunnen bekijken en er iets van weet.' En jawel vaak krijg ik daarna opmerkingen dat ze er weer eens een gespot hebben.

Het is iets in de menselijke geest. Bekijk dit filmpje van Awareness test maar eens.
https://www.youtube.com/watch?v=UfA3ivLK_tE
We kijken selectief met de kennis die je hebt. De rest (een velomobiel) is er wel maar merken we niet op.

Aan ons velomobilisten niet een schuldige vinger te wijzen, maar zelf beter opletten, nee, laten we er bewust van zijn dat andere weggebruikers ons simpelweg niet zullen opmerken. Al zet je er een zwaailicht op. Maak jezelf/voertuig zoveel mogelijk bekend. Wees een ambassadeur. Praat vriendelijk met mensen over je vervoersmiddel. Dat verhoogt de kans dat we beter worden opgemerkt. Dat heeft dus niks met kijken of zien te maken.

Tenzij de bestuurder zit te Appen of Faceboeken natuurlijk. Dat is gewoon horkerig.
Net als doorrijden na een ongeval.

Nyh op do 19 mei 2016 om 19:47

Natuurlijk heeft de automobilist je niet gezien. Als hij je wel had gezien en gewoon door was gereden heet dat poging tot doodslag en moet de automobilist in handboeien worden afgevoerd.

De interessante vraag is waarom je niet gezien bent. Ik heb vanmiddag iets soortgelijks mee gemaakt. Alleen rijdt ik op dit moment niet zo hard en ging het goed. Als ik op mijn normale snelheid had gereden had ik me ook in de zijkant van de auto geboord. En ja, dan had ik ook te horen gekregen dat de automobilist me niet had gezien. En ik kan beamen dat dat klopt, de automobilist kon me niet eens zien want zij heeft niet naar links of naar rechts gekeken maar is met blik op oneindig en verstand op nul de voorrangskruising over gereden.

Ik wens je veel sterkte met het herstel... Pijn met hoesten, een slecht voorteken, dat zouden best eens een paar gekneusde ribben kunnen zijn. Dat doet helaas erg lang erg zeer. Sterkte er mee.

Wilco op do 19 mei 2016 om 20:57

Sterkte met herstel, bijzonder dat je verder kon en mocht fietsen. Is de automobilist echt doorgereden?

Egbert.Vonkeman op do 19 mei 2016 om 21:39

Automobilist doorgereden? En die beschadigde rode Fiat op de foto dan?

teuben op do 19 mei 2016 om 22:02

De automobilist, die zelf ook ontzettend geschrokken was, is netjes gestopt en heeft 112 gebeld. De schadeformulieren zijn ingevuld en onderweg naar de verzekeraars. En ik ga morgen voor de zekerheid even bij de huisarts langs want telkens als ik hoest krijg ik een pijnscheut in m'n rug. En ik ben nog steeds blij dat ik dit kan typen. :-)

Grastakkur op do 19 mei 2016 om 22:08

Sterkte Chris, vooral kortademigheid in de gaten houden ivm klaplong. Bij twijfel niet wachten met onderzoeken, desnoods vannacht nog.

wernerklomp op vr 20 mei 2016 om 09:34

Het "Boemt" de laatste tijd wel veel, eerst de Velajo, daarna ik, dan een Quest in Konstanz en nu jij. Zoals het er naar uitziet ben jij als minste beschadigt, ik hoop dat je verder geen last krijgt, ik ben de volgende dag na mijn ongeluk (een Auto heeft mij van linksachter met 50kmh van de weg geramt) weer aan het werk gegaan, dit ging maar twee uurtjes goed en daarna begon de hoofdpijn een dat hield anderhalve week aan. Nu hopen op een goed schade afwikkeling en snelle reperatie zo dat je weer met de Quest onderweg kan zijn..
Veel succes.
Werner

teuben op vr 20 mei 2016 om 09:40

Dat filmpje van Brandweer Quest, de Awareness test, is inderdaad bijzonder. Ik zag het de eerste keer ook niet terwijl het niet te missen is, tenminste als je je er van bewust bent. Zou het helpen als de velomobiel er uit ziet als een auto?

TeJayLigFts op vr 20 mei 2016 om 12:43

Kijk dan eens naar deze foto/video. Wie ziet het (ik had de aanwijzing nodig)?
Aanwijzing van mij: hoe wordt een velomobiel ook genoemd?
Dit raadsel komt bij Chip.de vandaan.

twilwel op vr 20 mei 2016 om 19:10

Dat is knap vervelend Chris. Je had 'm nog maar net. Pas goed op jezelf en pas ook op als je die witte Mango in Ten Boer tegen komt, die heeft de neus net weer gerepareerd ;-)

xanderniezing op vr 20 mei 2016 om 22:40

Is dit toevallig gebeurt bij de afslag naar Garmerwolde/ Thesinge? Daar is een heel lastig kruispunt waar ik ook eens bijna een ongeluk had (en een keer een woordenwisseling met een automobilist die verdovende middelen had gebruikt).

het probleem zou kunnen zitten in het feit dat de (lig)fietser hier in het verlengde van de A-stijl van de auto blijft.
Nb. A-stijl is de metalen opstaande rand die aan weerszijden van de voorruit zit en die vanwege de veiligheid van de automobilist steeds breder (en horizontaler) wordt. Dit is voor ander verkeer juist minder veilig (ontneemt zicht).
Chris, veel sterkte en we hopen op spoedig herstel!

pietandringa op ma 23 mei 2016 om 13:51

Zo te zien kruispunt Groningerweg - Westerseweg in Zuidwolde.
http://tinyurl.com/ht87l98

Het fietspad is een paar jaar geleden aangelegd als Fietsroute Plus (fietssnelweg) tussen Groningen en Bedum. Het ziet er heel overzichtelijk uit, maar om als snelle fietser veilig onbelemmerd door te kunnen fietsen heb je eigenlijk ongelijkvloerse kruisingen nodig. Dat is natuurlijk niet realistisch, maar een venijnig drempeltje die de snelheid voor de automobilist noodzakelijkerwijs omlaag brengt zou wel kunnen.

TeJayLigFts op ma 23 mei 2016 om 18:41

Piet, lid van Bellingcat (of vandaag o.a. in NRC)? ;)

En niet nog meer van deze krengen op het fietspad (het is langs deze gewoonweg een achtbaan).

pietandringa op ma 23 mei 2016 om 19:13

Theo, nee geen Bellingcat, maar op basis van topografische kennis (ervaring) en de route in Strava.

teuben op ma 23 mei 2016 om 22:06

Klopt helemaal Piet, dat is de kruising.

Theo_van_Soest op di 24 mei 2016 om 11:16

Gisteravond reed ik met mijn Quest over een druk fietspad langs de Universiteitsweg in De Uithof. Een automobilist die bij Nutricia Research naar binnen wilde liet netjes de fietster vóór mij door... en gaf toen gas. Noodstop, scheldpartij en maar dom zitten grijnzen achter die ruit.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.