Spezi 2015: vierwielers en elektrische ondersteuning

Gepubliceerd op

De Spezialradmesse is niet groot. Slechts 120 exposanten maar tonen ze allemaal speciale fietsen: ligfietsen, trikes, velomobielen en vele andere bijzondere fietsen. Dat maakt een bezoek aan de Spezi meer dan waard.

De beurs werd gehouden in drie overdekte hallen, een buitenmarkt en twee testcircuits: een aparte voor elektrisch ondersteunde fietsen. Er werd regen verwacht maar de zondag werd een prachtige zonnige dag. Dat is fijn, omdat de Spezi deels buiten plaatsvindt.

Flevobike

Op de buitenmarkt stond Flevobike met de e-Orca, een aantal Greenmachine's en een in opdracht van Velove ontwikkeld prototype voor pakketbezorging door DHL: de Armadillo. Deze fiets moet de oplossing gaan bieden voor DHL in dichtslibbende binnensteden waar de auto steeds meer geweerd wordt en parkeren van een bestelbus onmogelijk. Met de fiets worden op dit moment twee proeven gehouden, onder andere in Almere. DHL heeft de Armadillo zelf CubiCycle gedoopt.

Trends en primeurs

Er waren op de beurs veel fietsen met elektrische ondersteuning. Soms zelfs ondersteund door zonnecellen, zoals bij de PannonRider 2.5.

Tweede trend: vier wielen. Uiteraard Velomobiel.nl met de Quattrovelo, de carrosserie was hun primeur op de beurs. Verder was de PodRide aanwezig en is Flevobike bezig met het ontwikkelen van een nieuw prototype voor de eOrca. Dit wordt een vierwieler en getracht wordt deze een stuk goedkoper te maken dan de huidige versie.

Opvallend was verder het aantal fitness-achtige apparaten zoals de Elliptigo en diverse typen fietsen en trikes waarbij je zowel handen als voeten inzet voor de voortbeweging zoals van Raxibo en Ruder Rad. Denk aan een handbike gecombineerd met voetpedalen. Verder waren er diverse fietsen uitgerust met dikke Schwalbe Jumbo Jim-banden van 100 of 120 millimeter breed.

Harry Lieben bezocht de beurs met zijn Mango die een staartverlenging en een aanpassing bij de wielkasten had. Ook bij Intercitybike waren dichte wielkasten te zien en staartverlenging op de DF.

Allert Jacobs van Velomobiel.nl moest bij de PodRide denken aan een vierwielige fiets uit de jaren zeventig: de Pedicar. Er zijn video's van te vinden op YouTube. Opvallend is dat de Quattrovelo geen flensverbinding krijgt. Er komt onderin een luik om voor onderhoud in de fiets te kunnen.De 'puntmuts' scharniert aan de achterkant omhoog waardoor de riante bergruimte makkelijk bereikbaar wordt.

Er was veel te zien op de Spezi, ook op het gebied van accessoires. Onmogelijk om alles op te noemen.

Bekenden

Op de beurs liepen vele bekende ligfietsers rond. Wim Schermer, Jan Geel, Theo van Andel, Allert Jacobs en Eva Navratilova van Velomobiel.nl. Intercitybike werd vertegenwoordigd door Bastiaan Welmers, Daniel Fenn en Ymte Sijbrandij. Mike Burrows was aanwezig met zijn ontwerpen voor het eigen merk Windcheetah. Gerrit Tempelman van de Ligfietsshop was er en Jan Reus van de helmpet liep ook rond. Monique Holterman en Henk van der Woerdt van Nazca stonden in hal 2 met een eigen stand.

Sfeer

De sfeer op de beurs is heel gemoedelijk. Het is in Germersheim tijdens de beurs heerlijk mensen én hun bijzondere fietsen kijken.

Op de Spezialradmesse stonden dit jaar 120 exposanten uit 17 landen en de beurs trok 10.000 bezoekers uit 20 landen.

Een uitgebreider verslag komt in de volgende Ligfiets&. Zie voor links ons bericht Spezi 2015: de links.

Reacties

lighans op za 02 mei 2015 om 10:25

Andere bekenden waren de gebroeders Vrielink!! Met hun Orca en transportfiets.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.