Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Ligfietsen op vier wielen, Drymer Glider, 'A midsummer Cyle Tour', virtueel fietsen, gezond fietsen, sneller fietsen, verkeersveiligheid en wat het komend weekend brengt

Op vier wielen

Velomobiel.nl heeft vanwege mogelijke juridische problemen afgezien van de naam Quattro voor hun nieuwe model velomobiel. Het merk 'Quattro' is eigendom van Audi. Volgens het Merkenrecht mag de naam dan niet gebruikt worden voor vergelijkbare producten, zoals vervoersmiddelen. Daarom is gekozen de naam te verlengen tot Quattrovelo. Zo te zien wordt de eerste blauw met een witte top.

In een schitterend artikel beschrijft ontwerper Allert Jacobs waarom er voor een vierwieler gekozen is. Met illustraties van Eva Navratilova (aanrader!).

Ook de PodRide is een vierwielige velomobiel. Elektrisch ondersteund, carrosserie gemaakt van tentdoek en heeft een draaicirkel kleiner dan 3 meter. Daarbij zit je als bestuurder net zo hoog als automobilisten. Bekijk deze video, een aanrader!

Drymer Glider

Op Twitter meldt Drymer dat ze de eerste Drymer Glider van de nieuwe productieserie geleverd hebben aan de nieuwe eigenaar.

A midsummer Cyle Tour

Een muzikaal intermezzo: Yann Tiersen (uitspraak Jan Tierzén) fietst met zijn dochter (en cameraploeg) in zes etappes door Bretagne (F) (of: YouTube) van cd-zaak naar cd-zaak om zijn nieuwste album te promoten: oo (infini, infinity, oftewel oneindig). Uiteraard met de muziek van dat album.
Let trouwens eens op de vorm van de route.

Gezond fietsen

Fietsersbond wil gezondheid mee laten tellen bij verkeersveiligheid. Volgens de bond richt de discussie over verkeersveiligheid zich te eenzijdig op verkeersongevallen. “Er moet ook gekeken worden naar de gezondheidswinst van actieve mobiliteit (fietsen en wandelen). Die is namelijk fors. Het verbeteren van fietsinfrastructuur is investeren in de gezondheid van Nederland.”

Hoe stap je met schouderklachten gezond uit je velomobiel? Lees de reacties op Vering en ontsteking op het blog Quest 332 van Casper. Slijmbeursontsteking of peesproblemen? Neem je velomobiel mee naar je fysio- of manueel therapeut.

Virtueel fietsen

Met de Oculus Rift (een virtual reality bril) is het mogelijk om, voor je gevoel, een 'net echte' fietstocht te maken op je eigen hometrainer.
Widerun hoopt met een Kickstartercampagne € 41.000 op te halen (startbedrag € 410). Daarvoor krijgt de inlegger een soort hometrainer. De bril moet zelf aangeschaft worden.
Of zo'n bril (gewichtig) bij inspanning gebruikt kan worden, wordt in de reacties al betwijfeld.

Sneller fietsen

Wat is sneller? Een kangoeroe of een Sinner Mango?

Een Duits stel volgt met de auto de DF XLR van Daniel Fenn. Daarbij wordt de maximum snelheid van 80 kilometer overschreden. De DF XLR haalt maar liefst 100 km/u op de vlakke baan. Daniel test hier racekap, voorwielkappen en staartverlenging, accessoires die in de toekomst beschikbaar komen voor de DF (XL) om er een nog snellere raceversie van te maken. Er is ook een lange video van de DF XLR met volgwagen. Op het Duitse velomobielforum postte 'DanielDüsentrieb' een bijdrage over die neue XLR Klasse.

Verkeersveiligheid

Aannemer Heijmans en Forenzo (een organisatie die woon-werkverkeer per fiets stimuleert) introduceren de Go Light Avenue, een pakket van maatregelen om fietsen "sneller, veiliger en leuker te maken". Voor de Go Light Avenue zegt Heijmans ontwerprichtlijnen te hebben opgesteld die gebruikt kunnen worden voor het vervangen van bestaande fietspaden en het aanleggen van snelfietsroutes.

Een onderdeel van het pakket is een waarschuwingssysteem voor overstekende fietsers, BikeScout. Hiermee worden automobilisten door middel van radartechniek gewaarschuwd voor naderende fietsers.
TNO test een soortgelijk systeem waarbij een auto automatisch stopt (video) voor een fietser van rechts op een kruising in Helmond. Met de demonstratie wil TNO vooral laten zien dat draadloze communicatie tussen auto’s, fietsers en de weg een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de verkeersveiligheid.
Er komt nog meer onderzoek naar fietsen aan. De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een fietsprofessor aangesteld. Hij gaat onder andere onderzoeken of de fietspaden verbreed moeten worden van 3 naar 5 meter, zoals in Denemarken, of dat er een extra baan moet komen voor de snellere fietser.

In het weekend

  • In Staden (B) wordt zaterdag de 22 editie van de LA-KO-STA (Langemark - Kortemark - Staden) verreden. Ook op Facebook.
    Zie ook vorig jaar.
  • Op zondag rijden de Goudse Liggers de, bloeiende, bollentocht en nemen de estafettekrans (het 'ding') over. De start is om 11 uur bij de vuurtoren in Noordwijk.
  • Liever Liggend haalt de estafettekrans op bij de Goudse Liggers. Ze vertrekken om 11 uur bij de Waag op de Markt in Gouda.
  • De RaptoRide rijdt vanuit Nijmegen! Verzamelen vanaf 10 uur, de start is om 11 uur bij Elan.
  • Misschien ten overvloede: er is geen wintertraining dit weekend in Apeldoorn!

Reacties

lighans op vr 17 apr 2015 om 14:13

Als je die Quattrovelo naast die podride zet... wat een verschil in design!
[p]
Op http://www.velomobilforum.de/forum/index.php?threads/die-neue-xlr-klasse.41065/ kun je meer lezen over de DF XLR

Belle op vr 17 apr 2015 om 14:44

Dank je Hans, link in het bericht bijgevoegd.

lighans op zo 19 apr 2015 om 20:42

En die wielen van de Glyder wil ik wel onder mijn Quest, maar dan met trommelremmen naturlijk. Moet een winner zijn.

MaartenSneep op ma 20 apr 2015 om 23:00

@Hans: je weet dat een Quest dichte wielkasten heeft?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.