Vrijdagbericht

Gepubliceerd op vr 10 apr 2015 om 13:00

Stralende fietser/spookfietser, bakfietstreffen, Arts en Fiets, Ebrahim Hemmatnia, HPV-speeltuin, Nederlands Dagblad, rolweerstand, diversen

Stralende fietser/spookfietser

In een reactie van vorige week werd al melding gemaakt van een verf die vrijwel onzichtbaar is bij daglicht, totdat er een fel licht op schijnt. Ook het oppervlak waarop het gespoten wordt, lijdt er niet onder.
Omdat het geen 1 aprilgrap blijkt te zijn, komen we er deze week op terug. Volvo Life Paint, ja die van die auto's, brengt dit product in de handel, echter voorlopig alleen in Engeland.
Ook de Velotariër maakt er melding van.
UPDATE:
Blijkbaar zijn dergelijke sprays wel verkrijgbaar. Zie Buitensport winkel en Divoza.
Met dank aan Etienne (en Janine) voor de tip.

Bakfietstreffen

Volgend weekend vindt in Nijmegen het vierde International Cargo Bike Festival en het vijftiende Bakfietstreffen plaats op het terrein van Cultuurspinnerij de Vasim te Nijmegen.
De Johanson 3 zal er niet zijn vanwege trapondersteuning. En de DF CarGo, om duidelijke redenen, ook niet (Luc On The Go heeft het, naast de DF, ook zijdelings over de DF CarGo).

Arts en Fiets

Het blad 'Arts en Auto' is voor een keer omgedoopt in 'Arts en Fiets', een creatief grapje. En ligfietsen? Er staat een afbeelding van de Nazca Quetzal. Natuurlijk ook niet mis!
Er was blijkbaar geen ligfietsende arts met een verhaal interessant genoeg voor publicatie, of er was gewoonweg niets binnengekomen.
Site van Arts en Fiets.

Ebrahim Hemmatnia

Ebrahim Hemmatnia is nog steeds onderweg. Hij is op het ogenblik in Brazilië en staat in de krant Diário de Pernambuco ('Nederlands').

HPV-speeltuin

Nu zijn de meeste speeltuinen eigenlijk wel mensaangedreven, maar deze speeltuin in Ai Pioppi in Italië heeft een toch ietwat andere attractie.

Nederlands Dagblad

Op Marktplaats wachten miljoenen tweedehands spullen op een nieuwe eigenaar. Vandaag ontdekken we de ligfiets van Frans de Rouw (65) uit het Utrechtse Nieuwegein.
Zo start het artikel in het Nederlands Dagblad. Om het artikel verder te lezen moet er geregistreerd worden, helaas.

Rolweerstand

Schwalbe verklaart waarom een brede band lichter loopt dan een smalle band.

Diversen

In het weekend

  • VLA rijdt met de estafette krans (het 'ding') richting het Weesp, en hoopt op een ontmoeting met een ALF-gedelegeerde(n)
  • Dus rijdt ALF om 10 uur vanuit Hoofddorp richting Weesp om de estafette krans te ontvangen. Het volgende weekend gaat de estafette krans richting de Goudse Liggers
  • Zondag starten de Limburgse Liggers om 10 uur in Zoutleeuw (B) de bloesemtocht vanuit Stevoort.

Reacties

straatsma op vr 10 apr 2015 om 17:10

Leuk dat filmpje over die supermanhouding, alleen niet super duidelijk. Lijkt me niet echt veilig.

Schwalbe heeft een plausibel verhaal maar waarom rijden dan zoveel racefietsers met smalle banden?

De Nazca Quetzal link doet het trouwens niet.

TeJayLigFts op vr 10 apr 2015 om 18:10

Alleen die van de Quetzal niet? Deze wel?
Verwacht trouwens niet veel van de Quetzal link. Een piepkleine afbeelding van de bladzijde.
Hier staan meerdere Quetzals. ;)

Trouwens, lees de commentaren bij de supermanhouding (laat ze vertalen. Mijn Italiaans lijkt nergens op).

NoStress op vr 10 apr 2015 om 20:11

#Cor Waarom rijden racefietsers (maar ook snelle ligfietsers) dan met dunnen banden? Mits op zeer hoge druk (7-12 bar) is de vervorming veel minder. Van minstens zo groot belang als rolweerstand is de luchtweerstand van de band. Hoe smaller hoe minder luchtweerstand. Ook plausibel.

NoStress op vr 10 apr 2015 om 20:15

Supermanhouding is ook in Nederland geëxperimenteerd. Met een knap stukje huisvlijt (kan blijkbaar aan de keukentafel, geen kostbare mallen nodig) zijn twee frames volgens min of meer gelijke geometrie bedacht. Alleen de aandrijving en lighouding verschilt. Erg leuk!
https://www.youtube.com/watch?v=o9pJkrCWxAU

G op za 11 apr 2015 om 15:07

Racefietsers rijden ook met steeds bredere banden. Waar 'vroeger' een racebandje van 18mm normaal was, is dat de afgelopen jaren gegroeid naar 23mm. Relatief een veel bredere band! Het is daarmee nog niet klaar: 25mm is onderweg.

Voor zware ritten (kasseien) rijden ook profs al jaren op 28mm, en dat gaat naar 30mm.

Racefietsen voor de toerfietser worden sowieso steeds vaker standaard met 25/28mm geleverd. Dan is het niet om sneller van te gaan, maar om comfortabeler te rijden (minder druk).

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.