Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

In balans, zomerse fietstocht, propeller aangedreven wedstrijd, 40 fietsshirts, Bicycling Around The World, naafloze wielen op trike, comte-mee

In balans

Waarom blijf je op de fiets in evenwicht (in balans)?
Het gyroscopisch effect van wielen? Deels! Naloop of naspoor dan? Je blijft fietsen of naloop (caster) negatief dan wel positief is. Een eenwieler, zonder naspoor, kan ook bereden worden. Een wiel om te sturen is wel essentieel voor ons evenwicht.
De oplossing ligt in de middelpuntvliedende kracht (ook wel centrifugaalkracht genoemd, deze kracht werkt tegengesteld aan de richting die je wilt ingaan, met als gevolg 'een zeker' evenwicht) van de mens op die wielen (of op dat wiel). Dit deels samen met die andere vermelde effecten.
Als je fietst, val je dus eigenlijk de hele tijd. Bij traag fietsen, is misschien het nodige bochtenwerk (scherpe hoek) nodig om rechtop te blijven. Bij vlotter fietsen, wordt is dit bochtenwerk veel minder nodig om aan de nodige stabiliserende centrifugaalkracht te komen. Des te sneller je fietst, des te trager je valt, en des te groter de straal (stompe hoek) van de cirkelbogen van dat bochtenwerk zijn.
James May, ja die van Topgear, legt uit. En anders lees je hier dat de fiets, ook zonder berijder, relatief in balans blijft. Hier een andere bron. Nog dieper in de theorie!

Zomerse fietstocht

Na zo'n artikel moeten je hersens even tot rust komen en gelijkertijd even opwarmen voor: de zomer. In Australië rijden een Mango en een Rotovelo.

Propeller aangedreven wedstrijd

Van 19 t/m 21 juni vinden in Frankrijk op het Lac-de-Sanguinet bij Sanguinet, zo'n 65 km vanaf Bordeaux, de propeller aangedreven waterfietswedstrijden plaats.
Hier een Human Powered Hydrofoil.

40 fietsshirts

Omdat de Fietsersbond 40 jaar bestaat (gefeliciteerd!), hebben ze 40 casual fietsshirts gezocht en gevonden.

Bicycling Around The World

Fietsfotograaf Paul Jeurissen en Grace Johnson reizen sinds 2010 om de wereld op zoek naar bijzondere fietsfoto’s. Deze week is het e-fotoboek “Bicycling Around The World” uitgekomen waarin de visuele highlights zijn vastgelegd. Een boek waarbij de opmerkelijke beelden van hun fietstocht en de fietscultuur ter plaatse samenkomen.

Paul schoot een serie spectaculaire foto’s, van het adembenemende Himalaya gebergte, het kale landschap van de Pamirs, het tropisch Oost-Afrika, tot aan de overweldigende chaos van Dhaka, Bangladesh. Verder documenteerde hij fietscultuur op de meest uitlopende plekken, zoals het te zien was langs de weg. Mensen onderweg op de fiets, mooie close ups, en vooral buitengewone toepassingen, zoals een magiër met toverdrankjes, of een compleet naaiatelier op de fiets. Volgens Paul en Grace kan je de wereld het best bekijken vanaf een fietszadel.

Het e-book is gratis als pdf downloaden.

Paul meldt ons nog dat hij dit jaar doorgaat met het fietscultuurproject in meer westerse landen. Ligfietsen zijn bijzonder, dus dat wordt zeker een bezoek aan Cycle Vision in juni door hem!

Naafloze trike wielen

Op een presentatie werd de aandacht van Travis getrokken door een trike uitgerust met naafloze wielen. Het is een project van drie studenten werktuigbouw aan Penn State Harrisburg.
Een naafloze wiel scheelt natuurlijk wel in het onderhoud en schoonhouden: geen spaken die kapot kunnen gaan, of ieder afzonderlijk schoongemaakt moet worden. Voorlopig is dit meer een showproduct dan een praktisch product, maar wie weet?!

Comte-mee

Trobken wil binnenkort starten met een fietstocht van zo’n 600 km langs de grenzen van het oude graafschap (Frans: comté) Vlaanderen met een taxifiets.
Dit project kadert in zijn opleiding ‘Fotokunst’ aan de Stedelijke Academie van Sint-Niklaas.
Vanzelfsprekend gaat Trobken deze tocht documenteren met filmpjes en is het voorts de bedoeling om portretten te maken van de mensen die hij onderweg meeneemt. Deze portretten worden gemaakt in de volkse cafeetjes waar onderweg halt gehouden zal worden.

De titel, comte-mee, moet hardop uitgesproken worden!

In het weekend

 • In Leopoldsburg (B) start zaterdag om 10:30 uur de Toertocht Limburgse Liggers. Samenkomst en ontbijt vanaf 09.30 uur.
 • Zaterdag zijn de IceTrack Cycling World Championships in “De Bonte Wever” in Assen van 19.15 tot 21.30 uur. Gerard Kempers reikt de prijzen uit.
  Opmerking: de wedstrijden voor de jeugd zijn door organisatorische problemen vorige week (7 februari) niet doorgegaan. Deze vinden nu plaats op 19 februari.
 • Zondag is de eerste wintertraining van dit jaar in het Sportpaleis aan de Terborchlaan 200 in Alkmaar.
  Programma (onder voorbehoud):
  12.00-13.00: Inschrijven / baan clinic
  13.00-14.00: Tijdrit 4 km
  14.15-15.00: Criterium Runners-up
  15.45-16.30: Criterium Hazen (tweede run alle deelnemers)

Reacties

MangOscar op vr 13 feb 2015 om 15:57

Met zo'n ketting op het achterwiel kom je met een naafloze trike wel goed weg in een pak sneeuw denk ik.

NoStress op vr 13 feb 2015 om 16:05

Ik zie ook een ketting eng dicht bij de grond. (Op een reuze tandwiel, met voor de hand liggende reden) Die zal niet lang meegaan vrees ik. Zout, vuil, opspringend takje enz.
Nee, naafloze fietswielen lijkt me beslist geen toekomst hebben.
Verbaast me te meer dat het 'geleerde' jongens zijn. Dan zou je verwachten dat ze beter moeten weten. Ach, het trekt wel aandacht....:-)

TravisP op vr 13 feb 2015 om 16:08

The hubless trike project (and the article) was from 5 years ago. Since that time, the students have all gone their separate ways and no further development of the trike has occurred. The trike eventually made its way to RBR (rbr.info) as RBR helped by providing some parts. The trike is now part of the collection of Stan Smith, an antique car and bike enthusiast who also hosts the RBR rally barbecue.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.