Oliebollentocht!

Gepubliceerd op

Op zondag 28 december zal de Oliebollentocht weer gehouden. De tocht gaat gedeeltelijk door Duitsland.

Op zaterdag zal er een avond programma zijn. Hier is iedereen welkom, ook die hier niet overnachten.
De winkel, Fietscentrum Nijmegen Elan, is vanaf 9.30 uur geopend en om 17.00 uur start het avondprogramma.
We beginnen met een drankje van de lokale brouwerij (het eerste vaatje bier is gesponsord door Elan), en rond de klok van 18.00 uur zal de eerste rondleiding plaatsvinden in het Honig Complex.
De bedoeling is om rond 19.00 uur weer terug te zijn en dan chinees te eten.
Daarna volgt een gezellige avond (de bar is dan geopend).

Voor mensen die blijven overnachten zijn douches geregeld. De douches zijn tot 22.00 uur toegankelijk en is er ruimte om in het Fietscentrum een leuk plaatsje te zoeken om je matje uit te rollen.
Om 24.00 uur gaat het licht uit en de deur op slot en kunnen we lekker gaan slapen.

Zondagmorgen om 8.30 uur staat het ontbijt klaar.
Dit wordt om 9.30 uur weer afgeruimd, dan verwachten we de rest van de gasten.

Het zondagprogramma:
  • 09.30 locatie open, ontvangst met thee en koffie
  • 10.30 indelen in groepen
  • 11.00 vertrek van de eerste groep (de 'langzame groep', kruissnelheid 20 km/h)
  • 13.00 aankomst Wilderniscafé De Waard van Kekerdom te Weverstraat 94 Kekerdom
  • 14.00 vertrek naar Waalkade te Nijmegen voor het fotomoment voor Holland Casino
  • 16.00 terugkomst in het Fietscentrum Nijmegen
De oliebollen en soep staan klaar.

Mensen die nog een nacht willen blijven slapen, zijn van harte welkom.

Vanaf het café is er de mogelijkheid om niet over de berg terug te fietsen, maar deze te omzeilen via de polder. Deze groep zal als laatste vertrekken na de pauze. Overigens is de beklimming niet steil, maar wel 2 km lang door een zeer mooi stukje Duitsland en Nederland.

Zie ook de agenda! Er zijn, op het moment van schrijven, al bijna honderd deelnemers!
De gpx-bestanden van de routes zijn hier te vinden.

Veel plezier.

Reacties

bastiaansuper op di 23 dec 2014 om 17:30

GPX bestanden zijn hier te vinden:
http://downloads.ligfiets.net/toer/obt2014/

Polletje op wo 24 dec 2014 om 07:14

Helaas, dit levert geen gedownload track, maar opent een pagina lettertjes.

NoStress op wo 24 dec 2014 om 07:39

Standaard 'probleem' ;-)
Voor de newbies een uitleg:
Eerst de plek zoeken waar de bestanden met toevoeging .GPX staan. (via de link van Bastiaan)
Daarna met de muispijl op de bestandsnaam gaan staan en met de rechtermuisknop klikken. (Mac gebruikers met 2 vingers op de trackpad)
Kiest voor oid

De opgeslagen track opzoeken via je downloadvenster v/d browser of in de download directory of waar je dit hebt ingesteld.
Klik op dit bestand en als het goed is zal een prg opstarten die wat met dit gpx-formaat kan. E.e.a. afhankelijk van welk systeem je gebruikt en welk prg je daarvoor hebt geïnstalleerd.
Van daaruit kun je het bestand via een USB-kabel overzetten naar je GPS.

Sommige GPS-en kunnen ook GPX-bestanden rechtstreeks met elkaar uitwisselen.
Dus lui even een bestandje 'pikken' van een mede velonaut op de dag zelf kan ook nog.

NoStress op wo 24 dec 2014 om 08:01

Mag ik me nog even bemoeien met de organisatie?
Omdat deze pagina de meest recente mededeling over de Oliebollentocht is, nog wat toevoegingen uit de andere berichten gedistilleerd.

- Het betreft de tocht der tochten. Alleen voor leden van de velomobielen-clan en antivries in de aderen dus.
- Als het goed is heb je 15 euro overgemaakt bij je inschrijving voor de tocht. Anders is het NO GO.
- Je kon daarbij aangeven of je een ontbijt wil na overnachting in het Honiggebouw. Die moet echter ter plekke zondagmorgen worden afgerekend (10 Euri). Voor maandagmorgen is er GEEN ontbijt.
- Klagen over de kosten vooraf, tijdens en achteraf betekend uitsluiting van deelname voor volgend jaar, of negeren van je bestaan binnen de velomobiel-clan.
- Het slapen en stallen van de fietsen gebeurd in hetzelfde gebouw. Voorkeurslaapplekken reserveren is niet mogelijk. Er vind wel een selectie plaats op gezellige en ongezellige personen. De laatste krijgen eerste vrije keus op de ruimte buiten het gebouw.

De rondleiding en al het geleuter aan de bar over ligfietsen in het algemeen en velomobielen in het bijzonder is ook ter plekke.
Laten we hopen dat het landschap, evenals de Oliebollen, wit bepoederd is. Dan is er ook kans op uitwisselingen van spannend avonturen en ander leugens.
Ik verheug me nu al op de geur van gekookte sokken op de verwarming om te drogen en een berg wit uitgeslagen sandalen naast de deur. ;-P

Er is geen wekservice aanwezig. Maar als je naast mij slaapt hou ik je wel de hele nacht wakker met m'n gesnurk. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen de nacht in de Oersoep te draaien. Dan ben je 's morgens de eerste.....maar misschien niet bij volle verstand. Nou ja, dat probeer ik zo wie zo niet te zijn. Haha!

quattrovelootje op wo 24 dec 2014 om 17:51

Als je alleen na voorafbetalen/overmaken mag meerijden, zal het een echt "Hollandse" tocht worden. Ik kreeg bij inschrijving onvoldoende gegevens om vanuit het buitenland geld over te maken ....

Mag ik nou wél of niet meerijden als ik ter plaatse betaal ???

MaartenSneep op wo 24 dec 2014 om 20:48

@stradaatje: Voor buitenlandse gasten is er altijd een mogelijkheid om ter plaatse de financiële verplichtingen af te handelen. Lang leve Europa, maar niet te hard juichen, of zo. Wees vooral welkom.

ai op wo 24 dec 2014 om 21:08

Ik durf het bijna niet te vragen, maar ..... is er iets van parkeergelegenheid in de buurt voor een auto?

Door wat onverwachte wijzigingen in de planning rondom de kerstdagen, haal ik het avondprogramma in Nijmegen op zaterdag met mijn Alleweder alleen nog als ik die op het dak van mijn auto zet en er gemotoriseerd heen knor....... Zit ik opeens met een vierwieler die ik ook moet stallen.......

Nyh op do 25 dec 2014 om 08:49

Er is voldoende parkeergelegenheid voor auto's in de buurt.

johanvollenbroek op do 25 dec 2014 om 10:09

Op de Mac wordt bij downloaden de file aan het eind: .gpx.txt. Als je de .txt eraf sloopt en .gpx netjes laat staan hun je hemn zo verslepen naar de "No name" en dan in gpx files van je Garmin.Johan V.

NoStress op do 25 dec 2014 om 11:12

Mijn laatste bijdrage hierboven moet met een (enorm grote) knipoog gelezen worden.
Ik zinspeel op mogelijke 'zwartrijders' die er helaas elkaar weer tussen zitten. Bewust of onbewust.
De organisatie verantwoordelijk stellen voor imperfectie is te makkelijk. Ook slecht lezen en nauwelijks in de materie verdiepen van deelnemers is ook vaak oorzaak van miscommunicatie bij dergelijke evenementen. Laten we wel wezen...toch?

Met de voorafbetaling is een hoop rompslomp voor de organisatie op de (waanzinnig drukke) dag zelf uit handen genomen. Het geeft hen ook een financiële garantie.
Hou ook in ogenschouw dat de organisatie grotendeels hoofdelijk aansprakelijk voor het financiële reilen en zeilen. Met de huidige deelnemersaantallen loopt dat in de bedragen met 3 nullen.
Er worden vooraf bestellingen en afspraken gemaakt die gebaseerd zijn op bepaalde garanties van aantal deelnemers. Als er dan plotseling meer komen opdagen door bijzonder fraai weer b.v. is dat niet wenselijk. Evenals (onafgemeld) wegblijven. Dit kan tot grote financiële strop leiden. De rekeningen moet toch worden betaald op basis van afgesproken verwachtingen.
Vandaar de betaling vooraf gewenst.

Echter; de ligfietswereld blijkt (gelukkig) niet te organiseren. Uitzondering blijven.(ben ik ook blij om) Wie ter goede trouw is kan uiteraard altijd een op maat oplossing krijgen. Een mailtje of belletje aan de organisatie is zo gedaan. Anders gewoon een flinke bult flappen in de portefeuille steken en alle deuren gaan ter plekke voor u open......;-)
Een vriendelijk gezicht of goed woordje doet ook wonderen.

MaartenSneep op za 27 dec 2014 om 17:00

Wij zijn omgekeerd. Vonden het niet verantwoord om met 10 cm verderop op de route en weinig veeg-acties tot dan toe verder te gaan. Bovendien één fiets met problemen (achterderailleur) en al flinke vertraging tot op dat moment. 4 zijn wel verder gegaan, 7 omgekeerd. Organisatie is per mail op de hoogte gebracht.

Jammer, ik wens alle andere aanwezigen veel plezier, ik zal mijn bikkel-pas inleveren.

MangoGert op za 27 dec 2014 om 19:40

Wij ( Joop, Bert, Birger, Jan en Gert Jan) zijn ook omgekeerd. 15 km boven Antwerpen was er op het jaagpad geen doorkomen aan. Het fietspad bij Sint Job langs de provincial weg was er even slecht aan toe. Rijden op de rijbaan met 25 km per uur was gevaarlijk. En vanaf Baarle tot Tilburg zou het niets anders zijn geweest dan wederom sneeuwploegen. Dus teruggedraaid. Alleen Lucien is doorgegaan, maar die heeft iets verderop gebruik gemaakt van de bezemwagen bestuurd door zijn vrouw.
Dus die Quest is op het dak van de auto nu in Nijmegen als het goed is.

wim3600 op za 27 dec 2014 om 19:41

Ik ga morgen vroeg vertrekken, als de staat van de wegen het toe laat probeer ik bij de start van de tocht daar te zijn. Ik kom van Genk (Belgisch Limburg) 120km tot Nijmegen vertrekkend om 6u00 morgen vroeg (28/12/14).
Ik ben wel nog niet ingeschreven omdat dit een beslissing is van het laatste moment.
Ik zal ter plaatse betalen.

Groeten

bastiaan op za 27 dec 2014 om 19:51

Zonet (zaterdagavond) een stuk gereden tussen Houten, Wijk bij Duursteden en Doorn, het valt tegen. Sommige stukken zijn echt slecht begaanbaar door een dikke laag half gesmolten smurrie. En de wind was erg hinderlijk, laten we hopen dat de die morgen een stuk minder is.
Vanaf Doorn reed ik achter de sneeuwschuiver en kon ik wel weer makkelijk doorrijden.
Ik ben een beetje bang dat als de sneeuwzooi niet weg is geveegd dat het dan morgenochtend keihard is geworden en helemaal onbegaanbaar is. Tip: monteer nu nog een noppenband als je die hebt! En verder let heel erg op dat je niet door harde brokken sneeuw rijdt morgenochtend.
Ander probleem is dat mijn knie momenteel verrot aanvoelt, ik had hier vorige week ook al last van. Kracht zetten om door de sneeuw te komen is er niet bij. Even twijfelgeval dus of ik wel of niet kom.

evan op za 27 dec 2014 om 21:06

is daar een plan B? Of beter thuis bliven? We willen met de duoQuest komen...

bastiaan op za 27 dec 2014 om 21:46

Ik heb me ingeschreven, m'n knie ingepakt in verband om het warm te houden en ik ga het morgen met Kees van Malssen proberen. Hopelijk lukt het, mocht het onverwantwoord zijn dan kunnen we besluiten weer om te keren.

psiersma op za 27 dec 2014 om 22:25

Helaas, ik vrees dat ik niet ga komen. Ik zou morgenochtend vroeg vanuit àmsterdam vertrekken, maar met deze weersomstandigheden: aangepaste snelheid door gladheid. ga ik er niet aan beginnen, durf niet zo...
Maar voor de diehards: succes en veel plezier!

MeH op zo 28 dec 2014 om 06:49

Volgens de fietsersbond strooiroutes is een belangrijk deel van de route gestrooid, evenals mijn route vanuit omgeving Oss naar Nijmegen. Dit samen met de voorspelling van mooi weer maakt mijn besluit, ik stap zo in de fiets richting Nijmegen. Voor mij is de afstand ook te overzien (nog geen 30 km), dat maakt het wel een overzichtelijk besluit. Toch: als het tegenvalt met lange stukken gladheid en opgevroren stukken sneeuw, dan is de kans op ongelukjes me te groot en keer ik om.

bastiaan op zo 28 dec 2014 om 08:48

Helaas, remkabels blijken vastgevroren. Tezamen met de hier uiterst beroerde rijomstandigheden die eigenlijk alleen met een spijkerband veilig te nemen zijn, en mijn slechte knie, heb ik besloten thuis te blijven.
Veel plezier en succes allemaal.

HansVerbeek op zo 28 dec 2014 om 09:55

Ik voel me niet lekker en blijf dus ook thuis

Rednas op zo 28 dec 2014 om 13:22

Iets over de helft heb ik de fiets omgedraaid en ben na een poging mijn voeten op te warmen weer naar huis gegaan. Mijn voeten waren ijskoud en er was geen doorkomen aan op de (doorgaande!) weg die ik moest hebben. Jammer dat sommige doorgaande routes zo slecht schoongemaakt zijn, gek dat de doorgaande achterafwegen wel goed schoon zijn. Achteraf ben ik blij met mijn beslissing om te keren; op sommige wegen kwam ik smeltende sneeuw tegen, als de zon onder is worden dat ijsbanen. Nu viel het nog mee. Volgende keer beter!
Veel plezier en succes met de terugrit aan degenen die het wel gehaald hebben.

wim3600 op ma 29 dec 2014 om 00:21

De oliebollen hebben gesmaakt, Moe en voldaan terug thuis geraakt.
Heen en weer op één dag voor een tochtje wat weer zeer gezellig was, bedankt voor de organisatie, mooi landschap en locatie trouwens, groeten, Wim

NoStress op ma 29 dec 2014 om 08:47

Checklist voor een super Oliebollentocht

Voorbereidingspret thuis en via de media
Serieuze organisatorische voorbereiding
Goede uitrusting, fietsspullen en training vooraf
Relativeren en niet luisteren naar de zwartdenkers
De juiste mentale instelling

Vooral genieten van de rit
Voldoende sneeuwval en wind, maar niet te eng en hinderlijk
Niet te ver vooruit kijken en denken. Problemen ter plekke het hoofd bieden. Vertrouwen houden.
Plezier in het fietsen behouden.
Voorzichtig maar niet angstig zijn.
De bizarre reisomstandigheden leuk vinden en er van kunnen genieten.

Warme sfeer, gezelligheid verbonden kameraadschap in FietsenCentrum opzuigen.
Genieten van elkaars aanwezigheid en verhalen.
Echt thuisvoelen tussen fietsfamilie te midden van mooie fietsen.
Gezamenlijk eten met geestverwanten aan een lange tafel.
Interessanten en te gelijk bizarre demonstraties van Daniel Fenn. :-)
Gebroederlijk slapen op de meest vreemde plekken tussen fietsen

Gezellig samen ontbijten omgeven door fraaie fietsspullen
Warm samenkomen en weerzien van vele, vele fietsbroeders (en een paar zusters)
Magische sfeer van samenkomende velomobielen in de op het voorplein bij Fietsencentrum
Schitterende vergezichten vanaf de dijken over Waal en besneeuwde Ooypolder
IJzige wind in je gezicht met warme zonnestralen onder een strakblauwe hemel
Heerlijke Tsjechische taart en wat warms erbij in Wekerdom
Warme (!) klim over Berg en Dal.
Een wonderlijk dik besneeuwde winter wonderland op de top.
Razende afdaling van 80 kleurige bobsleeën richting Oliebollen en snert

Snel wat ontdooien en energie bunkeren bij FietsCentrum
Fiets klaarmaken en zorgvuldig omkleden voor terugrit.
Bij mooie ondergaande zon glippend en glijend de duisternis in.
Snel toenemende bijtende kou
Lekker warm onder het koepeltje als maar verder malen met de beentjes.
Verlangen naar thuis en de beestjes
Samen een warme douche nemen
Maaltje pasta naar binnenwerken met een neut weggespoeld.
Vredige lange slaap….

Alles check, check en check.
Welke notering op mijn persoonlijke ranglijst van Oliebollentochten?
Mmm….Tilburg1? Tot nu toe mijn favoriet door de sneeuw en winterkamperen, samen met Zwolle2 wegens perfecte organisatie van Paulus.
Waarom toch Nijmegen nu nieuwe nummer 1?
Omdat mijn meisje erbij was en ze niet zeurde dat ik gek was, maar mij zelfs aanmoedigde.
MIJN MEISIE! Trots! Dat maakt het verschil.

Ik zei het toch, Nijmegen heeft alles in zich en toppertje te worden.

NoStress op ma 29 dec 2014 om 09:01

Mijn dank gaat uiteraard in de eerste plaats uit naar Hans en Ellen van Elan voor de organisatie. Het FietsenCentrum voor de ideale ambiance.

Maar ook de jongens van LOL wil ik noemen die telkens laten laten zien dat je Lekker Ongebonden kunt Liggen en elkaar daarin mee kunt nemen en ondersteunen. Een hechte club.

Ik twijfel nog of ik de bende uit Noord Holland zal noemen. Wat een zooitje ongeregeld! Geen serieus woord komt daaruit. Het enigste wat zij kunnen, is lange afstand fietsen (weer of geen weer) en lachen. Alles maken zij tot wits. Bedankt mannen! Ik heb van jullie aanwezigheid genoten. :-D

BrUde op ma 29 dec 2014 om 13:16

Dank voor de mooie tocht. Naar en van Nijmegen was wel een beproeving. Heenweg (134 km) in 9u10min, terugweg 80% in het donker in 7 u, incl. een stop in Zaltbommel voor de inwendige mens. Moe maar voldaan thuisgekomen. Hans, Ellen en overige organisatoren: dank ! John, Rein, Jan, Henry, Willem Jan en Hans, dank voor jullie aanwezigheid op heen- en/of terugweg. Volgend jaar weer, maar dan graag wat beter geveegde wegen, het feit dat we zonder grote problemen thuis gekomen zijn, is een klein wonder ! Tip voor de organisator van volgend jaar: herstel de 3 jaar jonge traditie van stickers van de tocht. Hoorde van meerdere dat dat het enige verbeterpuntje was, verder niets dan lof !

liggerzutphen op ma 29 dec 2014 om 21:28

Theo bedankt voor de mooie woorden en je verslag. Organisatie, bedankt voor een mooi evenement. En ik weet zeker dat ik namens alle LOL deelnemers spreek!

liegender_robert op di 30 dec 2014 om 08:20


Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.