Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Tja…, lamineren velomobielromp df-XL, assemblage van de WAW, zonwerende folie, fietspaden, ongeval, ruimtevoertuigen, gezonde lucht

Tja…

'Fiets' wint van auto. Als het maar lawaai maakt en er rook uitkomt, dan komt de media (onszelf uiteraard uitgesloten) langs.
Het Jeugdjournaal (na 8 minuut 20) komt tenminste nog met de 133 km/uur, echte, fiets!
Jazeker, het voertuig lijkt op een fiets: twee wielen, een fietsstuur, pedalen en een ketting (beide hier nutteloos), en ziet er ook zo fragiel uit (voor die snelheid).
De Fiets (zie etymologie) heette oorspronkelijk vélocipède, wat snelvoet betekent. Er komt bij dit racemonster geen voet aan te pas, ze bungelen er maar een beetje bij.
Een treurig record.

Lamineren velomobielromp df-XL

Daniel en Robert lamineren de df-XL van Liegender_Robert. Een mooi kijkje hoe een romp van een velomobiel ontstaat.

Assemblage van de WAW

Iets anders dan: als er een velomobiel gebracht wordt en je die moet assembleren. Martin van CykelMartin ('Nederlands') doet daar niet moeilijk over. Met de hulp van Stephane lukt het om er een prachtige WAW van te maken.

Zonwerende folie

Simply Red wordt steeds verblind door de laagstaande zon. Hij heeft simpelweg een deel van zijn vizier van zijn race/toerkap zwart gespoten.
In de jaren zeventig reden er veel auto's rond die een zonwerende foliestrook op de voorruit aanbrachten. Misschien kom je ze nog wel eens tegen bij een oldtimershow. Tegenwoordig zijn veel achterzijruiten van auto's ook met een zonwerende folie bedekt.

Fietspaden

 • Energiek fietspad
  Bij Krommenie is een honderd meter lang deel van het fietspad met zonnepanelen aangelegd. Afgelopen woensdag is deze pilot officieel geopend. Zie ook de NOS (met video).
  Elk paneel is afgewerkt met een laag van gehard glas tegen slijtage en geruwd om te voorkomen dat de fietsers slippen. Het rendement (het uiteindelijke nuttig afgegeven energie) is door deze lagen wel behoorlijk omlaag gegaan t.o.v. 'schone' zonnepanelen.
  Zelfs in Amerika is dit nieuws: NPR.
 • Glinsterend fietspad
  Eveneens op woensdag is het Van Gogh-Roosegaarde-fietspad (video en NOS) bij Nuenen officieel geopend. Zie ook Wired.

Ongeval

JaYoe is net aangereden en ligt op de grond met een gebroken sleutelbeen. Ondanks de pijn blijft hij zijn situatie filmen… Zoals hij zegt: 'Een beroerd einde van toch al een waardeloze dag'.
Voor gevoelige personen: sla dit item over. Er is overigens nergens iets ernstigs te zien, behalve dat je kan zien dat hij af en toe een pijnscheut heeft, en dat zijn trike aan flarden ligt, en de bagage her en der verspreid ligt.

Nee, dan loopt het volgende net goed af: na een chaotische situatie (wielrijders die inhalen om dan meteen rechtsaf te slaan) neemt een velomobiel voorrang (komende van rechts). Wel verwarrend, die haaientanden (overbodig!) die aangeven dat degene die op het zebrapad loopt voorrang heeft op het overige verkeer.

Ruimtevoertuigen

'Formidable' Stromae werd begin dit jaar geïnterviewd in Eindhoven. Dan passeert er iets: het gezelschap kijkt of onverwacht Rosetta's ruimtelander Philae II was geland.
(Met dank aan Ymte voor het melden van deze UFO!)

Dat doet ons denken aan het volgende voorval:
Anne-Marie zag op dag vijf van de GBSR, oftewel de Great Baltic Sea Ride, een vreemd object ('Nederlands') met hoge snelheid passeren. Het zag er, volgens haar, uit als een mix tussen een sneeuwschuiver en een vis, mogelijk zelfs iets vanuit de ruimte. Zweeds UFO-onderzoekers onderzochten de zaak, en kwamen in contact met Josef. Het blijkt dat een van de deelnemers van de GBSR een afslag gemist had, en kwam twee keer langs het gewraakte punt waar Anne-Marie stond. Ook de gemaakte track toonde dit aan.

Wat later verwerpt Anne-Marie de conclusie dat het een velomobiel ('Nederlands') kan zijn geweest.

Het blijft een mysterie!
De plaatjes niet: de UFO-Quest, en de vliegende schotel.

Gezonde lucht

Als (lig-)fietser wil je niet in de uitstoot van motorisch aangedreven voertuigen rijden. Behalve dat het stinkt, is het ook gevaarlijk voor de gezondheid van een ieder.
Misschien eens tijd om de petitie van Milieudefensie ondertekenen…

En dan zijn we weer terug bij het eerste onderwerp.

In het weekend

 • Zondag is er de ALF toertocht + rijksmuseum onderdoorgang. Verzamelen om 10 uur bij het Museumplein Amsterdam.
 • Op donderdag (!) is er het Nationaal Fietscongres in het IJsseldeltacenter (nabij het PEC Zwolle stadion), Stadionplein 18 (navigatieadres: Boerendanserdijk 19) te Zwolle. Geopend wordt om 9 uur.
  De fiets heeft, hoe klein het onderwerp in eerste instantie lijkt, vele raakvlakken met uiteenlopende vakgebieden. Naast de puur verkeerskundige vraagstukken, waarin de fiets in toenemende mate een rol speelt, heeft het ook invloed op thema’s als ruimte, bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid.
  De site van het Nationaal Fietscongres

Reacties

GerritBoudewijn op za 15 nov 2014 om 21:06

Glinstererend fietspad
Ook bij Wageningen is er een bijzonder fietspad met glow-in-the-dark belijning en warmte-opslag om het fietspad ijsvrij te houden. Zie http://bocycle.blogspot.nl/2014/10/glow-in-dark-weg-wageningen-heeft-hem.html

TeJayLigFts op ma 17 nov 2014 om 18:25

Oké Gerrit, nog eentje dan (Staines-upon-Thames, Engeland)!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.