Battle Mountain 2014: wind verhindert records

Gepubliceerd op

Onverwacht lijkt het een mooie avond in Battle Mountain. Alle rijders zijn gespannen, het is nu of en nooit en het zou toch zomaar kunnen. De rijders in de eerste heat hebben veel te veel wind, maar rijden uitstekend. Als Vadim binnenkomt bij het vangteam is iedereen verbaasd. De Rus weet zowaar de fiets goed tot stilstand te brengen. Zijn teamgenoot Alexey lukt het een heat later ook. Het is voor het eerst deze week. Vanaf de tweede heat gaat de wind steeds meer liggen. Maar het blijft sterk. De teamleden van het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) zijn dan ook verbaasd dat Christien Veelenturf van start gaat.

Haar recordpoging gaat erg snel, maar opeens begint ze enorm te slingeren. Iedereen denkt dat het door de wind komt. Veelenturf komt ook te hard bij het vangteam en valt. Eenmaal uit de fiets zegt ze dat ze niet kan remmen. Ze heeft wel hard gereden, 105,73 km/h. Alleen wel met met meer dan de toegestane windsnelheid. Als in de volgende heat Rik Houwers in de VeloX4 wordt gezet, wordt het euvel ontdekt. De band is onderweg leeggelopen. Dat verklaart alles en het maakt de prestatie van Veelenturf des te beter. Ze leert snel hoe ze met de VeloX4 moet omgaan. Veel meters heeft ze immers niet gereden in de VeloX4. Houwers kan helaas niet meer rijden, er is geen tijd om de band te vervangen.

In de laatste heat wordt hard gereden, heel erg hard. Zowel bij start als bij het vangen lijkt de wind perfect. Helaas is geen enkele recordpoging met legale windsnelheid gereden. Dat is zuur. Damjan Zabovnik rijdt opnieuw een persoonlijk record: 128,72 km/h. Barbara Buatois rijdt sneller dan haar record, 121,84 km/h. Alleen telt het dus niet. Hetzelfde geldt voor Gareth Hanks. Hij rijdt op zaterdagavond 118,35 km/h. Gelukkig voor Hanks heeft hij deze week al een nieuw record gereden.

Dat de records niet gelden is een domper op een toch wel mooie en spannende week. Ondanks de wind is er hard gereden en heeft het een mooie strijd opgeleverd. Er zijn veel snelle fietsen gebouwd dit jaar met snelle rijders. Dat geeft veel hoop voor de nabije toekomst. Het is een typische week in Battle Mountain geweest, waar je maar nooit weet of de records wel of niet gehaald kunnen worden. Soms ligt het aan het weer en soms aan domme pech. Het hoort er allemaal bij.

Reacties

MaartenSneep op zo 14 sep 2014 om 09:29

Er zijn nu dus wel records zowel bij de dames als bij de heren voor de sprint met lekke band (en dan toch bij het vangteam aankomen), met een snelheid boven de 100 km/uur. Ook knap!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.