Battle Mountain 2014: een hele snelle avond

Gepubliceerd op

Vanavond gaat het gebeuren, daar is iedereen het wel over eens. De wind is stil, de temperatuur lekker hoog. Alles lijkt perfect voor een avond records. Vooral in de laatste heat, als de snelste rijders aan de beurt zijn, gaat het snel. Heel snel. En records worden gebroken. Alleen voor een aantal teams is het toch net iets te ver weg.

Het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) heeft alles in het werk gezet om de VeloX4 en Rik Houwers optimaal voor te bereiden voor de race. De laatste oneffenheden worden weggewerkt en wordt nog gezocht naar een mogelijke oplossing van het probleem in de ochtend. Het team staat op scherp. De focus bij Houwers is duidelijk te zien. Dit is de avond waarop het moet gaan gebeuren. Het is waarschijnlijk de laatste kans dat Houwers nog gaat fietsen. Op zaterdagochtend is het de beurt aan Christien Veelenturf en de weersverwachting voor de avond is minder.

Als de teams bij de start aankomen belooft het een spannende avond te worden en dat zal ook zeker zo zijn. In de eerste heat is de wind al vrijwel weg. Teagan Patterson, die in de ochtend ook al twee keer heeft gereden, gaat als eerste van start en gaat snel. Ze haalt haar doel, vijftig mijl per uur, ruimschoots: 84,6 km/h. Een hele knappe prestatie voor iemand die een week eerder nog nooit in een recordfiets heeft gereden. Volgend jaar komt ze zeker terug om het te verbeteren. Patterson is een echte belofte.

Damjan Zabovnik heeft pech in de tweede heat. Zijn ketting loopt eraf en weet zijn persoonlijk record niet te verbreken terwijl het er veelbelovend uit zag. Desondanks weet hij nog 100,9 km/h te halen. Hij is niet de enige met pech. Jan-Marcel van Dijken gaat hard van start, maar opeens kan hij na 2,5 mijl niet meer versnellen. Als hij is gevangen blijkt dat hij een lekke band heeft. Zonder vallen is hij aangekomen en met een heel behoorlijke snelheid: 122,8 km/h. Het zit Cygnus niet mee dit jaar. Wel bewijzen ze dat de nieuwe fiets heel erg snel is. Dat belooft wat voor de aankomende jaren.

De teamleden van Aerovelo juichen als Todd Reichert over de finish komt. Na alle problemen met de Eta weet Reichert zijn persoonlijk record te verbeteren tot 126,3 km/h. Hij heeft niet zijn maximaal vermogen ingezet en de resultaten wijken weinig af van de simulatie. De Eta is daarmee inderdaad een belangrijke kanshebber op het wereldrecord. Op zaterdag gaat Reichert nog een poging wagen en als de omstandigheden goed zijn kan het wel eens heel erg hard gaan.

De topsnelheden worden behaald in de derde heat. Het duurt even voor ze van start gaan en vreemd genoeg neemt de wind iets toe. Een kopwind notabene. De eerste die over de finish komt is Houwers in de VeloX4. Hij heeft alles gegeven en komt volledig gesloopt uit de fiets. Helaas is het net te weinig. De SRM geeft 133 km/h aan, wat betekent dat de gemeten snelheid wat lager is. Geen record voor Houwers dus, maar met 132,3 km/h is hij niet ver weg. Teleurstelling overheerst in eerste instantie. Het team mag echter trots zijn op het resultaat, de VeloX4 is een hele snelle fiets en Houwers een hele sterke rijder.

Barbara Buatois komt ook heel dicht bij haar eigen wereldrecord, ze rijdt 119,6 km/h met de Varna Tempest. Morgen nog een kans, zegt Buatois naderhand. Voor Ellen van Vugt is het een hele goede avond. Met 113,97 km/h heeft ze een nieuw persoonlijk record. Ze rijdt wel bijna voorbij het vangteam, zo hard komt ze aanrijden. Dat is uniek voor Van Vugt, ze hoort tot de beste rijders van het veld wat dat betreft. Blijdschap is er ook voor Gareth Hanks, hij weet zijn eigen trike record aan te scherpen tot 117,3 km/h. Nog belangrijker voor hem is dat hij zijn teamgenoot Ben Goodall heeft verslagen.

Iedereen is opgewonden over de avond. Eindelijk hebben ze weer hard kunnen rijden, dit is waar we voor gekomen zijn. De World Human Powered Speed Challenge is echter nog niet over. Er is nog één dag te gaan en veel teams zijn gebrand om nog beter te presteren dan vandaag. Reichert gaat zeker rijden. Het HPT laat zeer waarschijnlijk ook Houwers opnieuw starten in de ochtend, samen met Veelenturf. Zij heeft wel de underdog positie in het team lijkt het, alle blikken lijken gericht op Houwers. Hij maakt dan ook veel kans en een herhaling van vorig jaar wordt steeds reëler.

Foto's van het HPT op dag 5

Foto's van het WHPSC

HPT Delft De vijfde racedag

Cygnus Vrijdagavond

Reacties

TeJayLigFts op za 13 sep 2014 om 09:21

Snelste dames tot nu toe.
Snelste heren tot nu toe.
Snelste fiets toe nu toe.

hannekehovens op za 13 sep 2014 om 16:06

eh. theo, je lijstje van snelste heren is het meest recente lijstje van snelste fiets. en die van snelste fiets is een oude. :(

Nyh op za 13 sep 2014 om 16:34

Heeft team Cygnus nu het wereldrecord 200 m sprint met een lekke band?

TeJayLigFts op za 13 sep 2014 om 19:11

Eh, Hanneke, eronder staat: Fastest Bikes 26 to 53 thru Friday (Snelste fietsen 26-53 tot en met vrijdag).
Wat betekent dat 1 t/m 25 ontbreken (kan ze ook zo snel niet vinden...)

Later die avond: soms zijn dingen zo simpel: no 1 t/m 25.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.