Cycling Zandvoort reageert officieel en groots denkend

Gepubliceerd op

De reactie van Cycling Zandvoort over de vraag waarom ligfietsers niet mee kunnen doen, komt vanuit de gedachte dat "Cycling Zandvoort denkt groot te worden". Ze concluderen daarna dat ligfietsen in zo'n geval onacceptabel zijn (qua veiligheid. Vooral de grote, weinig wendbare velomobielen die ook zo snel zijn). Ter herinnering: hun opzet het event betrof fietsers, waarbij wielrenners en ebikes specifiek genoemd werden.
Wie heeft 17 mei 11.00-12.30 zin in een snuif zeewind, een stevige glimlach bij een positieve actie?

De NVHPV heeft op 23 april een brief gestuurd dat het niet toelaten van ligfietsen na een belofte en een geslaagde testdag niet netjes is. Er leen reactie te komen.

Een jurist heeft uitgezocht dat juridische actie geen kans van slagen heeft. Een prive organisatie mag op prive terrein een evenement met eigen regels en doelgroepen houden. Het niet nakomen van beloftes is voor overheden strafbaar, voor prive organisaties alleen laakbaar.

De organisatie van Cycling Zandvoort reageerde net voor het verstrijken van de deadline. Ligfietsen willen ze niet toelaten, ondanks de testdag die positief verliep.

De brieven van NVHPV en CZ zijn onderaan toegevoegd, om jullie volledig in te lichten over de exacte bewoordingen.

De reactie van het bestuur:
Het bestuur blijft het onbehoorlijk vinden dat de belofte die gedaan is voor de testdag, niet is nagekomen. Juridisch is het niet strafbaar, maar het is rechtmatig noch rechtvaardig.
Bovendien blijft het bijzonder. Op een circuit waar normaliter auto's met elkaar racen zouden velomobielen niet passen? Buiten het feit dat ligfietsen er in meer maten zijn dan velomobiel.... Het event heeft zelf al snelheidsverschillen vanuit de opzet dat wielrenners (van allerlei niveaus) en ebikers welkom zijn. Dan is het de vraag of ligfietsen hier wezenlijk andere snelheden zullen rijden, bij een 24 uurs race. Maar als dat zo is, klinkt toch ook de echo dat ligfietsers wel erg makkelijk hard rijden ook enigszins jaloers.
Vanuit de brief zien we als bestuur nu geen mogelijkheden om voor deze editie een gesprek aan te gaan of een constructieve actie te verzinnen. En aan afbrekende acties willen we onze energie niet besteden. Fietsen is veel leuker en moet ook leuk blijven.
Evenementen zoals NK tijdrijden, De Ronde van de Westfriese Omringdijk en zelfs de Italiaanse ritten als Ponderosa Vagamonda en Milano-SanRemo zien geen probleem in ligfietsen (incl velomobielen), zelfs de elfstedentocht heeft er weer ruimte voor. Zijn die beter georganiseerd? Of is er wat anders dat Exventure tegenhoudt?
Dus we gaan dat weekend liever fietsen. Naar Zandvoort, om vanuit de NVHPV een vrijkaartje Cycle Vision aan te bieden aan de organisatie. Op Cycle Vision is te zien hoeveel soorten Human Powered Vehicles er zijn inclusief allerlei soorten ligfietsen (en die zijn zelfs uit te proberen voor de echte open minded onder hen), en hoe races gaan met ligfietsen in de baan.

Als je zin hebt om ook lekker te fietsen, en te laten zien hoeveel ligfietsen er zijn en hoeveel mensen wel zin hebben in Zandvoort, dan zou het fijn zijn als we je om 11.00 zien op Zandvoort! We zijn van plan de start te bekijken, en daarna de organisatie aan te speken.

----------------------------------------------------------------

Mijdrecht, 17-4-2014,

Geacht organisatiecomité Cycling Zandvoort,

Het Bestuur van de NVHPV is onaangenaam getroffen door uw besluit om ligfietsen en velomobielen nog steeds uit te sluiten van deelname aan Cycling Zandvoort 2014. Op woensdag 26 februari is een testdag gehouden op het circuit van Zandvoort waaraan ook ligfietsers en velomobielen hebben deelgenomen, met het vooruitzicht vanuit een mondelinge toezegging dat de uitsluiting zou worden opgeheven. De testdag is prima verlopen en er bleek in de praktijk geen enkel bezwaar om gewone fietsers en ligfietsers samen te laten rijden.

U heeft geen officiële reactie gegeven. Ook in uw telefonische reactie op onze herhaalde vraag om helderheid, kwam geen antwoord noch volwaardige argumenten. Deze gebrekkige communicatie betreuren we zeer.

De genoemde argumenten waren, dat ligfietsen anders zijn, en dat men bang was voor “mogelijke incidenten over enige jaren”. Buiten de vaagheid van deze verwoordingen, zijn dit logisch geen volwaardige argumenten.
In de gesprekken zijn diverse aspecten genoemd, die u mogelijk als argument bedoeld heeft. U noemde dat ligfietsen groter zijn. Ook is in de gesprekken genoemd dat ligfietsen harder rijden. Genoemde aspecten (die, nogmaals, niet benoemd zijn als argument), zijn dus correct noch redelijke uitsluitingsgronden. Toelichting en onderbouwing is desgevraagd beschikbaar.

Verschillende leden hebben ons laten weten dat zij het uitsluiten van uw fietsevenement onrechtmatig bezwarend vinden. Als bestuur willen we dus u hierbij officieel en uitdrukkelijk verzoeken ligfietsen toe te laten bij uw evenement en dit een evenement te laten zijn voor alle fietsers.
Het bestuur beraadt zich over een andere opening om opnieuw het gesprek aan te gaan en op deze wijze alsnog tot een goede oplossing te komen om de uitsluiting van ligfietsen in allerlei soorten ongedaan te maken.

Wij hopen dus dat u op uw beslissing terugkomt en niet langer een groep enthousiaste en ervaren fietsers discrimineert, die de uitstraling van het evenement diverser, mogelijk ludieker en in ieder geval aantrekkelijker kunnen maken. Voor een constructieve beraadslaging over operationele details om dit organisatorisch goed vorm te geven, zijn we beschikbaar.

Graag vernemen wij uw reactie binnen een termijn van 14 dagen.


Met vriendelijke groet,


Het bestuur van de NVHPV
--------------------------------------------------------------
Wed, 7 May 2014 09:40:31 +0200

Geachte Mevr. Van Dillen,Hierbij mijn reactie op uw brief van zeventien april jongsleden.


Op 26 februari is er een testdag geweest waaraan, op mijn uitnodiging, door bestuurders van velomobielen en ligfietsen is deelgenomen. In de aanloop naar de testdag heb ik aangegeven dat op basis van deze testdag besloten zou kunnen worden om ligfietsers en velomobielen een eigen categorie te geven tijdens de 24uurs race van Cycling Zandvoort.

De testdag is goed verlopen. Er is op een leuke manier contact geweest tussen alle bestuurders van de verschillende soorten fietsen. Er is goed gekeken naar de aantallen en soorten fietsen in de baan. Op de testdag zijn geen gevaarlijke situaties waargenomen tussen de verschillende soorten fietsen.

Tijdens de evaluatie van de testmiddag zijn we tot de conclusie gekomen, waarbij we onze groeidoelstellingen zwaar hebben laten meewegen, dat er heel andere situaties zouden kunnen ontstaan wanneer een veel groter aantal mensen op de baan aanwezig zou zijn. Met name de Velomobielen nemen veel meer ruimte op de baan in, zijn minder wendbaar en gaan veel harder dan andere fietsers. Wanneer er grote pelotons ontstaan, wat tijdens wedstrijden het geval is, zien wij veel eerder gevaarlijke situaties ontstaan. Wij willen niemand zomaar uitsluiten. Als organisator zijn wij verantwoordelijk voor alles wat er op het evenement gebeurt en daarom nemen wij alleen beslissingen waar wij volledig achter staan. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Een wedstrijd met grote aantallen racefietsers en ligfietsers door elkaar heen op een baan beschouwen wij niet als veilig. Daarom kiezen wij ervoor om naast de huidige categorieën geen categorie voor ligfietsen en/of Velomobielen toe te voegen aan de 24uurs wedstrijd.


Ik ga er vanuit u en de NVHPV hiermee afdoende en definitief te hebben geïnformeerd.


Met vriendelijk groeten,Coen Schild

Reacties

hannekehovens op vr 16 mei 2014 om 13:28

Ik wacht met smart op een grote valpartij binnen een peloton bukkers :D En dat vooral omdat dat nog wel eens wil voorkomen, vooral bij onervaren rijders.. Gelukkig nog nooit een grote valpartij meegemaakt tijdens CV :)

G op vr 16 mei 2014 om 14:56

cycling zandvoort neemt haar verantwoordelijkheid: "Als organisator zijn wij verantwoordelijk voor alles wat er op het evenement gebeurt..."

Terwijl ik tegelijkertijd zelden zo'n schunnig reglement heb gelezen als die van cycling zandvoort, zover het (poging tot) afschuiven van verantwoordelijkheid betreft.

nb er zijn ongeveer 100 deelnemers/ploegen, dat is 1 per 43 meter op een baan van 10-12 meter breed. Dus aan ambitieuze groeidoelstellingen geen gebrek. (Een valpartij binnen het peloton ligt ook niet erg voor de hand.)

nvanderwal op za 17 mei 2014 om 08:27

Zandvoort geeft de voorkeur aan een archaïsche manier van voortbewegen. Op zich is te snappen dat ze een mengeling gevaarlijk vinden. Ligfietsen en velomobielen zijn nu eenmaal sneller dan wielrenfietsen en uit ligfietservaring weet je, dat wielrenners een schrik-reactie kunnen hebben als iets -zonder motorherrie- hen voorbij komt. Het is geen goede promotie als blijkt dat een moderne vorm van fiets sneller gaat, geen rug, pols of prostaatklachten geeft en dat het prettig voortbewegen is. Zandvoort is een commercieel circuit en bij dit soort commercie is het belang aandacht te focussen op zaken die bewezen hebben te voldoen. Dat maakt het belang conservatief. De argumenten die ik lees zie ik dan ook als dat ligfietsen/velomobielen een bedreiging zijn voor het gangbare bukfietsconcept.

Peter238 op zo 18 mei 2014 om 10:07

Naar mijn bescheiden mening getuigt het uitsluiten van ligfietsen en velomobielen van een bekrompenheid van formaat bij de organisatie. Allicht baseren zij zich op de UCI-regels waar ligfietsen ook uitgesloten worden omdat men anders moet toegeven dat dit type van fiets een merkelijk beter concept is dan de huidig maatschappelijk aanvaarde standaard van de bukfiets in al zijn varianten. Hoogtijd dat men zijn conservatieve koers laat varen en de zaken eens gaat bekijken met een open geest.

lighans op zo 18 mei 2014 om 11:39

Goh, mag je eigenlijk wel deelnemen met een bakfiets? Of een pedelec?

Ik stel onze bakfiets met ebike aandrijving beschikbaar voor de race. ;)
En speciaal voor die dag wil ik ook nog wel op zoek gaan om de belemmering in snelheid er af te halen, want die is toch niet illegaal op een privé terrein.

En daarmee heb je een deelnemer die niet alleen gevaarlijk is omdat remmen en gewicht niet toereikend zijn voor de snelheid, maar ook nog eens minstens zo breed is als een velomobiel.

wfvn op zo 18 mei 2014 om 19:45

In het reglement van de Elfstedentocht zie ik toch echt nog staan dat met ingang van de Elfstedentocht 2013 geen velomobielen meer zijn toegestaan. Dat reglement is nu nog steeds te lezen op de website.

Heb ik iets gemist of staat er in het bericht hierboven iets geschreven wat niet klopt?

G op ma 19 mei 2014 om 09:16

Dat is inderdaad apart. Op de elfstedenpagina is ergens het reglement te vinden met de uitsluitclausule. De download van dit reglement wijkt hier van af. Wat er precies niet klopt is dus de vraag.

De tactische route is uiteraard om deze clausule niet te handhaven maar velomobielen geen toestemming te geven. Deze route is sinds heugenis gewoon begaanbaar.

ymte op ma 19 mei 2014 om 12:59

Dag Marjolein,

Het blad Fiets heeft ooit besloten zich te beperken tot racefietsen en mountainbikes. Niet omdat andere fietsen niet interessant zouden zijn voor de lezers maar puur om het blad financieel gezond te houden, ze moeten het hebben van samenwerking met fietsproducenten en adverteerders. De ligfietsindustrie heeft niet zoveel mogelijkheden voor grootschalige sponsoring, misschien passen ligfietsen om die reden ook gewoon niet zo goed in de "groeistategie" en het "verdienmodel" van de organisatie in Zandvoort.

Verder is het voor wielrenners en de handel hier omheen niet zo leuk als prestaties van wielrenners verbleken bij die van de ligfietsen, het is ook een andere tak van sport, gun ieder zijn eigen feestje zou ik zeggen, wij hebben ons feestje met Cycle Vision.

Groeten, Ymte

frank1 op ma 19 mei 2014 om 19:37

veiligheid is nogal een stomme reden
zeker als ze wel wielrenners toelaten
die staan niet echt bekend om hun manieren en verkeersveiligheid....

gr frank

fonsvanmeel op di 20 mei 2014 om 08:32

We hebben niet alleen Cycle Vision!! Een mooie zomercompetitie is er voor ons geregeld. Waar ieder lid gratis aan mag deelnemen een van harte welkom is. Maak je toch niet druk om iets wat niet kan, maar geniet van wat wel kan. Opkomst afgelopen zomercompetitie 10 á 11 personen. Dat kan toch veel beter.

Groeten Mia Rekkers

hannekehovens op ma 26 mei 2014 om 08:09

Even mijn eerste reactie iets nuanceren.. Ik blijf het wel vreemd vinden dat ligfietsers wegens gevaar niet mee mogen doen. dit terwijl de meeste ongevallen zich voordoen onder racefietsers en Ebikers. Dit evenement zou zelfs een ideale plek zijn om andere fietsers te latten wennen aan het fenomeen Ligfiets.. (want oh oh oh wat zijn we eng... ) Jammer dat ze deze kans laten liggen en met dit besluit niet alleen de snelle velomobielen maar ook een niet zo snelle recreatieve rijders op 2 of 3 wielige open ligfietsen uitsluiten. Echt een gemiste kans.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.