Schwalbe Tryker

Gepubliceerd op

De Schwalbe Tryker is niet helemaal geworden wat ervan gehoopt werd. Maar is het toch wat?

Bij Wim S. werd, enkele jaren geleden, gehoopt op een echte velomobiel- of trikeband (vandaar waarschijnlijk de naam: Tryker), met een radiaal i.p.v. een diagonaal band. Dat is niet helemaal uitgekomen.

Op BROL vergelijkt Bryan Ball de Schwalbe Tryker met de Schwalbe Marathon Racer op een Catrike Road uit 2013.
Doordat de Tryker een wat meer 'vierkanter profiel' (in plaats van een min of meer zuiver cilindrisch) heeft, geeft dit in bochten meer rubber op de weg geeft, zeker bij fietsen met camber op de voorwielen. Desondanks weegt de Tryker (vouwband: 320 gram), 20 gram lichter dan de Marathon Racer (draadband: 340 gram).
De Tryker banden blinken echt uit bij bochten. Het voelt aan of ze, bij hoge snelheid en in de scherpe bochten, aan de weg kleven. Ook als de weg vochtig is.
Op gravel of grind waren trillingen, in hogere frequenties, duidelijk hoorbaar. Toch valt het op dat de Trykers over het algemeen stiller zijn (dan de Marathon Racers).
Eén nadeel is dat de Tryker maar een beperkt assortiment heeft, 20" (40-406).

Conclusie:
Anders dan de beperkte maten, is er echt niet veel om over te klagen. De Tryker is lichter dan haar meest voorkomende concurrent, lekbestendiger, een beetje sneller, en is ook beter bij de meeste wegcondities. Bovendien zijn de Trykers niet eens bijzonder duur.

Opmerking: Ice plaatst de Tryker standaard op hun trikes.

Ander bronnen:
Met de fiets onderweg; deel 1 en deel 2 (met de Vredestein Perfect Moiree)
Wim S.

Reacties

bastiaan op wo 06 nov 2013 om 15:25

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de rolweerstand vergeleken met andere banden. Ik heb daar eigenlijk vooral niet zulke goede verhalen over gehoord.

Zie ook de ervaringen over de Tryker in het accessoireoverzicht:
http://www.ligfiets.net/product/accessory/580/406-40-20-40-mm-tryker.html

twilwel op wo 06 nov 2013 om 18:54

Mag ik even waarschuwen dat de Tryker naar mijn ervaring maar een matige grip heeft bij nat wegdek. Voor de rest is het best een aardige band, gaat heel lang mee, heel goed lekbestendig en niet zo stug en lastig om te leggen als veel andere lekbestendige banden.

johanvbenthem op di 12 nov 2013 om 08:16

Is deze band ook al vouw band verkrijgbaar

twilwel op ma 18 nov 2013 om 19:35

Johan, deze band is zelfs uitsluitend als vouwband leverbaar :-)

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.