15e EK Rowingbike

Gepubliceerd op Tue, 17 Sep 2013 16:58:26 +0200

Zaterdag 14 september was het zover. Op het werkeiland Neeltje Jans werd de 15e editie van het Europees Kampioenschap Roeifietsen gereden. Er deden 63 deelnemers uit 6 landen, namelijk België, Tsjechië, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Nederland mee aan deze kampioenschappen.

De kampioenschappen bestaan uit een criterium van 14 kilometer, een sprint van 200 meter, een tijdrit van 1 uur en een rally van 80 km. De wedstrijden zijn verdeeld over twee dagen. Naast de wedstrijdklasse was er ook een tourklasse waarin zaterdag een mooie rit van langs de oevers van de Oosterschelde werd gereden. De tourklasse telde een kleine 20 deelnemers.

De eerste wedstrijddag begon winderig en nat. Tijdens het criterium wordt altijd zeer hard gereden. De 60 km/h wordt door de snelste roetsers aangetikt. Het wedstrijdveld werd al snel aan flarden gereden door de drie koplopers, Menno van Blitterswijk, Vincent Bouquet (B) en Ymte Sijbrandij.
Deze beslisten uiteindelijk de strijd waarbij van Blitterswijk aan het langste eind trok. De nog maar 16 jaar oude nieuwkomer Simon van Dorp reed zeer sterk vanuit het achterveld langs het achtervolgende groepje en haalde hiermee een zeer knappe vierde plaats. Hij heeft bij de prijsuitreiking een extra prijs voor aanstormend talent in de wacht gesleept; zeer verdiend!

Na het criterium moest worden gevochten om de 8 startplaatsen voor de sprint finales van zondag. Tot het laatst toe werd er strijd geleverd om een kwalificatie.

Na de sprintkwalificatie de tijdrit. Bij dit onderdeel gaat het erom, om in 1 uur zoveel mogelijk kilometers over Neeltje Jans af te leggen. Door de aanwakkerende wind beloofde dit een zwaar onderdeel te worden. De deelnemers moeten dit onderdeel individueel afleggen. De tijdrit werd gewonnen door Ymte Sijbrandij. Van Blitterswijk kreeg te kampen met een verwoestende hongerklop en reikte niet verder dan een zevende plaats. Door deze uitslag lag de strijd nog helemaal open. Dit beloofde een spannende strijd voor zondag.


De volgende dag begon met een 80 km rally door het Zeeuwse landschap. De wedstrijd startte vanaf het Roompot villapark de Banjaard en ging over de Oosterscheldekering, Schouwen-Duiveland naar de vuurtoren van Ouddorp waar het keerpunt is van de rally. De wedstrijdrijders en tourrijders, die dezelfde route volgde als de wedstrijdrijders, starten samen vanachter de motor. Iets wat altijd een mooi schouwspel oplevert. Na het startschot vertrekken de wedstrijdrijders in een enorm hoog tempo. Daardoor ontstaan er groepjes rijders die elkaar en de elementen bevechten. De twee favorieten voor de eindzege, Van Blitterswijk en Bouquet, bleven elkaar goed in de gaten houden. De rally werd uiteindelijk gewonnen door de sterk rijdende Sijbrandij, Van Blitterswijk werd tweede en Bouquet derde. De uitvinder/bouwer van de roeifiets en organisator van het evenement, Derk Thijs, reed sterk in de kopgroep mee en haalde een mooie vijfde plaats.

Toen na de rally de sprintfinale gehouden werd lag de strijd nog altijd open. De plaatsen 1, 2 en 3 waren nog steeds voor vier man bereikbaar, in iedere denkbare volgorde; de spanning trilde in de lucht. In de verschillende trials die de finalisten gegund waren, verdrongen de elkaar bekampende roeifietsers steeds weer van een moeizaam bevochten plaats. Uiteindelijk zegevierde Van Blitterswijk in een rechtstreeks duel met Martijn Rempt; een terechte en duidelijke overwinnaar die met 48.9 km/h uur, tegen de straffe wind in, de anderen het nakijken gaf.

Hierdoor behaalde van Blitterswijk de eerste plaats in het eindklassement, Bouquet werd tweede en Sijbrandij haalde de derde plaats.
Bij de dames was de eerste plaats voor Beb Thijs, de Tsjechische Sarka Malakova werd tweede, Lise Floris werd derde.

Dat het roeifietsen een mooie sport is voor iedereen blijkt wel uit het deelnemersveld: een oudste deelnemer Theo Homan sr. van 79 jaar, de jongste Jannes Matthee, 11 jaar, enkele deelnemers met beperking aan een van de benen. Allemaal streden ze mee; voor ieder is een plaats.
De mensen die de strijd alleen met zichzelf en de elementen willen aangaan maakten twee prachtige tourtochten onder de Zeeuwse hemel. Het zwerk bezaaid met de mooiste wattenwolken van helder wit tot dreigend zwart, af en toe een geselende regen op je lijf, wisselende winden om je hoofd, klare vergezichten, en een lekkere Zeeuwse Bolus tijdens de koffiestop, … het waren twee mooie dagen.

Dit was het 15e Europees Kampioenschap op rij. De organisatie heeft te kennen gegeven dat dit het laatste kampioenschap is met dit organisatieteam. Jammer.

Neeltje Jans, Zeeland, Nederland,
Maas Maarten Zeeman & Wim Thijs


Sponsors EK roeifietsen 2013: roompot, Rowingbike, Pulse Audio & Video, Volmer, Paree.

Kopfoto van Sander Davidse uit 2012 (uitsnede)

Reacties

pietandringa op Wed, 18 Sep 2013 12:03:10 +0200

Benieuwd of er al plannen zijn voor een vervolg, bijvoorbeeld in combinatie met het WK roeien 2014 in Amsterdam. Dit is eerder gesuggereerd op de site rowingbike.com

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst log in of register.