Elfstedentocht fietsen. Voor wie eigenlijk?

Gepubliceerd op

Al heel lang is de Elfstedenfietstocht een van de meest populaire fietstoertochten van Nederland. Vele duizenden melden zich aan, meer nog dan hoeveel er elk jaar mee kunnen doen. Zo'n groot evenement vraagt natuurlijk een degelijke en betrouwbare organisatie, die er - mede dankzij van inzet van heel veel lokale support - ook elke keer weer is.

Ook heel wat ligfietsers hebben de Elfstedentocht al eens gereden of hebben deze nog op hun to-do lijstje staan. Een deel van de ligfietsers deed dat met een velomobiel.

Deed.

Doet of doen lijkt niet meer mogelijk, nu het bestuur van de stichting die de Elfstedentocht organiseert, besloten heeft om het gebruik van velomobielen te verbieden. Dit natuurlijk tot teleurstelling bij die fietsers die geen andere fiets willen of kunnen gebruiken om aan deze tocht mee te doen.

Nu heeft de stichting als zelfstandig orgaan, met ruimschoots meer belangstellenden om mee te fietsen dan plaats tijdens de tocht, de mogelijkheid om zo'n besluit te nemen.

Het is niet verrassend dat verschillende leden bij het NVHPV bestuur hun zorgen hebben geuit. En het mag duidelijk zijn, deze vorm van willekeur baart ons ook grote zorgen. Immers, vandaag de velomobiel, morgen de open ligfiets, overmorgen de..... vul maar in welk type fiets kennelijk niet meer welkom is. We hebben ons hoofd gebroken over de vraag wat hiermee te doen. Er zijn eigenlijk geen mogelijkheden om af te dwingen dat mensen echt de fiets naar hun eigen keuze kunnen gebruiken. Maar het daar maar bij laten is ook niet goed. Daarom hebben we als bestuur een brief gestuurd. We wachten de reactie van het Elfsteden-fietstocht bestuur af, hoewel we geen hooggespannen verwachtingen hebben.

Jullie worden op de hoogte gehouden.

Dit bericht is ook verschenen als weblog van de voorzitter

Reacties

G op zo 16 dec 2012 om 23:18

Goede zaak dat de NVHPV een alleszins redelijke reactie geeft richting 11steden, chapeau.

Nuance: deelname met (o.a.) VM's was altijd al niet toegestaan, maar er is altijd op verzoek toestemming gegeven wel deel te nemen. Een gedoogconstructie. Het bestuur van de 11steden had zich een hoop gedonder kunnen besparen als ze met minder poeha en in stilte waren gestopt met gedogen. Nu krijgen ze (terecht) de schijnwerpers op zich gericht (evenals VM's).

NoStress op ma 17 dec 2012 om 07:56

Heel leuk zo'n reactie van de NVHPV, maar mosterd na de maaltijd.
Er was spraken van een gedoging met de vorige voorzitter van de Elfstedentocht. Bij het wisselen van de wacht is deze afspraak/toezegging niet overgenomen door de nieuwe voorzitter.
Het standpunt is ingenomen en de uitspraak ligt vast. Geen Velomobielen meer. Niet met name genoemd maar met een beetje aparte omschrijving uitgesloten.
Het gaat ook niet om gevaarlijk gedrag, maar vermeend gevaarlijk gedrag gemeld via klachten van andere snelle(?) toerfietsers.
Die kunnen de beschuldigende vinger beter bedekken. Doorgang blokkeren voor inhalende deelnemers (velomobielen) is volgens mij intolerant en laakbaar gedrag. Zij vervolgen hun weg alsnog over de hoofdrijbaan, wat overigens wettelijk hun goed recht is. Deze actie zette kwaad bloed wat tot de klacht bij het bestuur leide.

Ach, het hoofdstuk is allang afgesloten.
De 'daders' hebben geen rancune en doen volgend jaar gewoon mee met een 'normale' fiets. Ze houden de eer aan zichzelf. Hij zoekt ook geen ruzie met het nieuwe bestuur en wil de tocht der tochten gewoon blijven fietsen.

Het bestuur heeft zichzelf inmiddels mooi te kijk gezet middels alle negatieve aandacht die deze stellingname heeft gegenereerd in de ligfietswereld.
Het eerste wat sneuvelt in zo'n conflict is meestal respect voor elkaar. Er zijn daarom geen winnaars in deze strijd.
Erg jammer allemaal en betreurenswaardig.

marcel82 op ma 17 dec 2012 om 09:58

misschien een velomobielen -Elfstedentocht organiseren? met enkel vm s?

Ligfietsger op di 18 dec 2012 om 07:56

Ik haak even in op de reactie van Marcel Beekmans :

Ik ben het er niet mee eens dat er dan "misschien een velomobielen -Elfstedentocht organiseren? met enkel vm s?"

Ik vind namelijk dat er (onder de auspiciën van de NVHPV) al meer dan voldoende VM-ONLY activiteiten worden georganiseerd.

Prima als de vereniging zoiets zou oppikken, maar dan wel voor alle ligfietsers, handbikers, roeifietsers, trikers, vm's .....

Ennuh die elfsteden hoeven wat mij betreft ook niet in Friesland te liggen hoor, rondje Hart van Nederland is misschien nog wel veel beter !

nvanderwal op di 18 dec 2012 om 09:45

En dan haak ik weer in op de reactie van Gerald:
Een rondje IJsselmeer (Amsterdam - Amsterdam?) vind ik meer iets wat bij velomobielen past. Kan daar een tocht voor georganiseerd worden? En dan tijdig een datum prikken zodat je vooraf tijd hebt om wat gewenning aan de afstand op te doen.

Ik geloof dat de 11 stedentocht 220 km is. Dat is met een velomobiel nog redelijk makkelijk te doen. Een rondje IJsselmeer schat ik op 350km. Dit kan ook binnen een dag maar is dan wel een uitdaging.

sanderbosse op di 18 dec 2012 om 09:53

@ Niels...ik ben voor...

Wanneer???

Gr Sander-mag t ietsjes meer zijn....-Bosse

nvanderwal op di 18 dec 2012 om 10:51

Tja, dit wordt wat uitgebreid :-)
Ik kan het niet organiseren, maar ik wil wel meedenken en doen.
Qua datum dacht ik een zondag na de zomer, (en dus ook na de zomervakantie)of tegelijk met de 11 stedentocht. (en de 11 velomobielentocht is dan een leuke grap)
Ik dacht een kaart in google maps te maken, met daarop een aantal verzamelpunten en vertrektijden er op. En je kan er ook pleisterplaatsen op kwijt, dus de plek voor koffie of voedsel kun je vooraf plannen. De route tussen Utrecht en Purmerend maak ik wel; het is lange tijd mijn woon-werk route geweest, en vaak met een velomobiel.

En Sander, leuk dat je het gelijk ziet zitten, en als je iets meer wilt: je mag 2 keer rond :-)

G op di 18 dec 2012 om 19:28

@Ligfietsger welke activiteiten onder de vlag van de NVHPV heb je het over? Dit jaar had de primeur van het seminar, ik vermoed dat op de ALV nog wel gesproken zal worden over een eventueel vervolg hiervan.

Verder kan ik niets bedenken.

Jan-van-Steeg op vr 21 dec 2012 om 12:18

Organiseren hoeft helemaal niet. Voor diegene die op zoek zijn naar een lange afstanduitdaging kijk eens op de brevetten kalender: http://www.mrpbp.nl/pagina10.html

zelfs een rondjes ijsselmeer staat er tussen. GPS route en rustmomenten op leuke plekken(stempelposten) is zelfs aan gedacht.

MarkPerquin op ma 31 dec 2012 om 21:34

Vreemd in dit soort gevallen vindt ik altijd dat de gevaren belicht
blijven en er niet wordt gedacht aan een pasklare oplossing. Ik heb
altijd geleerd als je wat te zeuren hebt of opmerkingen hebt over wat
er niet kan dat je dan wel met een oplossing moet komen hoe het wel
zou kunnen. En dus hoe zou je dit negatieve gezever voor kunnen zijn?
Juist ja door de Velomobielen gewoon an mass een half uur eerder te
laten starten dan de bukkers. Maar goed improviseren en nadenken hoe
je tot goede oplossingen kunt komen ipv alleen af te keuren en niet
toe te staan blijkt in het algemeen nog steeds een moeilijke taak.
Nederland is nu eenmaal een landje van uitsluiting regeltjes examens
en testjes geworden een beetje een soort kleinburgerlijk zeur landje.
p.s. hebben zich er trouwens ongelukken voorgedaan bij voorgaande rondes? Cijfers statistieken en ziekenhuisfoto's zijn welkom.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.