Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Audio en verlichting in velomobiel, fietsverlichting anders, veiliger rijden, fietserairbag, sneeuw, 160 velomobielen in Frankrijk, high trike, krappe bocht

Audio en verlichting in velomobiel

Mux vindt zijn in april op de kop getikte Alleweder niet bij de tijd is.
Allereerst wordt de audio aangepakt. En nee hoor, er wordt geen koptelefoon gebruikt! Het wordt een oorverdovende boemvelomobiel, met een heuse audio-installatie met een basluidsprekerbox. Aangezien ook de velomobiel zelf, ongewenst, lawaai maakt, wordt hij beplakt met noppenschuim en PU-schuim.
Ook de verlichting met 1 Watt is van de 'vorige eeuw': 20 Watt, dat geeft tenminste licht. Johan ontwerpt de aansturing van de LED's zelf.
In deel 2 kan je zien waar dit toe geleid heeft. Met de standaard accu's kom je in het donker niet ver voordat de verlichting vanzelf uitgaat en de audio stil wordt. Dus wordt er wat, 15, gerecyclede cellen gebruikt met een totaal vermogen van 152 Wattuur (Wh), goed voor ruim zes uur op vol vermogen.
Alles klaar? Natuurlijk niet!
De tip komt van Emile.

Fietsverlichting anders

Zo saai, een lamp voor, een lamp achter. Dat het ook anders kan, laat Revolight zien: verlichting in de voor- en achterband. Let ook eens op het effect als de fiets afremt of stilstaat.
Of het zicht naar voren genoeg is, moet de praktijk maar uitwijzen.
Deze tip komt weer van Hans.

Veiliger rijden

Koen heeft een lijst samengesteld over de diverse veiligheidsaspecten van ligfietsen.
Gevonden bij de Gentse Liggers.

Fietserairbag

In de verscheidene media is de afgelopen week melding gemaakt van het prototype van de fietserairbag. Nou niet die airbag die als een kraag zit en zich opblaast als een helm, maar in de motorkap van de auto is aangebracht.
Een goed streven! Deze oplossing is alleen meer geschikt voor de 'gewone fietser' (met een hoog zwaartepunt), dan voor de ligfietser.

Sneeuw

Hier is het, gelukkig, nog niet zover, maar in Amerika is de eerste sneeuw al gevallen, en zie je in het filmpje de gele Quest langzaam wit worden. Het psychedelische effect komt door de motsneeuw op de lens.

160 velomobielen in Frankrijk

Afgelopen jaar was er de aanname dat er zeker 100 velomobielen in Frankrijk rondreden. De huidige stand staat op 160. Mooi dat je ook kunt zien welke velomobielen daar favoriet zijn. Nummer één slaan we even over. De Alleweder staat op 2! Dan volgt de Leitra en Waw. Op één staat: ach, kijk zelf maar (daar is geen kennis van het Frans voor nodig).

High trike

Op Facebook verschenen een foto's van wat op het eerste gezicht een hoge en wel erg smalle trike. De maker is Noomad Bike (dubbel o!) uit Spanje. Er staan ook een aantal filmpjes op hun Facebook pagina, waaruit blijkt dat het een kanteltrike is.
Vervolgens blijkt het een kit te zijn die van een 'gewone ligfiets' een trike-achtige fiets maakt. De indicatieve prijs van de kit op het getoonde model is € 120. Echter de prijslijst op hun site vermeld prijzen van € 450 tot € 800.
De kit is niet alleen geschikt voor ligfietsen. Niet onbelangrijk, er kan ook bagage op vervoerd worden.
Bijzonder, bijzonder!

Krappe bocht

Reacties

MaartenSneep op vr 09 nov 2012 om 14:07

Jammer dat er geen datum bij de veiligheidstips staat. Halogeenlampen?

HansJ. op za 10 nov 2012 om 07:54

Aangezien de REVOlights aan de prijzige kant zijn ($220), hier instructies voor de knutselaar:
link

HansJ. op za 10 nov 2012 om 13:30

Zover ik op de filmpjes kan zien, ziet de Noomad er slim uit.
Hij is wendbaar en heeft een erg simpele montage (rem d'r af, voorwiel eruit, noomad er in, rem monteren, klaar) maar heeft volgens mij ook wel een paar puntjes van aandacht, zoals de rechtuit-stabiliteit. Op één van de filmpjes wordt er nl flink gezwabberd op het fietspad dus misschien is er een technische oplossing om het kantelen ietsjes te dempen.
Ook de aero-dynamica ziet er niet optimaal uit maar dat is volgens mij wel te verbeteren door een iets kleiner achter- dan voorwiel te monteren, wat, denk ik, goed mogelijk is aangezien de noomad leverbaar is voor 26".
En om je kind als bumper te gebruiken, zoals bij de buk-versie, zie ik niet zo zitten. Ook rept de site niet over de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Toch vind ik het een leuk ding en het is dat ik n trike heb. Maar had er een tweewielligger in de schuur gestaan dan denk ik dat dit leuk hebbeding voor de fun en de afwisseling was geweest.

ssj3gohan op ma 12 nov 2012 om 13:14

Ondanks de comic sans een uitstekende samenvatting van nuttige veiligheidstips. Chapeau!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.