Blijdschap en balen

Gepubliceerd op

De een na laatste race-avond leek wel een thriller. Het weer was erg onzeker. Bij de start leek het hard te waaien. Het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) besloot daarom om Sebastiaan Bowier niet te laten starten. Rijden met niet legal wind zou zonde van de energie zijn. Bij de catch area bleef het nog even waaien, maar bij de timing werd het ineens gunstig. En dat was te merken aan de tijden. Er is hard gereden op de SR305 bij Battle Mountain. Hét wereldrecord is niet verbroken, wel veel persoonlijke records én opnieuw het trike en tandem record.

De aanloop naar de race liep voor het HPT voorspoedig. Zo soepel was het deze week eigenlijk niet gegaan. De fietsers stonden op tijd bij de start, de fiets was er op tijd. Alles klopte gewoon. Pas op het allerlaatste moment werd besloten Sebastiaan te sparen. Maar goed ook, want de wind was onvoorspelbaar toen. Bij Jan Bos liep alles gesmeerd. De wind was gunstig, een beetje van achteren. Als een speer ging Jan Bos er vandoor. Gelijk na het openmaken van de VeloX2 ging de duim dan ook omhoog. Het was goed gegaan.

Hoe goed, bleek even later. Jan had met legal wind 126,5 km/h gereden. Niet alleen een persoonlijk record, hij is nu ook de derde snelste man in de wereld. En dat voor iemand die nog geen jaar op de ligfiets zit. Het liefst zou Jan nog een week willen blijven omdat het steeds beter gaat.

Een bittere pil was er voor Jan-Marcel van Dijken in de Cygnus Beta. Hij had een voortreffelijke race gereden. Helemaal uitgeput, maar tegelijk helemaal opgewonden klom hij uit de fiets. Op de SRM had hij 127 km/h zien staan. Werkelijk een topprestatie. Helaas voor Cygnus was er een storing bij de tijdmeting, zodat zijn snelheid niet officieel gemeten is. Het is een enorme teleurstelling, en dat is dan zacht uitgedrukt. Ook het HPT voelde zich daarover rot. Weliswaar is Jan nu officieel sneller dan Jan-Marcel, je wilt toch liever winnen op snelheid. Niet door een technische fout.

Ellen van Vugt had, net als Jan Bos, de dag van haar leven. Opnieuw wist ze haar persoonlijk record te verbreken. Vandaag ook nog eens met legal wind. Het is een topweek voor haar. Want kwam ze eerst eindelijk van de 65 mijl per uur af, nu haalde ze zelfs meer dan 70 mijl per uur. Om precies te zijn 70,27 mijl per uur, oftewel ruim 113 km/h! Het was wel even spannend, omdat de volgwagen voor haar plotseling ging afremmen. Maar het leidde niet tot problemen.

Ook de andere teams waren erg blij met de race-avond. Opnieuw werd het record met de tandem verbroken. Het staat nu op 117,61 km/h. Morgen gaan ze, met een andere combinatie, weer een poging doen. Het zou bijzonder zijn als het record opnieuw gebroken zou worden. Ook het trike record werd opnieuw scherper gezet. Gareth Hanks haalde met zijn fraaie Completely Overzealous 115,5 km/h.

Ondanks het debacle met de Cygnus was iedereen erg opgelucht. Het was toch een mooie racedag geworden. Het HPT is dolgelukkig. Als toetje was ook het bubbelbad in het hotel weer gerepareerd. Het mooie resultaat van Jan moet gevierd worden. Iedereen is eigenlijk al in extase. Nog één dag, dan is het voorbij. Record of niet, het wordt feest!

Foto's

Lezen

Reacties

hannekehovens op za 15 sep 2012 om 07:34

wat verschrikkelijk voor cygnus, rijd je een supertijd, werkt de techniek niet mee :( echt een drama zeg. hopelijk zaterdag nog een kans

en voor mensen die nog meer mooie foto's en filmpjes willen zien van Battle Mountain, ga naar:
http://www.recumbents.com/wisil/whpsc2012/pictures.htm

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.