Tegenslag bij het HPT Delft en Amsterdam op de Dekrabaan

Gepubliceerd op

Vandaag is het de tweede dag van het Human Power Team Delft en Amsterdam om een uurrecord te rijden met de VeloX2. Het team moet wat tegenslagen verwerken, maar blijft vol goede moed.

Dat studenten luie donders zijn, wordt door het Human Power Team Delft en Amsterdam ontkracht. Tot midden in de nacht is het technisch team aan het sleutelen aan de VeloX2. De fiets presteert niet zoals verwacht was, het verschil tussen de windtunnel en de praktijk zijn te groot. Er wordt hard gepuzzeld wat het kan zijn. Tegelijk worden allerlei andere kleinere en minder kleine problemen opgelost. De studdrive wordt onder handen genomen, de beschadigde sticker door de val van Wil Baselmans gisteren vakkundig weer aerodynamisch gemaakt.

Pas tegen 05:00 kruipt mijn kamergenoot Tijn zijn bed in. De wekker gaat echter vroeg, want in de ochtend kan een recordpoging worden gedaan. Gisteravond is besloten dat Wil Baselmans nu een poging mag wagen. Hoe moe het team ook is na zo’n zware dag, vol goede moed en zin gaan de studenten weer op weg naar de Dekrabaan. Het opzetten van de ‘werkplaats’ en de tent voor de fietser gaat vloeiend.

Ellen van Vugt is dan al begonnen met haar recordpoging in de VeloXs. De krassen staan nog op de zijkant, ook zij was gisteren gevallen na een lekke band. Terwijl Ellen strak haar rondes rijdt, wordt bij het HPT alles in gereedheid gebracht. De laatste controles, de laatste aanpassingen en dan is het moment dat Wil Baselmans bijna mag beginnen. Ellen heeft ongeveer 70 km in de VeloXs afgelegd, te weinig voor een record.

De tijd voor HPT is krap, want alle teams moeten op tijd de baan verlaten. De druk is hoog, als dan ook nog het scherm in de VeloX2 ineens uitvalt is niet goed voor de rust. Op het allerlaatste moment wordt Wil weer goed op de baan gezet. Hij is nog niet echt klaar, maar moet wel starten wil er nog een uurrecord gehaald kunnen worden. Gelijk bij de start gaat het mis. De fiets staat te scheef en Wil rijdt richting het gras. Bij het terugrijden valt opnieuw de monitor uit. Het is voorbij. Wil stapt uit en de teleurstelling is op ieders gezicht af te lezen. De sfeer was zo goed en het was een mooie beloning voor het keiharde werk geweest als er nu een mooie afstand was gereden.

Gelijk wordt er weer overlegd, en iedereen wordt weer opgepept. Terug bij het pension gaat iedereen gelijk weer aan de gang. Plannen voor de avond zijn gemaakt, tijd om fiets en renners weer voor te bereiden. “Er gaat vanavond hard gereden worden,” zegt Jan Bos optimistisch. Gedurende de middag komt de sfeer weer helemaal terug in de groep. Het tekent het team. Het technisch team puzzelt op de monitor. Er wordt een soldeerbout geleend bij de buurman en even later wordt besloten om de monitor uit de VeloX1 over te zetten. Tijd om naar de baan te gaan.

Helaas begint het te regenen. Daniel Fenn besluit wel het uur te rijden, de andere teams blijven wachten tot het wellicht droger wordt. De tenten van HPT komen goed van pas. Fransesco Russo probeert de studdrive en is niet overtuigd. Even later zit hij in de VeloX2. Het is wachten, wachten, wachten. Van de proefrondes komt niet terecht en aan het begin van de avond keert het team onverrichter zaken terug. Projectleider Paul Denissen blijft nog even achter bij de baan en komt terug met goed nieuws. In tegenstelling tot eerdere berichten kan maandagavond alsnog een uurrecordpoging gedaan worden. De eer is aan Wil Baselmans, Alwin Visker is weer naar huis gegaan.

In de avond neemt de spanning toe, niet vanwege het fietsen. De hele ploeg hangt voor de televisie voor de finale van het EK voetbal. Een goede ontspanning na dagen hard werken.

Of Wil het record gaat rijden, moeten we via Twitter horen. Ik reis op maandag weer terug naar Nederland. De volgende pogingen zijn eind juli. Wordt vervolgd!

Meer foto's van de tweede recordpoging.

Reacties

jaapandre op ma 02 jul 2012 om 08:47

Daniel Fenn had natuurlijk ook aardig wat regenervaring opgedaan op Cyclevision ;-)

NoStress op ma 02 jul 2012 om 12:26

Als het goed is gaat Wil Baselmans om 18:00 uur een poging wagen. Het weer is goed daar.

@HPVDelft Het weer ziet er goed uit, rond de 25 graden C en wolken. Wel wat wind maar dat is niet zo erg:->

De rijder is (als het werkt) live te volgen via telemetrie.
http://www.hptdelft.nl/en/index.php?option=com_content&view=article&id=383

lighans op ma 02 jul 2012 om 20:32

MaartenSneep op ma 02 jul 2012 om 20:33

Geen record. HPTDelft meldt op twitter:
Problemen met de fiets helaas, Wil is bij kennis. #velox2 is wel beschadigd...
Binnenkort schijnt meer informatie te volgen.

jack op di 03 jul 2012 om 03:06

@jaap-andre, ja de baan van Midland werd door sommige rijders al "de wasmachine" genoemd, continu rondjes draaien in het water... Steeds zoeken naar grip en het maximum wat je met een fiets in die omstandigheden kunt rijden. Technisch was het interessant en voor bezoekers ook, want die konden nu toch echt de wedstrijd goed volgen. Dit in tegenstelling tot andere wedstrijdbanen waar je gewoon af en toe een fietser voorbij zag komen, de ene sneller dan de andere maar onduidelijk bleef wie de kanshebbers waren en welke strijd er onderling werd geleverd. Het is nog steeds zeer mooi dat er bij het ongelooflijk drukke wedstrijdschema 0 ongelukjes zijn gebeurd en dat de wedstrijden superspannend waren.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.