VeloX2 recordpoging op Dekra baan

Gepubliceerd op

Het wordt spannend! De nieuwe VeloX2 is in Duitsland om een aanval op het werelduurrecord te doen.

Op twitter zijn vele tweets met #DEKRA gezet. Uiteraard kun je ook @hptdelft volgen voor het nieuws.

Onze verslaggever ter plaatse schreef over de pogingen tot nu:
Voor een week is Pension Matze in het Duitse Senftenberg het rennerskwartier van het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT). Met vijftien man, vier fietsers en elf teamleden, is HPT in Duitsland om een poging te wagen om het uurrecord te fietsen met de VeloX2. Het is gelijk ook een goede training voor de recordpoging in september in Battle Mountain, waar Sebastiaan Bowier en Jan Bos gaan proberen harder dan 133 km/h te fietsen.
Het team werkt geolied. Uiteraard gaat er wel eens wat mis, maar dat hoort bij een organisatie en de studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam werken uitstekend samen. De teamprijs die ze eerder dit jaar gewonnen hebben, is geheel terecht als je ziet hoe hier gewerkt wordt. De eerste dag is de dag van de voorbereidingen en de training. ‘s Ochtends vroeg bij het ontbijt wordt de dag doorgenomen. Wie doet de boodschappen, wat hebben de fietsers nodig, wat gaan we vanavond doen? Daarna wordt gelijk doorgepakt. Blogs geschreven voor de site, eten gekookt en allerhande zaken worden geregeld.
‘s Middags is even tijd voor ontspanning aan het meer. Het is prachtig weer in Senftenberg, tegen de 30 graden Celsius. Enige afkoeling kan dus geen kwaad en het is ook goed voor het groepsgevoel. Even wat dollen en dan de avond, na een erg geslaagde pastamaaltijd, er vol en geconcentreerd aan het werk.
De Dekrabaan is vol met rijders. Niet alleen HPT wil er rijden, Fransesco Russo wil het uurrecord verbreken, Oliver Lehtonen wil een record rijden en Ellen van Vugt wil de eerste rondes rijden in de VeloXs. Alle teams begroeten elkaar hartelijk. Vriendelijkheid staat voorop. Zeker ook naar de eigenaren van de Dekrabaan, die komvormige baan ter beschikking stellen voor de recordpogingen.
Voor het HPT op weg mag gaan, wil eerst Russo de baan voor zichzelf hebben. Hij moet duidelijk even wennen aan de fiets, hij heeft er immers een jaar niet meer in gereden. Het gaat letterlijk met vallen en opstaan. Na wat start en stops volgt een snelle ronde en maakt hij de baan vrij. HPT staat te trappelen om van start te gaan. Alwin Visker is klaar in de fiets, hij zal ook de eerste zijn die het uurrecord namens het HPT gaat aanvallen. De VeloX2 houdt zijn leren pak om, zolang er geen risico gelopen hoeft te worden, wordt het ook gemeden.
Ook Ellen van Vugt rijdt haar oefenrondes en ze gaat hard en erg strak over de baan. Hans en Ellen zijn tevreden. Het team uit Delft en Amsterdam ook. Al hadden ze meer willen fietsen, de tijd is goed benut. Russo rijdt ondertussen in zijn eentje een paar snelle rondes. Met een gemiddelde van 96 km/h vliegt hij over de baan, op het rechte stuk bij de pitsstraat komt hij met ongeveer 105 km/h voorbij. De druk wordt opgevoerd. Alwin Visker wordt er niet echt heel zenuwachtig van. Hij heeft wel zin om te fietsen: “ik droom al een half jaar om rond de 100 km/h te kunnen fietsen.” Zaterdag is zijn eerste poging.

Blogs

Foto's

Reacties

NoStress op za 30 jun 2012 om 13:47

Geweldig dit te lezen!
Ik vind die teamwerking ook geweldig professioneel. Heel goed naar buiten toe. Maar vast ook van invloed op de prestaties.
Dit is sport optima forma. Beter dan al dat voetbal gepruts de laatste tijd.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.