Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Kantel Varna, stagiair kwaliteit fietshelmen gezocht, klimmen met een ligfiets, het Eerste Nijmeegse Bakfiets Treffen, ligfietsen voor bestrijding kanker, fietskoeriers, fietsen in Noord-Frankrijk, en een vliegende auto

Kantel Varna

De Varna is omgebouwd naar een kantel trike zonder de romp aan te tasten. Hierdoor staat de oude Varna schuin, zodat hij weer terug te bouwen is naar de oorspronkelijke wereldrecord tweewieler uit 1998.
Hier staat de bewegende beelden. En ouder bericht hierover staat op onze site.

Stagiair kwaliteit fietshelmen gezocht

De Fietsersbond zoekt een 'enthousiaste, kritische en meedenkende' stagiair om onderzoek te doen naar de kwaliteit van fietshelmen.

Klimmen met een ligfiets

Nog een onderzoek. Nu naar de klimkwaliteit van de ligfiets. Hadden we hier niet al aandacht aan besteed? Ja, bij het verhaal van onze Spaanse medeliggers.
Maar goed, Cruzbike eigenaren beweren dat zij de betere ligfiets hebben voor het klimmen dan andere type ligfietsen. Beweren is anders dan bewijzen. Dus…
Voor het onderzoek stelt Cruzbike Inc. $ 10.000 beschikbaar.

Eerste Nijmeegse Bakfiets Treffen

Wie eens wat anders wil zien, is er volgende week zondag 15 april een bakfietstreffen in Nijmegen. Of hier.
Wie zegt dat we, als ligfietsers, niet een brede interesse hebben?

Ligfietsen voor bestrijding kanker

Egbert Vonkeman wil op 21 juni de hele Eneco Veluweroute fietsen (265 km). Kijk op Sta Op Tegen Kanker.

Fietskoeriers

DHL Express gaat in stedelijke gebieden voor het eind van dit jaar 25 van haar bestelwagens vervangen door fietsen. Ze gaan echter niet zo ver als het Belgische bedrijf Viking gedaan heeft.

Fietsen in Noord-Frankrijk

Het land van de Ch'tis (film: Bienvenue chez les Ch'tis, van het weekend 's avonds vertonen, als het buiten te koud is, en jullie uitgepraat zijn over ligfietsen. Stom! Dat kan natuurlijk niet).
Wie nog geen plannen heeft voor 29 april, kan ook besluiten om naar Méteren (Frans-Vlaanderen) bij Bailleul - niet ver van Ieper - af te reizen. In een licht heuvelachtig landschap worden twee routes verreden, één van 45 km en een andere van 65 km. Dit is de achtste versie van deze tocht. Zie de agenda en Vélorizontal, of in het 'Nederlands'.
Informatie bij: Christophe Douilliez via zijn e-mailadres
Christophe kan redelijk goed Nederlands schrijven!

Vliegende auto

Een, toch niet zo vreemde, zijsprong. En vorige week zou dit bericht meteen als onzin afgedaan zijn!
Toch en toch heeft dit bericht enige verwantschap met de Varna. Het sprookje, dat werkelijkheid lijkt te worden, van de vliegende auto (met bewegende beelden).
Ook dit voertuig is een kantel trike!
Mocht het uiterlijk je enigzins bekend voorkomen, klopt dat. Deze 'auto' is afgeleid van een 'normale' kantel auto: de Carver.
Of we gelukkig moeten zijn met dit soort energieverslinders is een andere vraag. En dan de plek die zij innemen…

OK, een zoenoffer.

Een prettig Paastreffen!

Reacties

NoStress op vr 06 apr 2012 om 14:03

Die vliegende auto is niet zo'n heel gek idee. De carver wel.
Ik kan mij nog herinneren dat zuidelijk Flevoland werd ingezaaid met uh..riet?
Ze gebruikte daarvoor een Rode Gyrocopter staat mij bij. Een iel en open gevaarte wat op een helicopter lijkt maar slechts aangedreven werd door een tomos 49 cc bromfiets motorblokje. (4 pk?)
Aan het uiteinde van de rotors zaten een soort open 'koebellen'. Waar die voor diende ben ik vergeten. De piloot vertelde me toen dat zelfs die motor in lange glijvluchten gewoon stationair draaide. Dus super zuinig. Er zat ook maar een standaard brandstoftankje van 3-4 liter op.
Btw.De flevotrike is dan wel een kanteltrike maar kan niet vliegen.....;-)

TravisP op vr 06 apr 2012 om 15:22

Cruzbike's proposal has been public for quite some time ( see http://rcmbnt.com/3f ). We tried to negotiate a smaller version of the same experiment but Cruzbike wanted an all or nothing approach.

TeJayLigFts op vr 06 apr 2012 om 16:16

De Carver een gek idee?
Mmm, als lezer ( ;-) ) wil ik wel reageren. Niet zo gek lang geleden woonde ik in de buurt van Halfweg (tussen Haarlem en Amsterdam, vandaar die naam). Bij het fietsen in het weekend in Spaarnwoude kwamen we wel eens, en dan meestal drie, Carvers langsrijden. Heel spectaculair als zij bochten nemen! Voor de goede orde: een motor krijgt die aandacht van mij niet (wel ligfietsers, velomobielen, trikes...).

Jesse27 op zo 08 apr 2012 om 04:06

Ik vind dat eerlijk gezegd geen vliegende auto, meer een helicopter met wielen. Wel grappig, maar ik denk niet dat dat de vliegende auto's van de toekomst zijn.

janvantuyn op zo 08 apr 2012 om 15:43

In reactie op de post van Theo van goor: De rode gyrocopter was een helicopter nl de kolibri, een NL product. De aandrijving geschiede door twee ram-jet motoren elk aan het einde van een rotorblad, de twee open koebellen dus. De bromfietsmotor diende om de rotor opgang te brengen om druk op te bouwen voor de ram-jets, het tankje van 4l diende voor de benzine de ram-jets gebruikten huisbrand petroleum welke in tanks van 100 l onder het apparaat gemonteerd waren naast de tanks voor het zaaisel.
Actie-radius 70km op 2oo liter, super onzuinig dus, dat was zijn makke.

Jan van Tuyn

walter op ma 09 apr 2012 om 23:17

Dat verhaal van Cruzbike is echt lachwekkend. Om te beginnen nemen ze aan dat de traditionele koersfiets de gouden standaard is van een klimfiets. In werkelijkheid is de koersfiets niet geoptimaliseerd voor klimmen, maar voor de regeltjes van de innovatiehatende stijfkoppen van de UCI.

Dan het idee dat de voorwielaandrijving, en dan vooral hun systeem, het cruciale verschil maakt. Dat kun je ook en beter meten door mensen op een tacx te zetten en te meten hoeveel vermogen ze leveren op een fiets met voor- en achterwielaandrijving, bij gelijke lichaamshouding.

Het idee dat de bukfietsers niet teveel mogen wennen aan de ligfiets is natuurlijk ook heel raar. Of lijken Cruzbikes meer op bukfietsen dan 'gewone' ligfietsen en willen ze hier het onderzoek in hun voordeel buigen?

De hoogte van de klim vind ik ook belachelijk. Een verkeersdrempel van 50 à 100 meter. Juist op langere klims ga je merken wat écht het efficiëntst is, omdat je minder op brute kracht kan vertrouwen.

Maargoed, als ik de Amerikaanse ligfietsen zie, denk ik dat ze totaal geen benul hebben van hoe je een goede klimligfiets bouwt. Geldt ook voor de Metabike die van de week langskwam. En zolang als ze de traditionele koersfiets als gouden standaard zien, gaat dat niet veranderen. Helaas.

JosSluijsmans op di 10 apr 2012 om 14:52

Ik ben in het bezit van een BROX cargobike en een Flevotrike met bak. Zijn er nog andere bakligfietsen in productie of in ontwikkeling? Of Cargo velomobielen? Feel free om naar het Eerste Nijmeegse Bakfiets Treffen te komen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.