Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Mooi Bennekom, nog een treffen, werking van de Risse schokdemper, wielershirt, en gekleurde verschijningen in Roemenië

Mooi Bennekom

Namens Dick, Martien en Bert willen wij kenbaar maken dat in Gelderland Mooi Bennekom uit haar winterslaap herrezen is. Met ingang van 31 maart fietsen ze elke laatste zaterdag van de maand.

Nog een treffen

Niet allen België heeft haar treffen, ook Italië doet mee:
Beste HPV-vrienden,
Propulsione Umana - Human Powered Vehicles Italia heeft een (onge-)organiseerde ligfiets bijeenkomst in Bolzano (Bozen) op zondag 1 april 2012 (en, echt, het is geen grap!), en we nodigen jullie uit om deel te nemen.
De uitnodiging is, met name, gericht aan de buren (CH, A en zuid-DE), maar geldt uiteraard voor alle nationale HPV-leden.
[…] De route is ongeveer 65 km lang met zacht glooiende heuvels, 80 % ervan op fietspaden en de rest op secundaire wegen met weinig verkeer. Van Bolzano rijden we naar Caldaro via het prachtige meer langs een wijnroute. We rijden langs Egna en Ora, en lunchen in een lokale 'trattoria'. We rijden vervolgens door de Valle dell'Adige (Etschtal) en over het fietspad weer terug naar Bolzano.
Het trefpunt is: Piazza Walther (Walterplatz) in Bolzano om 9:00 in de ochtend. Er wordt om 10 uur gestart.
Voor het geval dat u mee wilt doen, vragen wij u vriendelijk om een bevestiging te sturen aan Giuseppe.

Met vriendelijke groeten,
Paolo

Werking van de Risse schokdemper

Wim Schermer heeft de Risse schokdemper ingebouwd in zijn Quest, en laat het verschil zien tussen de huidige standaard en de luchtgedempte schokdemper in een video. Wanneer zouden dit soort dempers standaard ingebouwd worden in velomobielen?

Wielershirt

M5 biedt een wel zeer fraai, zwart, wielershirt aan met een QR-logo, brailletekst en, uiteraard, het M5-logo. Ook verkrijgbaar in het blauw met brailletekst en M5-logo.

Gekleurde verschijningen in Roemenië

In het 'Journal de Reghin': gekleurde verschijningen in het Reghinische verkeer. Bestuurders en voetgangers waren deze dagen verbaasd en geamuseerd bij het zien van een gele raket op wielen tussen de auto's. Zelfs de politie heeft het moeilijk in het catalogiseren van het voertuig. Ze zouden in de toekomst ontwikkelt kunnen worden in een fabriek bij Breaza, die tevens velomobielen zal produceren. Houd dit in gedachte! Ze zijn bestemd voor de export.
Aldus het verhaal bij de video.

Reacties

RodePioneer op vr 23 mrt 2012 om 20:56

@demper: een dergelijke schuur experiment met een lege Q vind ik niet zo veelzeggend. Ik denk dat filmpjes van twee Q's die even zwaar zijn die even hard met de zelfde banden over een stel drempels gaan -liefst tegelijk- meer zeggen over of de demper je achterwiel beter aan de grond houdt.

aerocam op vr 23 mrt 2012 om 21:27

Toch geeft dit 'schuur experiment' precies weer wat er in de praktijk gebeurt. Zonder echte demper zijn grote drempels, bochten met slecht wegdek, brugdekken met dwarse beplanking en gladheid, ronduit gevaarlijk. Dit wordt nog versterkt met stevige zijwind. Op drempels wordt je met de standaard veerpoot gewoon gelanceerd. Met een lucht geveerde en olie gedempte schokdemper zijn die bedreigingen nauwelijks meer aanwezig.
Bochten kunnen 7 tot 9 km per uur sneller genomen worden, over slecht wegdek kun je nu net zo hard rijden als je kunt. In de praktijk, ik rij nu enkele duizenden kilometers met deze dempers, kun je op slecht wegdek veilig 10 tot 15 km/u harder.
Overigens hoeft het niet altijd hard te gaan. Ook als je rustig rijdt heb je een grotere veiligheidsmarge, een mooi stille fiets en een heel rustig stuurgedrag.

TeJayLigFts op za 24 mrt 2012 om 08:38

Iets praktischer dan?
Op BROL zegt Mark: Ik heb maar 50 mijl gereden met de standaard schokbreker, maar met de Risse-demper voelt de achterzijde veel steviger en stabieler aan over een ruw wegdek.
Onderweg waren er geen 'rumble strips', maar zal ze snel uitproberen aan de zuidkant van de stad.

TeJayLigFts op za 24 mrt 2012 om 17:23

Nog meer dempernieuws: Mango 'stuitert' ook met standaard demper bij
MangoVelomobiel en dempers te koop bij Wim Schermer.

RodePioneer op zo 25 mrt 2012 om 10:47

@Wim: Het schuur experiment is echt iets anders dan wegligging. Het gedrag van een veer demper systeem wordt bepaald door de massa van het geheel dat je probeert te stabiliseren, de veerconstante van de veer die je gebruikt en de weerstand van de demper. De Risse schokdemper bestaat uit een veer en een weerstand. De demping van een systeem wordt al deze drie parameters bepaald. Als je dus de werking van de schokdemper wilt aantonen maar je doet dat bij een totaal andere massa ben je aan het valsspelen.

.

Een lege Q indrukken en loslaten is niet te vergelijken met op volle snelheid over een drempel rijden. Al was het alleen maar omdat de massa van het systeem anders is.

.

In technobable: het is onzin conclusies te verbinden aan de impulsresponsie van je RLC systeem bij de verkeerde C.

.

Ik denk dat het plaatsen van een Risse demper waarbij je de druk van de veer dus kan afstellen op de massa van de berijder en zijn rijstijl een gunstig effect zal hebben op de wegligging.

.

Aan de andere ken ik welgeteld nul bochten waar de wegligging me dwingt 9 km/h af te remmen. Ook ken ik geen wegdek waar ik 15 km/h langzamer moet dan ik zou kunnen rijden vanwege de wegligging.

.

Voordat je met gemeten bewijs komt waaruit blijkt dat jouw claims met betrekking tot de te behalen winsten kloppen, schaar ik ze onder het visserslatijn.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.