Presentatie recordfiets Delft

Gepubliceerd op

Het Human Power Team Delft presenteerde het ontwerp van hun fiets en maakte de naam bekend: VeloX
In september wil het Delft Human Power team pogingen gaan doen bij Battle Mountain om het wereldsnelheidsrecord voor mensaangedreven voertuigen scherper te stellen, daarvóór gaat al een poging gedaan worden voor het 1 uurs record.

Onder leiding van onder andere David Wielemaker is door studenten van de TU Delft het afgelopen half jaar hard gewerkt aan de Aerodynamica en dynamica / mechanica van de fiets.

Middels een mooie presentatie werd inzicht gegeven in het op de computer ontwerpen van een mooie maar vooral goede stroomlijn en het testen van een schaalmodel hiervan in een windtunnel. Dan kan je er achter komen dat de werkelijkheid toch iets anders is dan het computermodel aangaf. En hoe krijgen we alle namen van de sponsoren op de zeer gladde stroomlijn geplakt? Stickers hebben verstorende randen, dit gaan één van de sponsoren oplossen.

Er werd ook ingegaan op het interne van de fiets, hoe krijgen we alles in de ruimte die de Aerodynamici ons geven en ook de keuze van componenten, één wiel met een obscure maat (waar speciale banden voor gemaakt gaan worden) Zicht op de weg en de rem werden ook niet vergeten, vooral de ruit wordt een knap stuk werk, een camera met scherm voor de rijder heeft te veel nadelen.
Een mooi stukje onderzoek is ook hoe de fiets zich gedraagt op hoge snelheid, dit werd verduidelijkt met een filmpje en computermodel, je wilt niet dat de fiets door slingeren onstabiel wordt en op zijn zijkant over het asfalt de berm in schuift met meer dan 100 Km/h. Een zo stijf mogelijk frame moet dit gaan vookomen.

Dit gedeelte werd afgesloten met een computeranimatie van de opbouw van het frame en werd de stroomlijn met sponsornamen er omheen geschoven, tenslotte werd de naam bekend gemaakt, VeloX.

Na de vragen en een pauze kwamen de studenten Bewegingswetenschappen van de VU Amsterdam aan het woord over het selecteren van de rijders.
Er is gezocht naar rijders tussen de 1,90 en 2,00 meter en hebben er een aantal uitgekozen. De kandidaten hebben ze met twee en voor sommige drie methodes getest op de opstelling die in Delft gemaakt is. Waarna er vier rijders over zijn gebleven, twee voor het snelheidsrecord en twee voor het uur record, deze krijgen van de VU Amsterdam trainingsschema’s en adviezen om ze klaar te stomen voor de pogingen.
Door de studenten van de VU wordt ook onderzoek gedaan om een rijder vóór de poging af te koelen zodat deze beter kan presteren in de oven die de fiets gaat worden door de lichaamswarmte van de rijder!

Dit verlies van vermogen wordt geschat op zo’n 2 Kilowatt, een klein electrisch kacheltje.
Na deze goede presentatie werden er vragen gesteld door onder andere medestudenten, sponsoren en ouders maar ook door ervaren “conculega’s” Ter afsluiting was er een borrel c.q. vragenuurtje in de hal waar veel van de werkzaamheden door studenten plaatsvinden, hier staat ook een Nuna en een Solarboat.
VeloX, world’s fastest bicycle?
Website: http://www.hptdelft.nl/

Reacties

MarkJRullens op wo 09 mrt 2011 om 09:03

Wij wensen het hele team veel succes bij het najagen van deze records!

MarkJRullens op wo 09 mrt 2011 om 16:58

De video van de presentatie is te vinden op hun Blog op de site en via Vimeo:
http://vimeo.com/20834123

RAPT0065 op do 10 mrt 2011 om 21:53

Erg leerzame presentatie, veel werk al verzet en nog erg veel voor de boeg.
De praktijk zal nog heel spannend worden,... de moeite waard om te volgen.
Petje af, HPT-dames en -heren

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.