Politie op de fiets sneller dan met de auto

Gepubliceerd op

Iets wat veel ligfietsers al wisten wordt nu bevestigd door proefondervindelijk vast te stellen. Helaas is de proef niet gedaan met comfortabele ligfietsen.

Agenten die surveilleren op speciale politiefietsen zijn gemiddeld anderhalf tot twee minuten eerder bij een incident met de hoogste prioriteit dan hun gemotoriseerde collega's. Bij minder dringende incidenten zijn de fietsagenten zelfs vele minuten sneller dan politiemensen in een auto of op een motor.

Dat blijkt uit een evaluatie van de eerste twee jaar waarin in het Arnhemse centrum een zogeheten biketeam van de politie actief was. Arnhem is de eerste stad waar agenten op speciaal voor hen ontworpen, extra snelle fietsen gingen surveilleren. Het project is volgens de politie in onder andere Amsterdam overgenomen. De kans dat fietsagenten iemand op heterdaad betrappen, is groot. Vooral bij meldingen van diefstal, zakkenrollen en drugsoverlast is het biketeam snel ter plaatse. Het fietsteam besteedt in vergelijking met andere surveillance-eenheden gemiddeld 10 procent meer aandacht aan geweld, overlast en conflicten. Publiek, winkeliers en horecaondernemers vinden dat de fietsagenten aanmerkelijk beter bereikbaar en aanspreekbaar zijn. Zelf hebben de agenten ook het gevoel dat zij op deze manier meer signaleren. In Arnhem is het project vanaf donderdag uitgebreid naar het oostelijk deel van de stad. In dat deel liggen onder andere de probleemwijken Klarendal en het Spijkerkwartier. In totaal doen nu vijftig agenten aan het fietsproject mee. Het is de bedoeling dat ook in andere delen van de politieregio Gelderland-Midden biketeams gaan werken.


Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.