Ligfiets.net 2.0 op 1 april online

Gepubliceerd op di 30 mrt 2010 om 00:00

De website Ligfiets.net vervult al jaren in een grote behoefte aan ligfietsinformatie. Maar zoals een oud gezegde zegt: ouderdom komt met gebreken. Per 1 april 2010 gaat de oude site met pensioen en wordt opgevolgd door een nieuwe op hetzelfde adres.

In de afgelopen jaren zijn er steeds onderdelen bijgekomen en is de site als het ware gegroeid tot wat het nu is. De techniek achter de site is behoorlijk ondoorzichtig geworden door alle toevoegingen. Al in 2005 is door een technisch onderlegd team geconcludeerd dat het beheer door alle toevoegingen eigenlijk ondoenlijk is geworden. Door de vele eisen en ontwikkelingen die op internet worden gesteld zoals vernieuwde browsers en bijvoorbeeld het gebruik van internet op mobieltjes enzovoort is door hen de conclusie getrokken dat men beter met een nieuwe opzet kan komen. Als dat gebeurt geef je jezelf de kans om de site helemaal weer goed neer te zetten. Verder is van belang dat de site een modernere uitstraling krijgt. En uiteraard mocht die vormgeving ook wel eens wat vernieuwd worden. Over de verschillende onderdelen gaan we hieronder nog even wat dieper in.

Vormgeving


Binnen de site is de vormgeving flink op de schop gegaan. Er is gekozen voor een strakke, zakelijke uitstraling, maar wel zodanig dat de site direct herkenbaar is. Verder laten we het aan de lezers om te oordelen over de nieuwe uitstraling.

Functionaliteit


Een groot deel van de functionaliteit van de oude site is ook terug te vinden op de nieuwe site, maar er is ook ruimt gemaakt voor nieuwe functionaliteit. Zo kunnen bezoekers reageren op nieuwsartikelen. Naast deze interactie, zul je ook ook op verschillende plaatsen op de nieuwe site inhoud van andere sites tegenkomen, zoals van Twitter, Google News en Velo Vision.

Navigatie


De vormgeving met een menu aan de linkerkant wordt door veel sites nu verlaten. Het heeft wat nadelen en een navigatiebalk met keuzes bovenin het scherm voegt veel functionaliteit toe. Het valt op dat de linker menustructuur die ook bij ligfiets.net vanaf 1999 in gebruik is geweest bij de nieuwe site is weggevallen. De navigatiebalk heeft kopjes die je naar beneden kunt trekken. Daaronder kunnen behoorlijk veel keuzes worden gehangen. Het wordt voor gebruikers zo transparanter en veel meer onderdelen kunnen erin genoemd worden zonder dat het menu onoverzichtelijk wordt.

Tijdspad


Een grote website als Ligfiets.net zet je niet van de ene op de andere dag helemaal om. Daarom begint Ligfiets.net 2.0 met een beperkt aanbod. Een voor een worden dan alle onderdelen van de oorspronkelijke site overgezet. Vanaf 1 april zal het volgende werken:
  [*] Basisfunctionaliteit (layout, in/uitloggen/registreren van gebruikers
  enz)
  [*] Gebruikersprofielen (oude 'fotoboek')
  [*] Agenda voor evenementen
  [*] Nieuwsberichten met commentaarfunctionaliteit
  [*] Markt (advertentie te koop, gevraagd, anders, vermist)
  [*] Fietsenmodellenoverzicht
  [*] Accessoires
Binnen niet al te lange tijd worden o.a. de volgende onderdelen ook toegevoegd:
  [*] Zelfbouwprojecten

  [*] Clubs

  [*] Wedstrijden
Al het andere wat op de huidige site staat vanaf de livegang even in de ijskast, maar is nog wel te zien via een bevroren oude ligfiets.net site via oud.ligfiets.net. We kunnen dan gestaag alle functionaliteit bijbouwen op de nieuwe Ligfiets.net en één voor één weer 'ontdooien'.
Voor de herprogrammering is ervoor gekozen om de nieuwe site liefst gedeeltelijk in bedrijf te krijgen. De voornaamste reden is vooral de snelheid van lancering. Het blijven onderhouden van Ligfiets.net 1.0 kost tijd en energie van de programmeurs. Daarbij, alle onderdelen die stuk voor stuk worden toegevoegd worden ook meteen goed getest door de gebruikers. Dit maakt het beheer makkelijker en efficienter.
We heten jullie van harte welkom op deze nieuwe site en uiteraard hopen we dat je ons een berichtje wilt geven als je ergens een probleem tegen komt. Voor inhoudelijke zaken graag mailen aan redactie@ligfiets.net , voor technische op- en aanmerkingen en foutmeldingen kan een bericht gestuurd worden aan webmaster@ligfiets.net.
Zie ook:

Reacties

ganseij op wo 31 mrt 2010 om 22:52

Gefeliciteerd met de nieuwe site

Wim

escay op wo 31 mrt 2010 om 23:33

Gefeliciteerd, goed werk!

Martijn

mavrie op do 01 apr 2010 om 06:10

Dank aan alle mensen die hier vele uren werk in hebben zitten.
Het ziet er goed uit!

Marcel

rene op do 01 apr 2010 om 08:20

Iedereen bedankt die hieraan meegewerkt heeft!

Eerste indruk is een mooie functionele moderne site. Fijn dat je kan reageren!

Groet, René - de oude site krijgt een plekje in Nederlands webarchief (de nieuwe trouwens ook) -

wfvn op do 01 apr 2010 om 09:04

Één april, kikker in je bil!!!! Morgen draait de oude site weer.

Nee, serieus: mooi werk mannen (en eventueel dames?)

RodePioneer op do 01 apr 2010 om 10:24

Congrats

marcel82 op do 01 apr 2010 om 11:14

dat zal een mooie bak zijn quemo!

GREYHOUND op do 01 apr 2010 om 14:20

Gefeliciteerd! Is erg mooi geworden en heeft een super uitstraling

Groetjes,
Sebastiaan

(Niet langer geregistreerd) op do 01 apr 2010 om 16:28

Mooi geworden, even wennen, verbetering van het gebruikersprofiel met avatar + foto is zeer welkom. Hopelijk blijven de meeste discussies wel op de mailinglijst, en verhuizen ze niet als commentaar naar de nieuwsitems.

mazzel,
Dennis.

toni op do 01 apr 2010 om 23:55

Het is mooi geworden, proficiat. Ik moet mij avatar eerst nog wel even goed vierkant snijden voordat ik hem upload. Nu moet ik nog tijd en zin zien te vinden om iets aan de wedstrijduitslagen te doen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.