Fietsrai zeer succesvol verlopen

Gepubliceerd op

FlETSRAl 2002 SCOORT HOOG BIJ BEZOEKERS De FietsRAl 2002, die in Amsterdam RAl werd gehouden van 8 tot en met 12 maart, sluit af met vooral positieve reacties. Voor de eerste maal werd deels gelijktijdig met Nederlands grootste, jaarlijkse fietsbeurs het Op Pad Beursfestival van de ANWB in Amsterdam RAl gehouden. De doelgroepen van beide evenementen bleken goed op elkaar aan te sluiten. Uiteindelijk bezochten tijdens de vijf beursdagen 24.763 zeer geïnteresseerde bezoekers de FietsRAl 2002.

Het is de laatste jaren vaak gezegd, maar Nederland is absoluut een fietsland. Jaarlijks worden niet minder dan 1,4 miljoen aan vele doelgroepen verkocht en al die fietsers trapten in 2001 samen 13,7 miljard kilometer weg (hiermee is Nederland 'wereldkampioen'!). Voor vele fietsliefhebbers is de FietsRAl een ijkpunt: een bezoek aan de beurs markeert tegelijkertijd de start van het fietsseizoen. De branche haakt daar telkens op in met een uitgebreide presentatie van het laatste productnieuws. Voor het eerst viel tijdens de eerste dagen van de beurs het ANWB Op Pad Beursfestival samen. Een combinatie die over en weer zeer geïnteresseerde bezoekers heeft aangetrokken.

Beurs staat als een huis
Uit de bezoekersenquête kwam naar voren dat men gemiddeld 4,8 uur op de FietsRAl doorbracht. Dat betekent dat er een meer dan gemiddelde interesse is in de fiets. Van de geënquêteerden bleek driekwart particulier te zijn, voor driekwart van hen voldeed de beurs minimaal aan de verwachtingen en allen gezamenlijk gaven de beurs een fraai en hoog rapportcijfer: 7,2. De grootste aandacht ging uit naar de toer- en hybride fietsen (meer dan 65%), maar éénvijfde had (ook) interesse in fietskleding en accessoires en onderdelen. Circa 37% kwam voor de sport- en racefietsen, meer dan 15% voor de ligfietsen. Uiteindelijk gaf bijna de helft van de bezoekers (45%) aan dat men reële plannen voor aanschaf van een nieuwe fiets had. Ruim de helft van de bezoekers van dit jaar wist al nagenoeg zeker ook volgend jaar in maart de FietsRAl te bezoeken.

Aantrekkelijke activiteiten
Van alle ondervraagden bleek meer dan de helft de fiets dagelijks te gebruiken en bijna allen gaven aan voor hun plezier te fietsen; 85% gebruikt de fiets voor kleine boodschappen en voor bezoeken in de buurt. Geen wonder dus dat de uitslag van de verkiezing 'Fiets van het Jaar 2002' -met Gazelle's Scooter BikePro als winnaar –veel belangstelling trok. Veel emplooi vonden de (lig)fietsen op het Fietsparcours, waar men van vele merken exemplaren kon testen; in totaal werden bijna tienduizend ritten genoteerd! Erg veel lof was er voor de Be One Downhill Experience, waar velen een poging waagden de snelste tijd te realiseren. De eerste editie van de 'Hall of Fame', onder andere met de fiets waarmee Wim van Est in 1953 tijdens de Tour de France in het ravijn stortte, trok ontzettend veel aandacht en werd vaak gefotografeerd. Uiteraard bezochten prominenten en sporters de FietsRAI die vaak ook een kijkje namen bij de Gironingen, de stand van de organisatie van de Giro d'ltalia 2002 die start in Groningen.
Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.