Eurobike verslag

Gepubliceerd op

Een nederlandse ligfietser stuurde ons een lang en uitgebreid verslag van een bezoek aan de Eurobike. We raden u aan het uitgebreide bericht te lezen (na misschien eerst even een kopje koffie te hebben gehaald).

Verslagje van Eurobike, 30 Augustus tot 2 september 2007 in Friedrichshafen aan de Bodensee. Door Mark Rullens. Dit verslag zal in iets andere vorm inclusief fotos verschijnen in Ligfiets&, we raden de lezers van ligfiets.net aan ook lid te worden van de vereniging! Je krijgt niet alleen het prachtige blad, maar steunt ook de initiatieven van de vereniging zoals deze website en Cycle Vision.

Rond de Eurobike had ik samen met vrienden van Cycle Vision, Bernd, Barbara en Kelsey, een kleine vakantie gepland om naar de Bodensee te gaan om daar te fietsen en te kamperen. Donderdags vanaf Heidelberg met z’n vieren in de trein naar Friedrichshafen waar we laat aankwamen bij de Neue Messe naast het vliegveld. Het kampeerterrein was een modderpoel dus zetten we onze tenten neer op de paar vierkante metertjes gras die er nog waren op het parkeerterrein voor de caravans en campers en vlakbij een Zeppelin NT die zachtjes zweefde aan zijn meerpaal. Gelukkig gingen om elf uur de grote lampen uit en zaten we in het Red Light District van de lampjes die bovenop de lichtmasten bleven branden.
De volgende ochtend tijdens het ontbijt voer de Zeppelin sierlijk weg (à €200,- per half uur per persoon…) en daarna gingen we de beurs op, alleen waren de eerste drie dagen voor de handelaren maar door in je Cycle Vision 2007 Crew T-Shirt en in goed Duits duidelijk te maken dat je van “die niederländische Vereinigung für Liegeradfahrer” bent en voor het clubblad c.q. de website een stuk zou schrijven kon ik toch een kaart krijgen. Eenmaal binnen viel gelijk een aantal dingen op: het is GROOT, was vrij rustig met bezoekers en er is VEEL te zien….Fietsen in bijna alle soorten en maten, onderdelen, verlichting, accessoires, onderhoudsmiddelen, kleding, fietsvakanties en voeding waren de hoofdonderdelen, verdeeld over dertien hallen (inclusief de Zeppelin hangaar waar de focus lag op fietsen met trapondersteuning) en op het grote buitenterrein tussen de hallen was een MTB en BMX baan aangelegd, hier werden wedstrijden gehouden en stunts gedaan .
We zijn vrijdags eerst maar eens rond gaan lopen en af en toe een praatje maken als we wat interessants zagen, Kelsey was meest geïnteresseerd in vouwfietsen om zijn eigen ontwerp van een vouwligfiets te verbeteren. Zaterdags zijn we gerichter gaan kijken maar kwamen we steeds dingen tegen die we nog niet eerder hadden gezien.

Zaterdags kreeg ik het ook voor elkaar om mijn Nazca Pioneer de beursvloer op te krijgen en even langs te gaan bij fabrikanten van onderdelen die er op zitten, bij Schmidt en Inoled waren ze benieuwd naar mijn laadsysteem, helaas mocht ik één van mijn twee Inolight 20+sen die ik voor op de Pioneer heb niet omwisselen voor de Exteme 30, had ik deze anders mooi in de praktijk kunnen vergelijken.
Er waren overal genoeg foldertjes en goodies te krijgen maar ik moet het allemaal nog meenemen ook, het rooster van een barbecue heeft de rest van de week dienst gedaan als verlengstuk van de bagagedrager… en onderweg uiteraard een keer als BBQ.

Zaterdagavond hebben we ons prima vermaakt op het buitenterrein waar een groot feest gehouden werd met een goeie band, lekker (gratis) eten en goedkoop een biertje drinken!
Zondags ben ik nog naar het Zeppelinmuseum geweest over de geschiedenis en toekomst van het luchtschip, de Zeppelin die overdag bijna continu in de lucht was en ’s avonds buiten zweefde werd zondagavond de hangaar in geparkeerd terwijl men de stands daar nog aan het afbreken waren, het probeerparcours daar was zo gepland dat de Zeppelin er makkelijk kon staan!
Maandagochtend zijn we vertrokken voor een tocht langs de Bodensee, een hele mooie fietsomgeving met goed bewegwijzerde Radwegen,
veel te zien (o.a. de eilanden Lindau en Mainau) in helaas weinig tijd, na Mainau zijn we de Rijn gaan afzakken, meest aan de Duitse kant, de Zwitserse route 2 is heuvelachtiger en gaat vaak over gravel / MTB paden, hier kwamen Kelsey en ik bij de watervallen achter met twee volbepakte ligfietsen…Vanaf Basel zijn we zaterdags met de trein weer teruggegaan, totaal heb ik tot in Castricum 9 x over moeten stappen en nog een nachtje op station Eindhoven geslapen omdat de laatste Intercity daar om 23.32 vertrokken was en ik pas even na middernacht aankwam. Warm aankleden en m’n Thermarest matje uitrollen op een bankje, ik heb heerlijk geslapen!

Wat heb ik zoal gezien op de Eurobike:

De Flevobike Greenmachine stond prominent te pronken na de hoofdingang met een Golden Eurobike Award, naast de Vouwbare groene GrassHopper FX (ketting vouwt dwars om en draait daarbij...) HP Velotechnik kreeg hier een Bronzen vermelding voor.

Er was een klein ”Liegerad” paviljoen met o.a. HP Velotechnik, Hase, ZOX Bikes, KMX, Pinhead met Ellen, Hans en Rob van Elan, nog een Greenmachine bij de duitse ligfietsvereniging, een kleine tentoonstelling over Aërodynamica in de fietssport met een Toxy als voorbeeld van een lage racer, de Steintrike Mad Max Evo1 en een Radical Cyclone bij het Oostenrijkse Bike Revolution en de firma SRM in een achterafkamertje.
De Hase Kettwiesel Style met o.a. carbon voorvork en hydraulische schijfremmen was er,
Hase en HP hadden op het terrein tussen de hallen ook ieder een stand met fietsen en regelmatig zag je daar o.a. Kettwiesels en Scorpions laag voorbij vliegen.
De mensen die ik sprak bij Hase en HP vonden het wel jammer dat er geen Nederlandse fabrikanten stonden.

Inoled (www.inoled.com) met onder andere de Inolight Extreme 30 (en in de toekomst de Extreme 60) met een nieuwere generatie 3 Watt LED, betere elektronica en veel beter en helderder lichtbeeld. Het verschil tussen de 20+ en een Extreem 30 werd gedemonstreerd in een donkere kamer en was zeer duidelijk!

Busch und Müller (www.bumm.de) met nieuwe LED voorlampen (o.a. de Rayo voor Koga, geïntegreerd in het voorspatbord) en de “Big Bang” (130 Lux / 500 Lumen HID schijnwerper) en andere HID lampen, o.a. een hele kleine, bijna zaklamp, van Smart.

Veel lampen geven nog een rond lichtbeeld, weinig fabrikanten plaatsen een LED bovenin (B&M LUMOTEC IQ Fly en Ixion IQ) of onderin (Inolight) de reflector om een betere lichtverdeling te krijgen, Spanninga laat een LED naar achteren tegen een reflector schijnen en Lupine heeft een lensdisk met drie verschillende lenzen voor de LED’s in de Wilma’s en de Betty’s zitten om het licht te bundelen, de Betty 6 en 12 leveren van 0,25 tot 22 Watt (1400 Lumen output….) maar met een bijbehorende prijs in Euro’s…. Snel toch maar weer verder met mijn eigenbouwlamp…..

De SON 20 R Naafdynamo is lichter (390 gram) dan de huidige 20 inch dynamo en heeft ook een Eurobike Award gekregen, Dynamo’s met meer dan 6 Watt gaan ze bij Wilfried Schmidt niet maken omdat de verlichting steeds beter en efficiënter wordt. (www.nabendynamo.de)

Pinhead (www.pinheadlocks.com) een systeem om je dure wielen en naven (SON) diefstalveiliger aan je fiets te bevestigen middels een as die je snelspanner of inbusbout vervangt door een as met een speciale moer welke met alleen met de bijgeleverde “sleutel” annex flesopener vast en weer los is te draaien. Het systeem is simpel en valt niet op, er zijn ook sets met naast de twee assen ook een bout voor je dure stuur en je dure zadel en zelfs een slot, alles met één sleutel. Mij SON naafdynamo zit nu veilig op slot!

Rainlegs (www.rainlegs.nl) Ronald stond hiermee op het buitenterrein en ze zijn naast grijs straks ook verkrijgbaar in zwart en jeans, ik heb ze gebruikt toen het een middag ging regenen op onze verdere tocht langs de Bodensee, alleen worden op een ligfiets toch ook de onderbenen nat, op een rechtopfiets komen ze meer tot hun recht denk ik.

Buff Original Multifunctional Headwear (www.buff.es) , een oude bekende, als we een eigen NVHPV / Cycle Vision / Ligfiets design maken kunnen we er minimaal 300 van laten maken… Wie heeft er interesse en / of komt met een leuk ontwerp?

Magura (www.magura.com) heeft nieuwe HS33 remmen voor hun twintigste verjaardag, de cilinders staan nu haaks op de remhendel en het stuur waardoor ze stijver aanvoelen, een ander voordeel bij een onderstuur is dat de open einden van de cilinders niet meer naar boven staan zodat er zand, stof en water in blijft staan, dat heeft bij mij al lekkage veroorzaakt. Verder nog steeds mooie en ook nieuwe schijfremmen en verende voorvorken.

ABS remblokken voor V-Brakes van ADD (www.addkc.com) uit Taiwan, waarvan de fabrikant beweert dat ze dezelfde functie hebben als de ABS van een auto, ze hadden een fiets staan waar ik buiten even op kon rijden en vooral remmen op het voorwiel met de ABS blokken maar volgens mij kon ik de remmen niet hard genoeg inknijpen om het systeem goed te laten werken, er zat wat rek in de remkabel…

3G Stepper Bike(www.3gbikes.com)
Een totale workout, ik heb er buiten even op mogen “rijden” en als je de fiets goed heen en weer beweegt gebruik je meer dan alleen je beenspieren, er is geen zadel en onder de steps zit een eenvoudig maar efficiënt mechanisme voor de overbrenging naar de gewone fietsketting en versnellingen. De 3G Stepper Bike is een apparaat waarmee je wel opvalt en swingend over de weg gaat!

KtraK (www.ktrakcycle.com) kende ik al langer, het is een vervanging van het achterwiel door een rupsbandje om op je MTB beter door de sneeuw te rijden, op de site staan leuke filmpjes, nu maar wachten op sneeuw en de eerste Velomobiel of Trike met twee ski’s voor en een KtraK achter!

SealSkinz (www.sealskinz.com) Hier stond de held van een verkoper op zijn sokken in een bad met water, de sokken zijn waterdicht en ademend, voor in mijn SPD sandalen en zomerschoenen was ik naar zo iets opzoek en heb een paar kunnen aanschaffen, nu maar wachten op de regen…

De verkoper van een Amerikaans merk smeermiddelen (www.progoldmfr.com) bleek ook een oud amerikaans type ligfiets te hebben en na een grondige uitleg van het product had ik vrijdags al ik een flesje Prolink droog smeermiddel meegekregen om te proberen, toen ik zaterdags met de Pioneer langsging kwam daar ook een flacon reiniger bij om eerst eens die lange smerige ketting te wassen..…. en nog een extra flesje Prolink…


Kortom, lang niet alles gezien maar wel een leuke vakantie gehad, of ik nog een keer naar de Eurobike ga weet ik nog niet, de Bodensee wil ik nog wel een keertje rustig rondfietsen!
Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.