Defensief rijgedrag en veiligheid

Gepubliceerd op

Een ongeval waarbij een ligfietser overleed deed op vele plekken de discussies over veiligheid en fietsen oplaaien. In het uitgebreide bericht een hele serie links en verhalen.

En op het forum van de huneliggers kwamen we de link naar de rouwadvertentie tegen en de naam van de fietser. We zouden uiteraard onze deelneming willen uitspreken naar de familie en vrienden van het slachtoffer. Het verhaal lijkt te zijn dat de ligfietser dacht dat het parcours was afgezet en is een voorrangsweg overgestoken zonder te kijken. Daarbij is hij met een auto gebotst wat hem fataal is geworden.
Duidelijk willen we benadrukken dat ongelukken inherent zijn aan verkeersdeelname, niet specifiek aan de ligfiets. De persoon had op een rechtopfiets ook waarschijnlijk het ongeval niet overleefd. Naar aanleiding van een mail over het ongeval op het ligfietsforum werd ook nog over veiligheid gesproken.
Hieronder wat informatie over helmplicht, vlaggetjes en defensief rijgedrag.
Fietsersbond schrijft dat zij niet voor invoering van een helmplicht is.

Naast het effect van minder fietsers blijkt ook het andere gedrag van automobilisten een risico.
Volgens dit artikel op de engelse site van BBC heeft het dragen van een helm blijkbaar tegenstrijdige effecten. Trouw behandelt het onderwerp in het Nederlands en Velovision laat het complete persbericht zien met de resultaten van het onderzoek.
In het buitenland worden vaak fietsers aan hun lot overgelaten, of zelfs een deel van de schuld van een ongeluk gegegeven als ze geen helm dragen..
zoals bijvoorbeeld hier en volgens recente communicatie tussen de redactie en het blad Citycycling is er in Engeland ook veel van dit soort berichtgeving.


Fietsers leggen vaak de morele schuld bij de automobilist omdat hij
het dodelijke wapen bedient. Het Nederlands rechtssysteem gaat daarin mee. Een veelvuldig aangedragen 'oplossing' is het vlaggetje. Dit lijkt eerder op brandmerken dan op een praktische oplossing. Bij het inhalen van een andere fietser passeert de vlaggemast rakelings langs diens ogen. (zie ook ervaringen met vlaggetjes op ligfiets.net)

De overleden ligfietsers tot nu toe, twee voor zover wij weten, waren in ieder geval niet overleden aan hun ligfiets. Eentje reed in een bocht op de verkeerde weghelft en kwam zwaar verkeer tegen (een vrachtwagen), een ander reed niet hard en niet op een extreem lage fiets, en werd omver gereden door een afslaande auto die hem zeker kon zien.
Defensief rijgedrag is voor eigen veiligheid altijd aan te raden.

En laten we volledigheidshalve allerlei veiligheidszaken noemen:
het forum van Gentse liggers met een aparte afdeling hierover
en uiteraard de afdeling veiligheid op ligfiets.net


Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.