Zwangerschap en fietsen

Gepubliceerd op

In dit bericht op Bicycling about gaat over zwangerschap en ligfietsen. Meer informatie in het uitgebreide bericht.

De algemene ervaring van een aantal ligfietsende dames is dat het fietsen niet zo snel meer gaat. Degenen die hun ligfiets ervaring deelden hadden over het algemeen een quest. Daarmee konden ze tot het einde toe doorfietsen. Maar dat gaat dan wel in een zeer aangepast tempo. 15-22 kilometer per uur waar anders veel hogere waarden werden gehaald. Toch moet het ook op een rechtop fiets te doen zijn. Sommigen pasten door de omvang van de buik niet meer op de fiets. Maar fietsen kan over het algemeen nog lang worden volgehouden als je zwanger bent. Sommige enthousiastelingen denken zelfs aan een fietsvakantie juist vanwege zwangerschap. Een driewieler schijnt in het algemeen goed te gaan. Het aanvoeren van bloed kost gewoon energie. Anderen levert het energie op!. En sommigen is het niet gegund te blijven fietsen.
Corinne van Noordenne was net zwanger toen een recordpoging op het programma stond. Sportmedisch centrum Papendal gaf aan dat sporten op zich geen probleem zou moeten zijn. De recordpoging is toch afgebroken na steken in haar zij. Na het lenen van een quest heeft ze naar iedere controle van de verloskundige gefietst.
Swannette Tempelman kon nog prima fietsen, al duurde de tocht volgens haar "een eeuwigheid". Maar meer dan 100 meter lopen lukte niet en ook het fietsen op de rechtop fiets was onmogelijk. De ligfiets deed het nog steeds goed.
In deze posting werd dezelfde ervaring gepost, wel fietsen, maar stukken langzamer.Blijven sporten lijkt toch een heleboel voordelen te hebben, positieve uitwerking op de groei van het kind door goede bloedtoevoer, beter bestand tegen de bevalling en een sneller herstel na de bevalling.
Een overmatige inspanning moet niet worden verwacht, maar alles met mate natuurlijk.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.