HPA ontwikkelingen

Gepubliceerd op

Aan de TU in Delft worden momenteel maar liefst twee concurrerende Human Powered Aircrafts ontwikkeld. Beide zijn heavier-than-air, dus geen luchtballon-concept. Deze vliegtuigen zijn niet voor praktisch gebruik, maar meer als een technische oefening, vergelijkbaar met de zonnewagens-race zoals die momenteel in Australie wordt verreden.

Twee eveneens nederlandse Ligfietsfabrikanten, Challenge en M5 ondersteunen deze ontwikkelingen.
Challenge heeft zijn kaarten gezet op Team Icarus, terwijl Bram Moens van M5 de Blue Falkor gaat voortstuwen.

Uit de informatie op de Challenge site blijkt dat het een zeer technisch project is. SRM metingen, ligfietsen als traningsmiddel, meten van warmte-produktie en koeling van de piloten met infrarood-camera's, en heel veel computermodellen voor aerodynamica en krachtenberekeningen.

Volgens de Team Icarus website wordt een groep piloten met een goede vermogen/gewicht verhouding geselecteerd en getrained door de biomechanici. Het doel van Team Icarus is maar liefst vier uur in de lucht te blijven, waarschijnlijk boven een blauwe griekse zee.

Het concurerende Blue Falkor project lijkt nog niet zo ver te zijn. Desondanks valt op de M5 site te lezen dat Bram Moens van M5, binnenkort de 50 gepasseerd, piloot zal worden van de Blue Falkor. Zijn bedrijf, M5, stelt ook kennis, materiaal en financieele ondersteuning ter beschikking aan het Blue Falkor team.

Het worden in elk geval weer spannende tijden voor de Human Powered Aircrafts!

Mensen die wat over de historie willen lezen kunnen zoeken naar informatie over de Gosamer Albatros, die in 1979 de oversteek van het kanaal bij calais heeft gemaakt.


Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.