Snelheid en chaos op Afsluitdijk

Gepubliceerd op

Afgelopen zaterdag is op de Afsluitdijk een tijdrit voor steppers, handbikes en ligfietsen verreden. Ondanks de chaos in de organisatie, kan de redactie door eigen tijdwaarneming toch een duidelijke winnaar van de race aanwijzen. Snelste over de 38 km was Eelke Halbertsma met een tijd van iets boven de 45 minuten (eigen waarneming) en hiermee lijkt hij zich voor te bereiden op Cycle Vision.

Aan de start hadden zich ruim 70 deelnemers verzameld om tegen de oostenwind in de dijk over te steken. Van de 23 ligfietsers had een aantal renners hun zinnen gezet op een overwinning. Hans Wessels had zijn RazzFazz nu op orde en zou daarmee een snelle tijd neerzetten. Guus van Schoot had tijdelijk zijn Appelweder ingeruild voor een Quest om een snelle tijd neer te kunnen zetten. Marcel van Eijk had zijn Quest uitgerust met een aerodynamische koepel en ook de uiteindelijke winnaar Eelke had dit gedaan. Ellen van Vugt had haar staartpunt er juist afgelaten als voorbereiding op de wedstrijd in de VS op 7 mei a.s. Roeifietsers waren ook goed vertegenwoordigd bij deze tijdrit, maar liefst vier reden de race uit.

Graag had de redactie hier de uitslagen vermeld, maar durft dat eigenlijk niet aan door de chaos tijdens de wedstrijd. Op het einde van de dijk, bij de sluizen, ligt een brug in het parkoers. Deze brug stond open voor een deel van de deelnemers en daarom moest de tijd gecorrigeerd worden. De redactie was terplekke aanwezig en kon constateren dat het noteren van tijden er hier chaotisch aan toe ging. Dit was ook het geval bij de finish. Hierdoor kon het tijdens de prijsuitreiking gebeuren dat bijvoorbeeld bij de handbikers de rijders zelf maar uitmaakten wie er gewonnen had. Er zijn wel uitslagen gepubliceerd op http://www.autoped.nl/afsluitdijk, maar deze moeten helaas met een korreltje zout genomen worden.

Achteraf moet de redactie ook concluderen dat de dijk zelf uitermate geschikt is voor snelle ligfietsen, maar dat het stuk van de sluizen tot Harlingen onveilig is bij snelheden boven 30 km/h. We hopen dat voor een volgende editie van de race er vooraf meer overleg plaastvindt met de NVHPV en dat het parkoers wordt aangepast. Op die manier kan het een nog beter georganiseerde wedstrijd worden met een groot deelnemersveld. De NAF en de NVHPV kunnen door een uitgebreidere samenwerking ook veel van elkaar leren.

Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.