Toertocht Plat Zwolsch : molentocht

Vandaag gaan we op bezoek bij een aantal molens,


Start: Zondag 9 mei 2010
Locatie: Vondelkade 175
Meer info: Paulus den Boer
Website: /platzwolsch/te beginnen bij de Passiebloem, een oliemolen, waar er nog maar enkele van bestaan in nederland. als verste punt willen we de Bolwerksmolen in Deventer bezoeken, en tussendoor komen we ook nog op mooie plaatsen.....
Jammer genoeg blijkt het Molen- en gemalen weekeinde vrijwel overal alleen te bestaan uit de zaterdag, waardoor openstelling op de zondag nergens aan de orde is met uitzondering van de laatste molen, de Molencaten te Hattem..... De tocht zelf is plm. 90 km. lang.

We vertrekken om 10.00 stipt vanaf de molen Passiebloem, Vondelkade 175 te Zwolle. Mobiel contact via 0634422533 (Paulus)

Inschrijven

Om je in te schrijven, moet je eerst inloggen of een account aanmaken.

Reacties en verslagen

pjotr320 op di 11 mei 2010 om 14:32

Gezeten onder de omloop van molen 'de Passiebloem' in Zwolle zag ik 3 medeliggers aan komen. Het miezeren was gestopt en in een opdrogende wereld vertelden Paulus en Wijtze iets over de geschiedenis van deze molen en de omgeving. Of ze het voorbereid hadden weet ik niet, maar bij elke molen die we bezochten wisten ze wat te zeggen.

Met z'n vieren reden we zuidwaarts langs de IJssel. De vierde deelnemer was Maarten. Hij was, net als ik, met de trein gekomen. Ik had nog een Kruidvat kaartje en dat combineerde mooi met deze datum en het idee om een stuk met de Pioneer te gaan rijden. Het rijden in een ander landschap is altijd leuk. De afstand Assen – Zwolle is dan maar 70km, toch ziet het er hier anders uit. Veel kriebelweggetjes en dijkjes.

Onderweg was er niet alleen het mooie landschap om je aandacht op te richten. Het doel was molens en er bleek er zelfs 1 meer open te zijn dan verwacht. Daar nuttigde ik een lekker 'broodje aap' en gaf een bakker uitleg over, hoe verrassend, het bakken van brood. Interessant om eens wat theorie achter dit dagelijks maal te horen.

We zijn immers ligfietsers dus werd er ook werden er ook technische zaken besproken. En zo, al keuvelend met een ontspannen 25km/u op de teller, waren we dan ook maar zo op het zuidelijkste punt van de route, Deventer. Daar werd er vier maal chocolademelk en appeltaart genuttigd, alleen de Maarten had er geen slagroom bij.

Na deze stop de Fuego rijder door naar Apeldoorn om daar de trein richting huis te pakken. De andere 3 staken met het pont de IJssel over bekeken een zaagmolen. Compleet met helling en watertje met boomstammen. Daarna volgde een stuk door een park met veel bloeiende bomen, waaronder een paar mooie kastanjebomen. Verder naar het noorden lag Hattem, alwaar ik een heuveltje beklom. Ja, dat hebben 'we' niet in Drenthe. Het klim en daal werk leidde naar een prachtige watermolen. Gebouwd in een stijl die doet denken aan kerken uit dezelfde periode. Het waterrad was behoorlijk lek, grondige renovatie stond dan ook gepland.

Via nog meer mooie fietspaden door de natuur, waarin vele groen tinten je tegemoet knalden, verlieten we het Hattemerbos. Zwolle was weer het doel want voor mij was het tijd om op de trein te stappen. Ik bedankte Paulus en Wijtze voor de tocht en liep naar perron 3. De teller stond voor deze tocht op 87 kilometer.