Plat Zwolsch Toertocht "Rondje Oude IJsseldelta"


Start: Zondag 30 april 2006
Locatie:
Meer info: Bert Bom
Website: http://www.platzwolsch.fietst.nl

Tochtuitzetter Bert Bom

Plat Zwolsch Toertocht: "Rondje door het zuid-westen van de Oude IJsseldelta"

Datum : Zondag 30 april 2006
Vertrek : 10.00 uur bij Uitspanning 't Engelse Werk.
Afstand : ca. 64 km.
Tempo : Rustig, dus iedereen kan mee.
Pauze : Omgeving Roggebotsluis, waarschijnlijk bij 't Haasje.
Wegdek: 100 % goede verharding.
Pontje : met of zonder fiets, t/m 12 jaar € 0,50 p.p., vanaf 12 jaar € 1,-- p.p.

De viering van Koninginnedag is landelijk op zaterdag 29 april. Dat heb ik met de Majesteit geregeld i.v.m. deze toertocht. Zij respecteert onze planning en zal ook in de toekomst haar agenda met ons afstemmen.

Tocht omschrijving:
We rijden door het zuid-westen van het gebied van de voormalige ijsseldelta uit de tijd dat de rivier nog niet door kribben en hoge dijken was vastgelegd. De rivier was toen nog een vrijbuiter die regelmatig, mede onder invloed van de roerige zuiderzee, met geweld een of meer van haar beddingen in de delta verlegde. De sporen hiervan kunnen we onderweg zien. De toertocht gaat langs en door oude poldertjes en waarden. We rijden veel over kronkelende ingeklonken voormalige zuiderzee- en ijsseldijken met zeer veel dijkdoorbraakkolken. De kolken zijn zonder de nabijheid van zee, meer of rivier in het landschap achtergebleven. De natuurrampen van toen zijn geëvolueerd in een mooi natuur- en cultuurlandschap. We zijn dus ramptoeristen die rampen van voorbije eeuwen bekijken. De enkele jaren geleden aangelegde autoweg N 50 vormt helaas een belemmering om het gebied vrij te doorkruisen. Daar komt in de nabije toekomst de Hanzespoorlijn en waarschijnlijk een bypass van de IJssel naar het Drontermeer nog bij. De noodzaak voor een bypass geeft aan dat de rivier zich niet laat temmen en is feitelijk een stukje herstel van de delta. Hopelijk wordt het geen strak kanaal. Het verste punt van de tocht ligt in de Vossenwaard met een schitterend uitzicht over het eindpunt van de IJssel, het Keteldiep, Keteleiland, Kattendiep en de Kattenwaard.

N.B. Het fietspad in deze tocht langs de Westzijde van het Haatland / Oostzijde van het Vossemeer is open van 15 april tot 1 november en buiten deze periode gesloten.
Het plan is iets gewijzigd. Op de terugweg blijven we tussen Kampen en Zalk in het gebied aan de zuid-westkant van de IJssel. Bij Zalk nemen we het pontje en in 's Heerenbroek pakken we de route van het kaartje weer op.

Meer info bij: Bert Bom, bertrapido@gmail.com

contact tijdens de tocht via: 06 - 155 21 841

Inschrijven

Registratie voor dit evenement is gesloten.

Reacties en verslagen

Er zijn nog geen reacties of verslagen van dit evenement.