Velomobieltoertocht Friesland


Start: Zaterdag 7 mei 2005
Locatie:
Meer info: Peter de Rond
Website: http://home.wanadoo.nl/p.de.rond

Dit jaar weer een kans om in het mooie Friesland te fietsen met je velomobiel.
De voorgaande 2 keer hebben we de Elfstedentochtroute gereden, nu is de Elfmerentochtroute aan de beurt. De afstand is 150 km, of we hem helemaal rijden is afhankelijk van de aantal rijders en weertype die dag. Onderweg doen we 1 of 2 stops en de kruissnelheid zal tussen de 30 en 35 kilometer liggen. Moet te doen zijn voor de gemiddelde velolist.

In verband met de afstand en de tijd die we ervoor nodig zijn is de start om 10 uur s'morgens. Mensen die van ver komen kunnen de avond ervoor en de avond erna blijven slapen, graag even opgeven welke nacht je blijft slapen. Na de tocht is er weer een uitgebreide maaltijd zodat degene die terug gaan niet met een lege maag thuis komen.

I.v.m. de kosten wil ik iedereen een bijdrage vragen van € 5,00 voor de tocht en € 2,50 per nacht (i.v.m. het eten en dergelijke.
Start bij mij thuis.
Je kunt je opgeven via ligfietplaza, maar ook telefonisch
Tel 0515-442524

Inschrijven

Registratie voor dit evenement is gesloten.

Reacties en verslagen

NoStress op zo 08 mei 2005 om 00:00

Zondag, 8 Mei, 2005, Friesemerentocht

Een onverwachte wending voor mij.
Dit lange bevrijding/hemelvaartweekeind is anders gelopen dan geplant. Veel regen en wind.
Oorspronkelijk had ik oren naar de oproep voor een velomobieltoertocht in het noorden van het land. Waarom is de deelname daar minder dan dan in het midden van het land georganiseerde tochten?
Toch stond mij de afstand er naartoe mij eerst tegen. Organisator Peter de Rond liet ook duidelijk doorschemeren dat er stevig werd door gereden (35 km/ uur kruissnelheid). Je krijgt dan al op voorhand een natuurlijke selectie dat de tragere velomobielen en mindere racetalenten wat schuchter worden. Ook de aangekondigde afstand van 150 km is even slikken.

Mijn wederhelft had een paardenconcours in Bennekom die zaterdagmiddag. De ligfietsklub Mooi Bennekom had in de ochtend een korte rustige toertochtje (20 km/uur) van 65 km in de pen. Kon ik daarna op tijd haar kunsten nog zien.
De startvoorwaarden zijn erg streng maar begrijpelijk. Een voorwaarde was een weersvoorspelling van minder dan 60% kans op regen en wind onder kracht 5.
Nou daar werd ruim aan voldaan. Toertocht afgelast!

Deze weersomstandigheden mogen op een velomobilist geen indruk maken.
Dus toch maar op de bonnefooi naar het noorden getrokken. De Alleweder past inmiddels in de auto sinds de Afsluitdijkrace. Dus de lange heenweg was geen excuus meer.
Het enigste wat mij nog zorgen baarde was de snelheid in kombinatie met de afstand van de tocht.
Even op de deelnemerslijst gespiekt. Guus van Schoot (appelweder) en 2 Versatiles. Nou als zij het kunnen dan kan ik het ook, dan ben ik niet de enigste waar op gewacht moet worden. Dat bleek een vergissing!

In huize de Rond te Jutrijp zat de keuken mutvol. Ik viel midden in een gezellig ontbijt/ koffieronde en kon zo aanschuiven. Eerst zag ik wat gezichten vragen wie ban jij? Maar er waren ook vele bekende tussen die spraken: Wat leuk, jij ook!

Bij vertrek gelijk een stevig tempo, maar het ging lekker na de eerst kilometer wennen.
Ik kon goed merken dat ik de aandrijflijn deze week goed schoongemaakt en gesmeert (teflon) had. Stil en soepel ging het. De kruissnelheid tussen de 30 en 35 km/uur kon ik gemakkelijk volgen tussen al die Questen en super ervaren rijders.
Guus had de probeer Quest mee dus die blies zijn partij goed mee. De Versatiles zijn duidelijk niet te onderschatten. Rob is beresterk en ging zo mogelijk nog harder dan Peter als voorrijder. De andere Versatile reed achterin dus die moet ook aardig de gang er in gehad hebben.
We hebben maar een regenbui gehad vanaf 10 uur bij de start tot 75 km verder in Oosterzee.
Het regende ook lekke banden. Gezien de aantal stops dacht ik 3 stuks. Dat is niet fijn voor de bandenwisselaar maar ook voor de wachtende. Zolang je rijd ben je wel nat maar het is warm water. Bij zo'n stop koel je behoorlijk af. Mijn Alleweder is duidelijk toe aan een nieuw zeiltje of misschien wel een kap. Hij is duidelijk niet waterdicht meer.

Het eerste stuk zag ik hoofdzakelijk bruggen tot Joure. Het Sneekermeer heb ik gemist. De doorgang in Terhorne (kameleondorp) gaf het eerste Friesland-waterland gevoel. Verkleumde watersporters in zeilpakken en toeristen die beter thuis bij de kachel konden blijven.
Het ronden van het Tjeukemeer gaf mooie zicht op sluizen, bruggen en waterverkeer.
Ergens hebben we nog een stop gemaakt voor koffie. Inwendige mens versterken ging helaas niet, de keuken was niet open.

Het uitzicht werd als maar weidser (of kwam dat omdat het minderde met regenen)
Prachtige boerderijen met enorme schuren, rijk versiert. Grote kuddes paarden die aan de haal gingen voor het het lange gerekte lint van bond gekleurde velomobielen. We waren getuigen van diverse 'stampedes' van koeien.

In een stuk prachtige oud beuken bos moest ik even de neiging onderdrukken om uit te stappen en op mijn rug een half uurtje onder het zonbelichte bladerdak te dromen.
We zoefde maar voort over jaloersmakend breden en vlakke fietspaden. Hele stukken ook gewoon lekker op de rijbaan tussen het verkeer. Met zo'n grote groep durf ik dat wel. Het schoot lekker op.
Met de zon erbij kwam ook de wind opzetten. Daar werd het voor mij gaande weg zwaarder. De 30 km/u werd echt mijn absolute topsnelheid. Met veel slipstreamen en mijn plek voorin opeisend. Ik wilde zo min mogelijk tempowisselingen door het harmonica effect.
Conditioneel was het geen punt maar ik haal de snelheid eenvoudig niet meer.

Een verrassing was Balk. Wat een prachtig oud centrum. Ik weet niet waarom we daar even stil stonden maar ik vond het helemaal niet erg. Het winkelend publiek ook niet. Wat een bekijks hadden we daar.

Het Slotermeer werd gerond en er was afgesproken dat we daar de route zouden afkorten.
Op de laatste brug had ik even niet meegekregen dat kopgroep waar ik mij steeds in bevond nog even wilde raggen in de polder.
De achterste groep werden door Peter opgevangen de korste weg naar Jutrijp.
Ik heb me uit de naad gefietst om de kopgroep te volgen maar moest eenvoudig weg lossen in de wetenschap dat de andere nog achter mij zaten. Groot was mijn verbazing dat iedereen allang binnen was. Alleen de blindmakend groene Versatile was het rode licht.

Binnen bij de famile de Rond was de dis al overvloedig gedekt. Daar had ik niet op gerekend (ik dacht dat dat voor de overnachters was) thuis wachte mij een heerlijke pan macaroni, daar kon ik mijn vrouw moeilijk mee laten zitten.
Geweldig goed geregeld en verzorgt allemaal. Maar ook dit evenement dreigt groter te groeien ondanks dat de snelheid en afstand niet voor iedereen is weggelegd of zal aanspreken.
Dit jaar 20 deelnemers. Hoe zal het volgend jaar zijn?
Het frieslandschap is dermate mooi en het parcours van hoge kwaliteit dat het mij in elk geval blijft trekken.

Theo - met 7 maanden Alleweder ligfietservaring - van Goor