BeND Keulen


Start: Zaterdag 4 september 2004
Locatie:
Meer info: Hans Wessels
Website: http://www.bend.nu

Laatste van de drie BeND wedstrijden. De wedstrijd is op zaterdag op de houten wielerbaan in Keulen. Op zondag fietsen wij mee in het criterium van Langenfeld.

Programma:
zaterdag:
Baan open om 8:00
Start van de eerste wedstrijd om 10:00
1000 m tijdrit *
4000 m ploegentijdrit
1 uur criterium *

zondag:
Criterium Langenfeld 90 min*
* telt mee voor het BeND klassement.
De ploegen voor de ploegentijdrit kunnen nationale-, merk-, of gelegenheidsploegen zijn.

Volledig gestroomlijnde fietsen zijn om veiligheidsredenen uitgesloten van alle races.

Inschrijfgeld voor de BeND wedstrijd in Keulen is dit jaar EUR 20 vanwege de EUR 10 inschrijfkosten in Langenfeld. Daar staat EUR 800 prijzengeld tegen over.

Je kunt je inschrijven door een mailtje te sturen aan rennen@speedbikebgl.de. Het inschrijfgeld bedraagt 10 Euro voor de wedstrijd op de baan in Keulen en 10 Euro voor de wedstrijd in Langenfeld. Sluitingstermijn voor de inschrijvingen is 30.8.2004. Daarna is inschrijven voor de wedstrijd in Langenfeld alleen nog mogelijk via de organisator, cSc, en tegen een verhoogd inschrijfbedrag van 20 Euro! Zie ook de site van de organisator in Langenfeld.

De toegang is gratis voor toeschouwers. Het startgeld kan terplaatse betaald worden. De startpapieren voor de wedstrijd in Langenfeld kunnen worden verkregen op de dag van de wedstrijd vanaf 9:30 bij het "Meldebüro". Opgelet: er wordt een onderpand gevraagd voor de transponders (een geldig paspoort of rijbewijs wordt ook als onderpand geaccepteerd).

Bij de inschrijving a.u.b. de vermelden:
* Naam
* Leeftijd
* adres
* E-mail
* Blijft overnachten op de baan in Keulen?

Zie ook: Website Speedbike

Inschrijven

Registratie voor dit evenement is gesloten.

Reacties en verslagen

Nyh op vr 08 okt 2004 om 00:00

BeND wedstrijden Keulen

In het weekend van 4 en 5 september zijn de BeND wedstrijden in Keulen. De wedstrijdrijders uit Nederland moeten een keuze maken tussen het NK-tijdrijden op Texel (leuk) en de BeND-wedstrijden in Keulen (ook leuk). Voor mij is de keuze niet zo moeilijk. In Keulen valt er meer te racen, het internationale deelnemersveld en het gezamenlijk camperen op de baan maakt Keulen voor mij net wat leuker. En bovendien sta ik aan kop van het BeND klassement. Deze plaats moet natuurlijk verdedigd worden (daar staat tegenover dat winst in Texel waarschijnlijk genoeg is op het clubkampioenschap te winnen). M'n grootste concurenten voor de eerste plaats, de tandemcombinatie Allert Jacobs en John Poot zijn er niet. Naar verluidt is John ziek.

In Keulen begint de dag met het gereed maken van de fiets: race bandjes er op, staartpunt monteren en met veel Ducktape zo earodynamisch mogelijk alle gaten afplakken. Een beetje warmfietsen... Het is voor mij altijd even wennen in de eerste paar rondjes op de baan ik Keulen; de bochten zijn altijd weer stijler dan je denkt maar met 30 km/h is er weinig aan de hand. Hoe harder hoe beter.

Het eerste onderdeel is de 1000 m sprint. Een kwestie van hard trappen en strak over de zwarte lijn fietsen. Vooral Axel Fehlau en Naan Eldering beheersen dit laatste goed. Naan kan ook nog eens hard trappen en haalt daarmee de eerste plaats. Edgar Leijten trapt bij het wegrijden te hard waardoor z'n achterwiel slipt. Door de schuine baan wordt de fiets erg scheef getrokken. Gelukkig mag hij nog een keertje starten. Mijn eigen rit gaat ook lekker, al heb ik in de eerste paar bochten wel het idee dat al het bloed uit m'n hoofd wegloopt.

Eindresultaat:
1. Naan Eldering ... NED . 01:06,8 . 53,86 km/h
2. Thomas Schott ... GER . 01:08,2 . 52,82 km/h
3. Jimmy Byloos ... BEL . 01:08,2 . 52,79 km/h
en voor mij:
4. Hans Wessels ... NED . 01:08,6 . 52,48 km/h

Aan de hand van de resultaten van de 1000 m worden we in twee groepen verdeeld voor de uurrace. Als we allemaal tegelijk de uur race zouden rijden wordt het erg vol op de baan en ook gevaarlijk door de grote snelheidsverschillen. Maar voor dat het zover is gaan we eerst nog een 4000 m ploegetijdrit houden. Ploegen worden terplekke bij elkaar gesprokkeld. Egar, Naan en ik hebben elkaar snel gevonden. Een vierde snelle rijder is even zoeken. De belgische sterrijders hebben weinig zin in een ploegen tijdrit, Thomas Schott is er wel voor te porren.

Een ploegentijdrit is iets wat ligfietsers zelden doen. Dat is ook wel te zien. De mooiste race wordt gereden door een duits ongestroomlijnd team. Vooral teams waarin het onderscheid tussen de rijders groot is hebben het extra moeilijk. Wij spreken met elkaar af om in de bocht na de start te wissellen. Ik start maar na mijn wissel kom ik niet mooi uit en moet mezelf weer terugrijden naar de ploeg. Dit kost me ongeveer een ronde waardoor Edgar voormij invoegd. Daarna loopt het redelijk soepel naar mijn idee. Na de race vind Thomas dat we het niet goed hebben gedaan. We moeten i.p.v. in de bocht naar boeven sturen voor bij het begin van de bocht rechtdoor rijden. Op die manier gaat de wissel veel beter. Zoals te verwachten was zetten onze ploeg de snelste tijd neer. Maar tijden zijn nu even niet belangrijk. Het ging vooral om de lol.

De uurrace is niet voor de lol maar voor BeND punten. De langzaamste groep is eerst. Snel vormt zich daar een kopgroep met Albert Moors, David Verbroeken en het tandem duo Richard Blom en Jan Limburg. Ellen van Vugt rijdt er ongeveer een halve ronde achteraan maar kan geen aansluiting vinden. Na een tempo versnelling van Richard en Jan moet Ellen een ronde toegeven. In de kopgroep moet David als eerste afhaken en op een gegeven moment weet Albert een ronde op de tandem te pakken.

Halverwege de race gaat Ellen opeens langzaam rijden. Haar voorband is zacht. Snel band en fietspomp als Arjen van Noordenne bedenkt dat het sneller is Ellen op zijn fiets verder te laten rijden. Met drie man wordt er aan de fiets gewerkt. Een vervangt de transponder, de overige twee ieder een pedaal. Dan kan Ellen op een andere fiets weer verder. Ongeveer 10 minuten voor het eind is er een knal en schuift Albert over de baan naar benden. Gelukkig neemt hij geen andere rijders mee. Ook de schade aan Albert en de fiets valt gelukkig mee. Richard en Jan winnen de race.

Dan ben ik aan de beurt. Bij zo'n criterium is een goede start erg belangrijk. Er wordt meteen erg hard gereden in een poging direct een ronde te pakken op de concurentie. Ik ben meestal een slechte starter maar dit keer ben ik goed weg en rij achter Eric Baten en Thomas Schott. De wind suist me om de oren. Dat hoort niet. Via de luidsprekers hoor ik dat m'n helm niet goed dicht zit... Shit! Stoppen, helm goed dicht doen en weer verder. Dat kost me twee ronden. Die maak ik met deze tegenstanders niet meer goed. De taktiek van Eric en Thomas heeft gewerkt. Als de kopgroep zich heeft gevormd liggen zij een ronde voor op de overige rijders (en 3 ronden op mij).

Albert Moors die in deze groep een herkansing krijgt heeft na een paar rondes weer een lekke band. Ook ditmaal geen ernstige problemen. Verder is het grootste deel van de uurrace is erg saai. We rijden onze rondjes maar er zijn geen aanvallen. Hier missen we toch Ymte die met z'n felle tussensprints de kopgroep uiteen weet te trekken en de rijders op die manier weet te slopen. Ik zet volgens m'n plan in het 2e half uur de aanval in maar ik ben niet snel genoeg. Iedereen kan de tempoversnelling bij houden. Na 5 minuten op kop houd ik het voor gezien en laat me terug zakken. Een paar ronde voor het eind meld ik me weer vooraan. Bij de einsprint kom ik lekker mee. Als 4e uit de kopgroep kom ik over de streep.

Resultaat:
1. Eric Baeten ... BEL . 207 rondes . 1.00:44,8 . 51,11 km/h
2. Thomas Schott ... GER . 207 rondes . 1.00:46,9 . 51,08 km/h
3. Jimmy Byloos ... BEL . 206 rondes . 1.00:45,9 . 50,85 km/h
Maar geen goede klassering voor mij wegens het helm probleem:
7. Hans Wessels ... NED . 204 rondes . 1.00:51,7 . 50,28 km/h

Na het douchen wordt er eten gekookt (of uit eten gegaan) en is het heerlijk met z'n allen natafelen tot het donker is en bedtijd voor rijders die de volgende dag nog een stukje moeten fietsen. Een 'concert' van wat vast en zeker de beste Keulse Volksmusik groep is houd me nog een tijdje uit de slaap maar ook dat gaat voorbij.

De volgende ochtend is er geen enkele reden tot haast. Het programma onderdeel voor vandaag is een criterium in Langenfeld wat pas om 15:20 begint. Dus op ons gemak ontbijten/brunchen. Sommige fietsen nog een eindje op de baan maar ik ben lekker lui op een matje in het zonnetje. Dan wordt het tijd om de auto in te laden en naar Langefeld te gaan. De parkeerplaatsen rond het sportcentrum in Langenfeld zijn erg vol. Gelukkig vind ik een plekje voor m'n auto in de schaduw. Het is erg warm geworden.

Op het circuit zijn de inlineskaters hun rondjes aan het maken. Het is een goed bezet gebeuren. Bij het ophalen van het startnummer krijgen we een enveloppe met waardebonnen om lekkers te kunnen halen bij de verschillende kraampjes en een bon die kan worden ingewisseld voor een aandenken. Ik ga voor de badhandoek. Als de inlineskate wedstrijd is afgelopen ga ik de het parcours verkennen. Twee lastige bochten, niet helemaal vlak, putdeksels een paar gemene hobbels, tandemrijders, handbikers... deze wedstrijd wordt niet makkelijk. Wat wel erg leuk is is het vele publiek langs de kant.

Direct na de start vormt er zich een kopgroep en na een rondje beginnen we met het inhalen van hanbikers, tandems en ligfietsen. Als eerste valt Jimmu Byloos uit de groep weg met een lekke band. Het is inderdaad een lastig parcours met stevig optrekken uit de bochten en mede wedstrijdrijders die af en toe in de weg rijden. Een voor een verliezen rijders aansluiting met de kopgroep. Vooral als de voorste rijders een bocht kunnen pakken voor een meute handbikers en de rest van de groep stevig moet remmen omdat de hanbikers ook de hele bocht nodig zijn is het lastig om de aansluiting weer te maken.

Op een gegeven moment meot wat er nog over is van de kopgroep langs een vluchtheuvel. Een klein probleem daarbij vormden een paar handbikers. Eric en Edgar gaan links, Naan beslist op het laatste moment voor rechts. Serge weet het even niet, wil eerst links, dan toch rechts, gaat vol in de remmen en knalt tegen de vluchtheuvel. Dat ziet er niet zo best uit voor Serge. Ik ben maar wat blij als ik hem de volgende ronde langs de kant zag lopen.

Na deze valpartij is het enigetijd rustig in de kopgroep. We zijn nu nog met ons vieren over: Naan, Edgar, Eric en ik. Als we op de helft van de race weer eens een groep tandems en hanbikers in een bocht moeten inhalen verlies ik de aansluiting met de groep. Het is erg lastig om weer naar de groep terug te rijden. Op een gegeven moment is m'n achterstand meer dan 200 m. Pas in de laatste ronde heb ik me weer terug gereden. In de straat waar het parcours iets afloopt vliegt bij een van de gemene hobbels de ketting van Eric's voorblad. Nu zijn we met ons drieen. In het laatste rechte stuk naar de finish sprint Naan er vandoor. Edgar en ik kunnen niet volgen.
Resultaat:
1. Naan Eldering ... NED . 31 rondes . 1:34:09,37 . 47,41 km/h
2. Edgar Leijten ... NED . 31 rondes . 1:34:10,53 . 47,40 km/h
3. Hans Wessels ... NED . 31 rondes . 1:34:12,16 . 47,39 km/h

Na de wedstrijd worden alle tegoedbonnen bij elkaar gelegd en borden vol worstjes gehaald die op een parkeerplaats voor de officiele BeND prijsuitrijking lekker worden opgegeten. M'n eerste plaats heb ik, ondanks het helm probleempje, weten te behouden. Hadden Allert en John kunnen winnen? Wie weet, als zij goed hadden gereden hadden dan wel.

Eindklassement:
1. Hans Wessels
2. Eric Baeten
3. Serge Moors

9. Ellen van Vugt
17 Corinne van Noordenne
44 Irma Huisman-de Rooij

Hans Wessels